24/3/11

Σχετικά με το νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ

της Eirini Giann

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αφορά το ΣΕΠΕ και πολλές ασφαλιστικές ρυθμίσεις, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει την επιμονή της Κυβέρνησης, να εφαρμόσει με συνέπεια τη Μνημονιακή πολιτική για την οποία έχει δεσμευτεί. 

Η Κυβέρνηση, αφού διέλυσε το σύνολο σχεδόν του εργατικού δικαίου, εγκαθιδρύοντας την εργασιακή ζούγκλα των εύκολων απολύσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής απασχόλησης και κάθε άλλης εργοδοτικής ευελιξίας, έρχεται δήθεν τώρα να αναβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα εγγυάται την επίβλεψη της «σωστής» λειτουργίας της απορυθμισμένης νεοφιλελεύθερης αγοράς εργασίας.

Πέραν αυτού, μνημονιακής έμπνευσης είναι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για: α) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα εντείνουν την ασφυξία των Ταμείων, β) θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, της οποίας η χρήση από τον εργοδότη θα εντείνει την εργοδοτική υπερεκμετάλλευση, γ) χορήγηση από τον ΟΑΕΔ «επιταγής απόκτησης επαγγελματικών προσόντων», η οποία ρίχνει ατομική ευθύνη στον άνεργο να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης και να διαγραφεί από τη λίστα των ανέργων και δ) νέες ενισχύσεις στους εργοδότες με χρήματα του ΛΑΕΚ.

Το νομοσχέδιο ακόμα, προχωρά σε σημαντικότατες περικοπές στο ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους με βάση τα «τεκμήρια διαβίωσης» και με στόχο τον αποκλεισμό από το βοήθημα του ΕΚΑΣ, του 1/3 των χαμηλοσυνταξιούχων, καθιστώντας τους ακόμα φτωχότερους.

Η Κυβέρνηση επίσης, αντί να θεσμοθετήσει την πλήρη, γρήγορη και αποτελεσματική απονομή των συντάξεων χωρίς προϋποθέσεις, επιχειρεί τη καθιέρωση της προσωρινής σύνταξης, όπου με πρόσχημα την επίκληση απλής αδυναμίας των υπηρεσιών να εκδώσουν οριστικές αποφάσεις, υπάρχει ο ορατός κίνδυνος αυτή να χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τέτοιου είδους νομοθετήματα, τα οποία επί της ουσίας συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις μνημονιακές επιταγές της Τρόικας.

Η μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους, είναι και παραμένει η συνέχιση με συνέπεια και διάρκεια των αγώνων, για συνολική ανατροπή του Μνημονίου και της απεμπλοκής της χώρας από τα καταστροφικά νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των καθοδηγητών της.

Πηγή: http://www.apnet.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου