12/4/11

Φουκουσίμα: Η πυρηνική έκρηξη της… θεάς αγοράς

του  Αλέκου Αναγνωστάκη 

Ο χειρισμός του Τσουνάμι και του τρίτου, από χρήσης πυρηνικών εργοστασίων, μεγαλύτερου παγκόσμιου πυρηνικού ατυχήματος, επέφεραν σοβαρά πλήγματα στο μύθο της δήθεν «τέλειας ιαπωνικής καπιταλιστικής μηχανής». 

Όπως δηλώνει ακόμη και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Ότινγκερ, «ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση και τα απίστευτα μέτρα με τα οποία εργάζονται οι Ιάπωνες με οδηγούν στο να διορθώσω τη μεγάλη εκτίμηση που είχα μέχρι σήμερα για την αξιοσύνη, για την τεχνική, τη βιομηχανική ικανότητα, για την τελειότητα, και την ιαπωνική ακρίβεια». Και συμπληρώνει: «Οι ιαπωνικές αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης». 

Όμως, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο σπεύδει να διορθώσει: «Δεν είναι ώρα να δηλώνουμε ότι τα πράγματα είναι “εκτός ελέγχου”... Αυτοί που διαχειρίζονται (το σταθμό) κάνουν το μέγιστο που μπορούν για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια του αντιδραστήρα».

Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ΒΑ παράλια της Ιαπωνίας, 170.000-180.000 μικροσίβερτ ήταν η ακτινοβολία που δέχθηκαν οι τρεις εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα στις 24 Μαρτίου, όταν και απομακρύνθηκαν εσπευσμένα. 

Να σημειωθεί πως με 3.000.000 μικροσίβερτ η πιθανότητα επιβίωσης είναι 50%, με 6.000.000 (ακτινοβολία που δέχθηκε το προσωπικό έκτακτης ανάγκης στο Τσερνομπίλ) ο θάνατος έρχεται εντός μηνός, με 10.000.000 εντός δύο εβδομάδων. Οι εργάτες και οι επιστήμονες που δουλεύουν στο Φουκοσίμα εργάζονται με όριο ασφαλείας τα 50.000 μικροσίβερτς που ισοδυναμεί με 5.000 ακτινογραφίες δοντιών ή στο 50% του ορίου για καρκίνο (100.000 μικροσίβερτ) και μέγιστο όριο ακτινοβολίας έκτακτης ανάγκης τα 250.000 μικροσίβερτ.

Είναι επομένως σαφές ότι υπάρχουν σημεία σχεδόν απροσπέλαστα για τους τεχνικούς του προσωπικού εκτάκτου ανάγκης, καθώς το νερό που είχε μολυνθεί με εξαιρετικά υψηλής ραδιενέργειας σωματίδια ακτινοβολούσε στον αντιδραστήρα 2, με 1.000.000 μικροσίβερτ ανά ώρα. «Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα είναι ειλικρινά κακή», λέει ο ειδικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN), Λουίς Ετσαβαρί. «Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο εποπτεύων υπεύθυνος των περισσότερων πυρηνικών εγκαταστάσεων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από το ιαπωνικό κράτος. Επισήμανση που τονίζουν από την αρχή Έλληνες αλλά και ανά τον κόσμο ειδικοί επιστήμονες. 

Ανεξάρτητα όμως από την ποιότητα και τη σκοπιμότητα της πληροφόρησης, το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, οι τέσσερις από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, αποτελούν πλέον πυρηνικό απόβλητο. Δηλαδή άχρηστο αλλά λίαν επικίνδυνο ραδιοακτινοβολόν συγκρότημα του οποίου αναζητείται μόνο ο τρόπος της πανάκριβης ταφής του. 

Επιπλέον, μέχρι τώρα, ραδιενεργός ακτινοβολία πάνω από τα επιτρεπτά όρια ανιχνεύεται σε διπλάσια ακτίνα από αυτήν των είκοσι χιλιομέτρων που κάλυπτε η κατάσταση συναγερμού. Ανιχνεύθηκε συγκεκριμένα στο χωριό Γιτάτε, 40 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου. Ίχνη επίσης ραδιενεργού πλουτωνίου ανιχνεύθηκαν σε πέντε διαφορετικά σημεία στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού γεγονός που επιβεβαιώνει πως έχουν υποστεί ζημιές οι πυρήνες των τεσσάρων αντιδραστήρων. Ζημιές που συνδέονται αποκλειστικά με το τσουνάμι αφού η πλημμύρα αχρήστευσε το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων. Ζημιές που σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν τεθεί υπό έλεγχο. 

Ταυτόχρονα η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΤΕPCΟ ζητά βοήθεια από τη Γαλλία για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αντιμετώπιση που εάν δεν έχει θετική έκβαση το αποτέλεσμα θα θυμίζει εικόνες αποκάλυψης, καταστροφή επιστημονικής φαντασίας. Δικαιολογημένα επομένως ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επισημαίνει πως «η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη, η χώρα αντιμετωπίζει μια πάρα πολύ σοβαρή κρίση και βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό». 

Ιάπωνες αξιωματούχοι, με πρώτο τον υπουργό Εθνικής Στρατηγικής Κοϊτσίρο Γκέμπα, προωθούν ως «λύση» για την αντιμετώπιση της κρίσης την προσωρινή «εθνικοποίηση» της TEPCO. Προσωρινή! Μην τυχόν και αποσταλεί άλλο από τις ιδιωτικοποιήσεις μήνυμα προς τον ηγεμόνα, τα σύγχρονα συμπλέγματα του κεφαλαίου, δηλαδή την Αγορά. Καθώς και για την αποφυγή παρεξήγησης σχετικά με το ρόλο του κράτους που είχε δαιμονοποιηθεί την τελευταία εικοσαετία από φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες και τείνει να επανεμφανιστεί ως αρχάγγελος.

Το Τόκιο εκτιμά ότι το συνολικό κόστος των καταστροφών από το σεισμό και το πυρηνικό ατύχημα θα υπερβεί τα 300 δισ. δολάρια. Ποσό που αντιστοιχεί στο 27% του ιαπωνικού κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 1,1 τρισ. Ταυτόχρονα, στα συντρίμμια του πυρηνικού δυστυχήματος, στην αγορά των πυρηνικών μαίνεται ο πόλεμος κρατών και εταιρειών. Ήδη η αμερικάνικη εταιρεία Hyperion, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να φέρει μια νέα γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων στην αγορά, τον Hyperion Hydride Reactor, που θα έχει μέγεθος όσο ένας τηλεφωνικός θάλαμος, δεν θα χρησιμοποιεί νερό για ψύξη, θα λειτουργεί καλυμμένος με ειδικό τσιμέντο και θαμμένος στο έδαφος και θα ξεθάβεται κάθε 7-10 χρόνια για ανεφοδιασμό. «Στόχος μας είναι να παράγουμε ηλεκτρισμό με κόστος 10cents/w οπουδήποτε στον κόσμο», λέει ο υπεύθυνος του σχεδίου, John Deal. 

Η Toshiba κάνοντας ρελάνς αναπτύσσει το δικό της μίνι πυρηνικό αντιδραστήρα, τον 4S (super-safe, small, simple) μικρότερης ισχύος ο οποίος όμως θα χρειάζεται ανεφοδιασμό ανά 40 χρόνια και θα παράγει ενέργεια που θα κοστίζει 5 cent/kWh.

Οι παραγωγικές δυνάμεις επαναστατικοποιούνται από την ίδια την αστική τάξη. Υποτάσσονται στο κέρδος. Διαστρέφονται ως προς το σκοπό και τη χρήση. Και τελικά μετατρέπονται σε θανάσιμο για την ανθρωπότητα κίνδυνο. Απαιτείται επομένως η «διόρθωση» της εκτίμησης «για την αξιοσύνη», το παρόν και την προοπτική, όχι μόνο της ιαπωνικής καπιταλιστικής μηχανής αλλά συνολικά του ύστερου καπιταλισμού στον 21ο αιώνα.

Πηγή: http://www.prin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου