13/4/11

Για μειώσεις μισθών κάνουν λόγο ΟΟΣΑ και ΔΝΤ

altτου  Θάνου Παναγόπουλου


Υπό τις πιέσεις ΔΝΤ και "προβλέψεις" ΟΟΣΑ για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και για νέες νεοφιλελεύθερου τύπου παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο πακέτα μέτρων για την οικονομία: ένα για λιτότητα και ένα για εκποίηση δημόσιου πλούτου (αναζητώντας παράλληλα και μέτρα για επικοινωνιακή πολιτική ώστε να βαφτιστεί και ένα πακέτο είτε "αναπτυξιακό" είτε "κοινωνικό" είτε και τα δύο προκειμένου να αποσυμπιεστεί η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην αγορά). 

Το γενικό περίγραμμα του πρώτου πακέτου αναμένεται να συζητηθεί άμεσα και πιθανότατα θα ανακοινωθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να πάρει άμεσα μορφή πολυνομοσχεδίου. 

Μία σκέψη προκρίνει την ανακοίνωση έως την Πέμπτη, ώστε να προηγηθεί της αναχώρησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή για την Ουάσιγκτον όπου συγκαλείται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες παράταση για να αποσυμπιεστεί το κακό κλίμα μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Έκθεση του ΔΝΤ που αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο του Ταμείου, προτείνει μειώσεις μισθών ως "αντίδοτο στην ανεργία" της όποιας σημειωτέον το ποσοστό το προσδιορίζει στο 14,8% με ύφεση 3%. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 3% φέτος, ενώ θα αναπτυχθεί 1,1% το 2012.

Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πάντως, έχουν ουσιαστικά αποφασισθεί και έχουν ήδη λάβει την έγκριση της Τρόικας η οποία θα έλθει ξανά στην Ελλάδα περί τις αρχές Μαΐου, κοντά στις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής πακέτα ρυθμίσεων:
Το μεσοπρόθεσμο πακέτο της περιόδου 2012- 2015 ύψους 25 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αξίας 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μεγάλες περικοπές δαπανών θα έλθουν από τις ΔΕΚΟ, από τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, αλλά και από το ενιαίο μισθολόγιο, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την επαρκή λειτουργία του κράτους (λ.χ. νοσοκομεία που ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν και ενώ όλα δείχνουν πως μεγάλες θα είναι οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στα κονδύλια για την υγεία) και για το βάθεμα της ύφεσης (νέα μείωση εισοδημάτων, ζήτησης και κατανάλωσης).

Οι περικοπές αποδοχών στις ΔΕΚΟ θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες της τάξης του 30% με 35%, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ενώ ανοικτό μένει το ενδεχόμενο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

Στο μεταξύ, στην αγορά εξακολουθεί να επικρατεί μια αρνητική ψυχολογία, κυρίως για τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του χρέους οι οποίες βαραίνουν περισσότερο το κλίμα στο ΧΑ και ειδικά στις τράπεζες. Χθες πωλούσαν μετοχές τραπεζών μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού (π.χ. Goldman Sachs, Deutsche bank, κ.λπ.) με αποτέλεσμα ο δείκτης να υποχωρήσει στις 1.489,74 μονάδες χάνοντας 2,70%, ενώ τα CDS έκαναν νέο άλμα στις 1030 μονάδες βάσης.

Άλλη έκθεση, του ΟΟΣΑ, προβλέπει σοβαρή μείωση των εισοδημάτων στην Ελλάδα με τους συντάκτες της να προβλέπουν ότι «Η διαφορά εισοδήματος της Ελλάδας με άλλες χώρες που έχουν καλύτερες επιδόσεις, η οποία είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια, θα μεγαλώσει, ως αποτέλεσμα της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα».

Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν την υπολειτουργία του κράτους και τη μεγάλη μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ. Από στοιχεία για 18 Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς φαίνεται μεν σημαντική βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος στο δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος, κατά 61% (136,7 εκ. ευρώ), παρουσιάζεται μείωση των ζημιών κατά 61% το δίμηνο 2011 σε σύγκριση με το δίμηνο 2010 ήτοι μείωση κατά 136,7 εκ. ευρώ, όμως το σύνολο των εξόδων για το δίμηνο του 2011 σε σχέση με το δίμηνο του 2010 παρουσιάζει μείωση της τάξης του 36%. 

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε:
Μείωση κατά 30% το 2011 των δαπανών μισθοδοσίας, αποτέλεσμα της εφαρμογής του Ν.3899/10, της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων, καθώς της εφαρμογής του Ν. 3845/10 με έναρξη ισχύος από 1/6/2010.
Μείωση κατά 52% το 2011 των αμοιβών και εξόδων τρίτων.
Μείωση των διαφόρων λειτουργικών εξόδων κατά 69% το 2011.
Μείωση κατά 32% παρουσιάζει και το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων (τακτικού προϋπολογισμού και λοιπές) το δίμηνο του 2011 οι οποίες περιορίστηκαν σε 67,8 εκ. ευρώ από 100,1 εκ. ευρώ το δίμηνο του 2010.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου