19/4/11

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Φιλανδία απειλή για όλη την Ευρώπη!


Η Ε.Ε. και η ευρωζώνη γίνονται «θερμοκήπιο» για την ενίσχυση της φασίζουσας δεξιάς. 

Η πολύ μεγάλη άνοδος του ακροδεξιού ξενοφοβικού κόμματος των «Αληθινών Φιλανδών» που ήρθε τρίτο στις πρόσφατες εκλογές (17/04) με 19% (39 έδρες, έναντι 4% και 5 εδρών στις προηγούμενες εκλογές) και η άνοδος, επίσης, της υπερσυντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας που ήρθε πρώτη με 20,4% των ψήφων και 44 έδρες, σφράγισαν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Φιλανδία.
 
Η μεγάλη αυτή άνοδος των ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών δυνάμεων της Φιλανδίας καταδεικνύει μια τάση που ενισχύεται εξαιρετικά στις πιο πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τη δήθεν βοήθεια (!) που «προσφέρουν» οι πλούσιες χώρες της Ε.Ε. στους «τεμπέληδες» και «ανίκανους» της ευρωπεριφέρειας.

Η κατάσταση αυτή λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις για όλη την Ευρώπη και την πορεία της. 
Αναδεικνύονται, ταυτόχρονα, οι μεγάλες ευθύνες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, οι οποίες ενισχύουν τις αποκλίσεις και τις ανισότητες ανάμεσα σε «Βορρά και Νότο», με συνέπεια να ενδυναμώνεται η ακραία πόλωση στην ήπειρο, που στη συνέχεια αξιοποιείται από την ακροδεξιά δημαγωγία εναντίον των φτωχότερων χωρών, που υποτίθεται απομυζούν και ζουν σε βάρος των πλουσιοτέρων!

***Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της ΙΣΚΡΑ, παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ από το in.gr

ΠΡΩΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΠΟΣΟΣΤΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΦΙΝΛΑΝΔΟΥΣ

Ελσίνκι, Φινλανδία
Οι Φιλανδοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας από τη χρεοκοπία εξαιτίας του δημοσιονομικού της χρέους, ωθώντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φιλανδών σε κρίσιμο ρόλο στο νέο Κοινοβούλιο, που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Εθνική Συμμαχία (20,4%) που καταλαμβάνει 44 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, δεύτεροι ήλθαν οι Σοσιαλδημοκράτες (19,1% και 42 έδρες), ενώ θεαματική άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά της εθνικιστικής δεξιάς, του κόμματος των Αληθινών Φιλανδών (19%) που κέρδισαν 39 έδρες. Το κόμμα του Κέντρου, της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι ήλθε τέταρτο, με ποσοστό 15,8% και 35 έδρες.

Η Εθνική Συμμαχία καλείται τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
«Αυτό είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη ανατροπή στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη αλλαγή. Αυτό αλλάζει πλέον το περιεχόμενο της φινλανδικής πολιτικής» δήλωσε ο Γιαν Σούντμπεργκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, περιλαμβανομένου και του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, οι Αληθινοί Φινλανδοί απορρίπτουν συνολικά τις προτάσεις. Μία «εχθρική» φινλανδική κυβέρνηση θέτει σε άμεσο κίνδυνο την οικονομική διάσωση της Λισαβόνας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, το φινλανδικό Κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της ΕΕ για διάθεση οικονομικού πακέτου διάσωσης από το χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας από τις οικονομίες των άλλων χωρών, για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές.

Η εκτόξευση της δύναμης των λαϊκιστών Αληθινών Φιλανδών υποδεικνύει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της ΕΕ, να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος μερικών αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.

Πάνω στο θέμα αυτό ο ηγέτης των Αληθινών Φιλανδών, Τίμο Σόινι έχει τοποθετηθεί λέγοντας ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας.
«Το πακέτο βοηθείας που υπάρχει, δε νομίζω ότι θα παραμείνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόινι σε συνέντευξή του στη φιλανδική τηλεόραση.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου