14/3/11

Πλήρες ναυάγιο του προϋπολογισμού του 2011! Το μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία!

Κατάρρευση των εσόδων το α’ δίμηνο κατά € 1,3 δις!

10 φορές πάνω από τις προβλέψεις οι πληρωμές του δημόσιου με τη χρήση... κρατικών ομολόγων!

Την εικόνα του πλήρους ναυαγίου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ήδη από το α’ δίμηνο του 2011, περιγράφουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους!

Σε ότι αφορά τα καθαρά έσοδα αυτά ανέρχονται σε μόλις €7,94 δις, όταν την ίδια περίοδο του 2010, έφταναν τα €8,75 δις, η αλλιώς εμφανίζουν πτώση κατά 9,2%! Σε σχέση  δε με τους στόχους του Προϋπολογισμού 2011, ο οποίοι κάνουν λόγο για αύξηση των εσόδων κατά 8,5%, η υστέρηση των εσόδων σε ετήσια βάση, φτάνει τα € 1,3 δις!

Σε ότι αφορά τις δαπάνες, ο Προϋπολογισμός του 2011, έκανε λόγο για αύξηση τους κατά 6,6% σε ετήσια βάση, ενώ αυτές στο δίμηνο έχουν αυξηθεί μόνο κατά 3,3%. Παρόλα αυτά, η περαιτέρω περικοπή πληρωμών του Δημοσίου δεν κατάφερε να αποτρέψει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος!
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, για το δίμηνο διαμορφώνεται στα € 1,03 δις, όταν την ίδια περίοδο του 2010 ήταν 944 εκατομμύρια! Με άλλα λόγια, έχουμε αύξηση του ελλείμματος κατά 9% όταν ο Προϋπολογισμός προβλέπει μείωση από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ.

Ιδιαίτερα δε ανησυχητικό είναι το γεγονός, πως αυξάνεται και η χρήση κρατικών ομολόγων, για την εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεων του Δημοσίου (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ). Ενώ οι ετήσιες προβλέψεις του Προϋπολογισμού, τοποθετούσαν την αξία των ομολόγων αυτών στα € 420 εκατ., ήδη η αξία τους έχει φτάσει τα €4,01 δις!

Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη γενικευμένη χρήση αυτού του εργαλείου, εξέλιξη που θα ισοδυναμεί με τη δημιουργία ενός παράλληλου εσωτερικού υποτιμημένου μέσου πληρωμών! Άλλωστε το άρθρο 45  του φορολογικού νομοσχεδίου κατοχυρώνει και νομοθετικά τη δυνατότητα αυτή!

Από τη μεριά του το Υπουργείο Οικονομικών, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποδίδοντας επί λέξει την κατάρρευση των εσόδων στην «μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. € αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο».

Όμως οι παράγοντες αυτοί, ήταν γνωστοί ήδη κατά τη διάρκεια κατάρτισης του Προϋπολογισμού! Ακόμα και τα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων ήταν αναμενόμενα λόγω της ύφεσης!

Οι σημερινές εξελίξεις, δεν αποτελούν ένα τυχαίο και μεμονωμένο γεγονός. Αντιθέτως αναδεικνύουν την κατάρρευση του μνημονιακού προγράμματος, οι στόχοι του οποίου φαντάζουν όλο και πιο άπιαστοι! Ήδη άλλωστε το Μνημόνιο – 4, προβλέπει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0,75% επί του ΑΕΠ!

Παρόλα αυτά, η ύφεση που δημιουργεί το Μνημόνιο είναι τέτοια, που όσο επιβάλλονται νέοι φόροι, τόσο μειώνονται τα φορολογικά έσοδα!

Από τη μεριά της η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, είναι σε πανικό!
Πρώτον, καρατόμησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γεωργακόπουλο, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα μειωμένα έσοδα!
Δεύτερον, ακύρωσε προγραμματισμένη για την Τρίτη 15.03 δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ, βλέποντας τα spread να είναι κοντά στις 970 μονάδες!
Τρίτον, ανέβαλε τη δημοσίευση των τελικών στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ, κατά το δ’ τρίμηνο του 2010, μάλλον επειδή η ύφεση ξεπέρασε τελικά, και το πρωτοφανές 6,6% των προσωρινών στοιχείων!

Είναι πλέον προφανές πως το Μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς όσο σκληραίνουν τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο βαθαίνει η ύφεση. Και όσο βαθαίνει η ύφεση τόσο μειώνονται τα δημόσια έσοδα!
Επομένως, η τακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση με την τρόικα, δηλαδή να σκληραίνει το Μνημόνιο, προκειμένου να πιάσει τους στόχους δεν είναι μόνο κοινωνικά βάρβαρη αλλά και αναποτελεσματική με τους πλέον τεχνοκρατικούς όρους!

Τη στιγμή αυτή, η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, στην οποία την οδηγούν τόσο η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, όσο και οι πρόθυμοι της συναίνεσης, είτε αυτή εκφράζεται ανοιχτά (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) είτε συγκαλυμμένα (ΝΔ).

Ο λόγος και το βάρος της ευθύνης βρίσκεται στην Αριστερά!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου