11/1/11

Έξω οι λαθρεπιβάτες απο τον ''Τιτανικό'' μας!

altτου Π.Παπακωνσταντίνου

Στον «Επιστάτη» του Χάρολντ Πίντερ, που ενσαρκώνει στο Απλό Θέατρο ο Δημήτρης Καταλειφός, κεντρικός ήρωας είναι ο Ντέιβις – πλανόδιος, άστεγος, ένα ναυάγιο της ζωής. 


Δουλικός απέναντι στους δυνατούς, γλοιώδης όταν προσδοκά ελεημοσύνη, γίνεται αλαζονικός σε ακρότατο βαθμό σκληρότητας όταν οσμίζεται κάποιον «κατώτερο», τον οποίο συνήθως εντοπίζει στο πρόσωπο του ξένου. 

Οι μαύροι, οι Πολωνοί και οι Έλληνες είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του, προσφέροντας εύκολη ικανοποίηση στη φτηνή ματαιοδοξία, που θα γίνει τελικά η αιτία της συντριβής του.

Παρακολουθώντας το έργο του Βρετανού δραματουργού, δελεάζεται κανείς να το δει και σαν μεταφορά για τη μνημονιακή Ελλάδα.Ευπειθείς έναντι των δανειστών και των τροϊκανών επιθεωρητών, οι κυβερνήτες μας, που δεν διστάζουν να παρομοιάσουν το εθνικό σκάφος με «Τιτανικό», ανακάλυψαν πρωτοχρονιάτικα ότι το πιο επείγον, το πιο δραματικό πρόβλημα που πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί για να μη βουλιάξουμε είναι να πετάξουμε από το αμπάρι τους λαθρεπιβάτες. 


Από εδώ και ο περίφημος φράχτης του Έβρου που θα μας προφυλάξει, υποτίθεται, από το κακό. 


Και τι λαθραία που μεταδίδεται, σαν μολυσματικός ιός, το κρυφό μήνυμα: Λαθρομετανάστης, όπως λέμε λαθροθήρας ή καλύτερα λαθροθήραμα, μια λαθραία ζωή, που της αξίζει να γίνει λεία των νομίμων κυνηγών.

Οι υποστηρικτές της κυβερνητικής απόφασης ισχυρίζονται ότι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα κάθε κράτους να υπερασπιστεί τα σύνορά του και ότι ο φράχτης του Έβρου δεν μπορεί να συγκριθεί με το τείχος της Δυτικής Όχθης ή της Λευκωσίας, που συνοδεύουν την αρπαγή ξένης γης. 


Σωστό μεν, άσχετο δε. Γιατί είναι προφανές ότι ο φράχτης του Έβρου δεν πρόκειται να μας προστατέψει από τα τουρκικά τεθωρακισμένα - αλλιώς δεν θα αγοράζαμε Λέοπαρντ, F-16, φρεγάτες και «Παπανικολήδες», αλλά μόνο αγκαθωτό συρματόπλεγμα, που θα μας ερχόταν και λιγάκι φτηνότερο.

Θα ήταν άδικο να υποθέσει κανείς ότι οι κυβερνώντες έχουν απομακρυνθεί τόσο πολύ από την κοινή λογική ώστε να πιστεύουν ότι το μέτρο που ανακοίνωσαν έχει την παραμικρή πιθανότητα να αποδειχθεί αποτελεσματικό. Τι να σου κάνουν 12,5 χιλιόμετρα συρματοπλέγματος σε σύνολο 200 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων με την Τουρκία; Πώς θα εμποδιστούν οι οικονομικοί μετανάστες να μπουν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια ή την Αλβανία; 

Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ο νέος «από Βορράν κίνδυνος» αποτρέπεται, δεν είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης, την περυσινή χρονιά πέρασαν από τον Εβρο μόλις 40.000 άνθρωποι, ενώ από τα θαλάσσια σύνορα ήταν περισσότεροι από 90.000; Επιτέλους, γιατί πιστεύει η κυβέρνησή μας ότι θα πετύχει εκεί όπου αποτυγχάνει κοτζάμ Αμερική, με τα υψηλής τεχνολογίας υπερτείχη, πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, στο Τέξας και την Αριζόνα, που αποδεικνύονται εντελώς πορώδη μπροστά στα απελπισμένα κύματα ισπανόφωνων της Λατινικής Αμερικής, που προτιμούν να ρισκάρουν με κάθε τρόπο ένα φρικτό τέλος από μια καθημερινή φρίκη δίχως τέλος;

Πολύ φοβόμαστε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι απλώς το πρόσχημα και ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι η μετατόπιση της προσοχής της κοινής γνώμης από τη χρεοκοπία της οικονομικής πολιτικής της στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. 


Κάτι ανάλογο μ’ αυτό που έγραψε ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας στη γαλλική Le Monde για το κύμα ξενοφοβίας στην πατρίδα του: «Η κύρια πηγή ανησυχίας δεν εντοπίζεται στην υποτιθέμενη αδυναμία ενσωμάτωσης των μεταναστών, αλλά στους πολιτικούς που χωρίς ενδοιασμούς επιχειρούν να εκτρέψουν τις κοινωνικές αγωνίες των ψηφοφόρων τους, ενθαρρύνοντας τις εθνοτικές επιθέσεις εναντίον των πιο αδύνατων».

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι αποτελεί προνομιακό γήπεδο της λαϊκίστικης Ακροδεξιάς, τύπου Λεπέν. Στο εξής, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι οι απροσδόκητες εκλεκτικές συγγένειες του ΠΑΣΟΚ ήρθαν για να μείνουν. 


Μας το είπε, άλλωστε, ο κ. Πάγκαλος, στην πολύκροτη συνέντευξη που κατακεραύνωσε, με τα κομψά ελληνικά του, τους «κοπρίτες» του Δημοσίου, για να αναγνωρίσει γενναιόδωρα ότι «ο μόνος ουσιαστικός συνομιλητής μας είναι ο ΛΑΟΣ, οι μόνοι που κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση». 
Μια απροσδόκητη εκδοχή του γνωστού συνθήματος «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο... ΛΑΟΣ στην εξουσία»!

Πηγή :kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου