24/3/11

Πλησιάζουν το Ιράν


Με το Ιράν αποφάσισε να ασχοληθεί ξαφνικά χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άποψη ότι η «Ιθάκη» της λιβυκής «Οδύσσειας» είναι η Τεχεράνη.

Με την επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι σε εξέλιξη, η αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο δήλωσε πως η επιτροπή επιβολής κυρώσεων στο Ιράν πρέπει να… είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα και να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την εφαρμογή των κυρώσεων!

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (αλλά όχι για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας) και εξέφρασαν τη βούλησή τους για καλύτερη εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

 «Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στους κόλπους του Συμβουλίου και με τη διεθνή κοινότητα για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε η Ντι Κάρλο.

Έναν τόνο πιο κάτω κράτησε ο Γερμανός πρεσβευτής Πέτερ Βίτινγκ, που είπε πως «παραμένουμε δεσμευμένοι στην εξεύρεση μιας ειρηνικής, διαρκούς λύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Καλούμε το Ιράν να επανεξετάσει την αδιάλλακτη στάση του και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή, που ζήτησε αυστηρή εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από τα κράτη-μέλη.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, με την ευκαιρία του Νέου Περσικού Έτους, που γιορτάζεται τον Μάρτιο εδώ και 3.000 χρόνια, έστειλε νέο μήνυμα προς τη Δύση, δηλώνοντας πως και φέτος το Ιράν θα σταθεί απέναντι στις «τυραννικές και απάνθρωπες δομές της».

Τις τελευταίες ημέρες, στο Ιράν οργανώνονται διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές του Μπαχρέιν και κατά της σαουδαραβικής επέμβασης. Μάλιστα, η Τεχεράνη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Μπαχρέιν, για διαβουλεύσεις σχετικά με την στάση που θα κρατήσει απέναντι στο καθεστώς.

Πηγή: http://www.elzoni.gr/html/ent/832/ent.7832.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου