20/4/11

Λοβέρδος: Απολύει διοικητές του «Αλεξάνδρα» και συνεχίζει να κάνει λόγο για ''παιχνίδια'' υπονόμευσης του ΕΣΥ!

Επικοινωνιακό κυνήγι μαγισσών  από τον υπουργό πάνω στα συντρίμμια του δημόσιου συστήματος υγείας!

Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η ζωή των πολιτών, ο υπουργός Α. Λοβέρδος επιδίδεται σε σκιαμαχίες, ΕΔΕ  και μιλά για σενάρια υπονόμευσης του ΕΣΥ από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων ενώ χθες (Τρίτη 19/4) προχώρησε και στην απόλυση της διοικητού και του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" για το θέμα της διακοπής εφημεριών, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της δημόσιας υγείας και τα οποία έχει πυροδοτήσει η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης με τη δραστική συρρίκνωση των δαπανών για την υγεία.

Την ώρα που καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας , έχουν υποβαθμιστεί οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν τεράστια, προγραμματισμένα χειρουργεία ματαιώνονται, αρκετά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο λόγω ελλείψεων των νοσοκομείων σε υλικά και χιλιάδες ασφαλισμένοι στα ταμεία αδυνατούν ή σύντομα δεν θα είναι σε θέση να προμηθευτούν τα φάρμακα τους λόγω των οφειλών του κράτους προς τους φαρμακοποιούς και άλλα πολλά, ο Υπουργός τσακώνεται με φορείς της υγείας, σε μια επικοινωνιακού τύπου κοκορομαχία η οποία έρχεται για να συγκαλύψει, πέραν του όσα συνεπάγεται η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι οποίες έθρεψαν και στήριξαν τα «αμαρτωλά» συστήματα προμηθειών υλικών προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου και των νοσοκομειακών υλικών , μέσω των διορισμένων από αυτές διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Τελευταίο επεισόδιο του συγκεκριμένου «σίριαλ» υπήρξε η απόλυση χθες της διοικητού και του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" για το θέμα της διακοπής εφημεριών αλλά και η αντιπαράθεση του Υπουργείου με τους διοικητές των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, οι οποίοι απάντησαν στον υπουργό Υγείας για τα όσα δήλωσε για τις προμήθειες την περασμένη Παρασκευή.  
*** Η «Ίσκρα» για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας στις 19/4 και του news247.gr σχετικά με το θέμα:

Απολύσεις κορυφής στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" 
Πηγή: news247.gr

Απολύθηκε η διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" για το θέμα της διακοπής εφημεριών. Η ΕΔΕ έδειξε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τα υλικά. Νέα έρευνα ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος που καταγγέλλει σχέδιο υπονόμευσης του ΕΣΥ
Με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, απολύθηκε η διοικητής του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" Έλενα Ρογδάκη και ο υπεύθυνος για τις εφημερίες αναπληρωτής διοικητής.  
Αιτία, το ζήτημα που προέκυψε με τη διακοπή εφημεριών στο νοσοκομείο.
Μετά την κατάθεση του πορίσματος της ΕΔΕ, που διενήργησε ο Αρης Μουσιώνης, διοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα υλικά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το πόρισμα μεγάλος αριθμός κρεβατιών ήταν μεν ελεύθερα, αλλά είχαν κρατηθεί από γιατρούς του νοσοκομείου, πιθανότατα για "δικούς" τους ασθενείς.
Νέος διοικητής του "Αλεξάνδρα" αναλαμβάνει ο διοικητής του νοσοκομείου "Έλενα", ο οποίος στο εξής θα συνδιοικεί και τα δυο νοσοκομεία.

Στο πόρισμα προτείνεται η η άσκηση πειθαρχικής δίωξης στη διευθύντρια της διοικητικής υπηρεσίας, στην προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και σε μια διοικητική υπάλληλο.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την αρχή είχε καταγγείλει τεχνητές ελλείψεις, με στόχο την υπονόμευση του ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι το θέμα δεν έχει λήξει ακόμα. Μάλιστα διέταξε τη διενέργεια δεύτερης ΕΔΕ, για να διαπιστωθούν οι ευθύνες των γιατρών.

Αδειάζουν τον Λοβέρδο για τις προμήθειες
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Αντικρούουν τα περί απευθείας αναθέσεων οι διοικητές των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, απαντώντας στον υπουργό Υγείας και όσα δήλωσε για τις προμήθειες την περασμένη Παρασκευή.
 
Με έγγραφά τους οι διοικήσεις των νοσοκομείων παραθέτουν στοιχεία για τις καθ' όλα νόμιμες πρακτικές που ακολουθούν είτε στη διενέργεια διαγωνισμών ή στη δημόσια διαπραγμάτευση που έχει προτείνει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας μέχρις οριστικοποίησης των διαγωνισμών που εκείνη έχει αναλάβει. Καλούν μάλιστα τον υπουργό να αποκαταστήσει την αλήθεια.
 
Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας διενεργεί επτά διαγωνισμούς για ακριβά υλικά, με στόχο τη μείωση του κόστους. Το φθινόπωρο του 2010 η επιτροπή γνωστοποίησε στις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι αναλαμβάνει το έργο αυτό και ότι θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011

Αυτό δεν έγινε και έδωσε παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Εν τω μεταξύ είχε εξουσιοδοτήσει τις διοικήσεις να προμηθεύονται τα υλικά μέσω της δημόσιας διαπραγμάτευσης και πάντα με γνώμονα τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Υγείας. 

Οι συμβάσεις δε με τις εταιρείες που επιλέγονται από τη διαδικασία της δημόσιας διαπραγμάτευσης περιέχουν ρητώς τον όρο, πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΠΥ, ότι με το που ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία της επιτροπής σταματά αυτόματα η προμήθεια των ειδών από τις εταιρείες αυτές.
«Δεν νοείται να έχεις προσφορές από τον Οκτώβριο, να μην τις ανοίγεις και να κάνεις απευθείας αναθέσεις ορθοπεδικών υλικών», έλεγε για τέσσερα νοσοκομεία, «Αττικόν», Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας στη σύσκεψη που είχε με τους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και τους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

 
«Ουδεμία προσφορά παραμένει "σφραγισμένη"», απαντά με έγγραφό της η διοίκηση του «Αττικόν». «Στόχος μου και στόχος των συνεργατών μου είναι η ολοκλήρωση κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας για την οποία φορέας διενέργειας έχει οριστεί το νοσοκομείο», λέει στην «Ε» ο διοικητής τού «Αττικόν» Ηλίας Λαμπίρης. Στο έγγραφό του παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τους τρεις διαγωνισμούς, και το έτος 2010, που σχετίζονται με την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών. Ζητά δε «να αποκατασταθεί η πραγματικότητα για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών από το νοσοκομείο (...) δεδομένου ότι όσα ειπώθηκαν την Παρασκευή θίγουν τη διοίκηση του νοσοκομείου και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση».
 
Με ανάλογο έγγραφο η διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων αναφέρει ότι το νοσοκομείο «δεν προκηρύσσει τους διαγωνισμούς "αναλώσιμου ορθοπεδικού υλικού" και "υλικών οστεοσύνθεσης", καθώς ο αντίστοιχος διαγωνισμός διενεργήθηκε ενιαία από την ΕΠΥ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί». Τα είδη αυτά τα προμηθεύεται ύστερα από διαδικασία «δημόσιας διαπραγμάτευσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα» του νοσοκομείου «όπως ορίζει εγκύκλιος της ΕΠΥ». «Οι πρακτικές του νοσοκομείου είναι νόμιμες», είπε στην «Ε» ο διοικητής του νοσοκομείου Θωμάς Μεσσήνης, ο οποίος στο έγγραφό του ζητά να αποκατασταθεί η τρωθείσα υπόληψη της διοίκησης του νοσοκομείου.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου