17/3/11

Παραχώρηση δημόσιας γης για 99 χρόνια προβλέπει το project των € 50 δις!

Αυτό εννοούσε ο Γ. Παπανδρέου όταν έλεγε «δεν πουλάμε δημόσια γη»!

Τη Δευτέρα ή Τρίτη, αναμένεται η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, να βάλει μπροστά το project των € 50 δις, για την ουσιαστική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011 – 2015.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το σχέδιο δράσης, θα είναι αναλυτικό και λεπτομερές μόνο για το 2011, περιλαμβάνοντας τα γνωστά ολίγα: «πώληση 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ξεπούλημα του καζίνο της Πάρνηθας, της ΔΕΠΑ, της ΛΑΡΚΟ, των ΕΛΤΑ, την επέκταση της «νεοαποικιοκρατικής» σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων κλπ. 

 
Για τα επόμενα έτη (2012 – 2015), θα υπάρχει μόνο ορισμός των στόχων σε δις ευρώ, καθώς και η μεθοδολογία – φιλοσοφία του σχεδίου. Ενδέχεται δε να υπάρχει και πιο συγκεκριμένη ειδίκευση του τι θα ξεπουληθεί (πχ ΔΕΗ), χωρίς όμως να μπαίνουν περισσότερες λεπτομέρειες!

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχει αποφασιστεί το ποιες από τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) θα «μπουν» στο «σχέδιο δράσης», παίρνοντας το δρόμο του ξεπουλήματος! Και όλα αυτά δε, για ένα κομμάτι «ψωμί» καθώς, οι αγοραίες αξίες των εταιρειών αυτών έχουν πέσει στα τάρταρα λόγω της κρίσης!

Σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία, οι κυβερνητικές διαρροές, κάνουν λόγο για την εφαρμογή του «θεσμού της επιφανείας», την εφαρμογή δηλαδή του βρετανικού μοντέλου. Βάσει αυτού, το Δημόσιο κρατά την ψιλή κυριότητα των εκτάσεων και οι ιδιώτες νοικιάζουν τις εκτάσεις, για διάστημα που μπορεί να φτάνει και τα 99 έτη! 

Προφανώς αυτό, εννοούσε ο Γ. Παπανδρέου, όταν έλεγε πως η Κυβέρνησή του δεν πρόκειται να πουλήσει ποτέ δημόσια γη!

Στο θέμα της εκποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, κομβικό ρόλο θα έχουν τα τμήματα και οι θυγατρικές καθώς και τα τμήματα real estate των 7 μεγαλύτερων τραπεζών: Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Αγροτική, Marfin, Εμπορική). Αυτές θα παίξουν το ρόλο του συμβούλου του Δημοσίου, έναντι φυσικά παχυλότατων αμοιβών! 


 Ειδικότερα θα ξεχωρίσουν, (έχοντας πλήρη πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ), ποια ακίνητα είναι άμεσα εκποιήσιμα και ποια έχουν νομικά κωλύματα, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να εισάγει σχετικό νομοσχέδιο(α) στη Βουλή...

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου