28/1/11

Ποιο ρόλο θα παίξει στην Αίγυπτο ο Ελ Μπαραντέι;

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Νέες κινητοποιήσεις έχει προαναγγείλει για σήμερα η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο, στις οποίες θα συμμετάσχει και ο νομπελίστας πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμετ ελ Μπαραντέι.

Για πρώτη φορά στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και το ισλαμιστικό κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν επιδοθεί από χθες το βράδυ σε νέες συλλήψεις αντιπολιτευομένων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας δικηγόρος και 20 στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Από αυτούς πέντε είναι πρώην βουλευτές. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» προβάλλουν ως κεντρικά αιτήματα την διάλυση του κοινοβουλίου, την αλλαγή του Συντάγματος και την απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί τα τελευταία 2ωρα και κρατούνται.

Εκτός λειτουργία για πολλές ώρες το ίντερνετ

Μοχάμετ ελ Μπαραντέι, η εναλλακτική λύση προς τον Μουμπάρακ;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Μοχάμετ ελ Μπαραντέι, η εναλλακτική λύση προς τον Μουμπάρακ;
Επίσης, για πρώτη φορά θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και ο νομπελίστας πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμετ ελ Μπαραντέι. Ο κ. ελ Μπαραντέι, ένας από τους κύριους επικριτές του προέδρου Χοσνί Μουμπάρακ, επέστρεψε χθες Πέμπτη στην πατρίδα του και προβάλλει ως εναλλακτική λύση προς τον αιγύπτιο πρόεδρο.

Η κυβέρνηση Μουμπάρακ, διαπιστώνοντας τον κομβικό ρόλο που παίζει στη διοργάνωση των διαδηλώσεων το διαδίκτυο, το έθεσε εκτός λειτουργίας για κάποιες ώρες, ενώ το ίδιο έκανε και με τα γραπτά ηλεκτρονικά μηνύματα της κινητής τηλεφωνίας. Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κάιρο έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές ότι θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικά μέτρα τις διαδηλώσεις.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επιρρίπτει στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας απαράδεκτη συμπεριφορά έναντι των διαδηλωτών που στην πλειονότητά τους συμμετείχαν ειρηνικά στις διαδηλώσεις. Η οργάνωση αναφέρει περιπτώσεις αυθαίρετης αστυνομικής βίας το τελευταίο τριήμερο.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και στο Αμάν της Ιορδανίας.

Σταμάτης Ασημένιος (dpa/afp)

Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6420112,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου