24/3/11

Η Πορτογαλία στον Προκρούστη της τρόικα!

Καταψηφίστηκαν τα μέτρα λιτότητας της πορτογαλικής κυβέρνησης!

Σε παραίτηση οδεύει η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σόκρατες!

«Όχι» στο σχέδιο λιτότητας του Πρωθυπουργού Σόκρατες είπε το πορτογαλικό κοινοβούλιο, με τις ψήφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης. 

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μία μέρα πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τα μέτρα απέναντι στην κρίση χρέους. 

Ο Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος ηγείται της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν το σχέδιο καταψηφιστεί, ισχυριζόμενος ότι η απόρριψή του θα εξαναγκάσει τη χώρα να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στα χνάρια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν εναντίον του δεύτερου πακέτου μέτρων λιτότητας, τα οποία προβλέπουν μείωση των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών, καθώς και φορολογικές αυξήσεις.
Ο Κέβιν Ντάνινγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, ανέφερε στο BBC ότι «αυτή μπορεί να είναι η εβδομάδα που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το ταμείο διάσωσης» για την Πορτογαλία.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκαν στο 7,77% νωρίτερα σήμερα από 7,65% χθες και πλέον είναι αναμενόμενη η υπαγωγή της Πορτογαλίας στο ταμείο τροϊκανής λεηλασίας (EFSF). H Ίσκρα είχε προβλέψει εδώ και αρκετούς μήνες τις εξελίξεις αυτές και πλέον η Πορτογαλία θα είναι η τρίτη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, με πρόγραμμα μνημονιακής εξαθλίωσης.

Στα πλαίσια αυτά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25 Μάρτη, αναμένεται να διεξαχθεί σε εκρηκτικό κλίμα καθώς η Ισπανία θεωρείται πως θα είναι η επόμενη χώρα που θα υπαχθεί στο τροϊκανό ταμείο, καθώς τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ ουδόλως μπορούν να δώσουν απάντηση στην κρίση χρέους.

Τη στιγμή αυτή απαιτούνται μαζικοί και μαχητικοί αγώνες των ευρωπαίων εργαζομένων τόσο σε κάθε χώρα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτροπή της "κινεζοποίησης" μισθών, συντάξεων και εργασιακών σχέσεων!

Πηγή: http://iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου