29/6/11

Η μάχη της Αθήνας


Πρώτη μέρα της 48ωρης απεργιακής μάχης και του αποκλεισμού της Βουλής από σωματεία και συνελεύσεις.

Προσχεδιασμένος χημικός πόλεμος από την κυβέρνηση, με στόχο να αδειάσει η πλατεία
Ο κόσμος παραμένει στο Σύνταγμα, απευθύνει κάλεσμα για μαζική κάθοδο

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν από το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της πόλης, παρά την απεργία στις συγκοινωνίες.  Η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα καλλιεργούσε ένα κλίμα τρομοκρατίας, ενώ από το πρωί έχει παρατάξει σε θέση μάχης δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ και περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς –φανερούς και μυστικούς-. 

Πρώτοι από όλους συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερα μαζική πορεία στη Βουλή –μικρότερη ωστόσο από την αντίστοιχη της 15ης Ιουνίου-.   Εξίσου μαζική και η συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, κινήσεων, σωματείων και οργανώσεων η οποία ξεκίνησε μετά τις 11.30  Λίγο μετά τις 12.00 το ΠΑΜΕ ξεκίνησε να αποχωρεί από το Σύνταγμα.   Μετά τις 12.30 η πλατεία ξαναγέμισε καθώς χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να φτάνουν από το Μουσείο ενώ την ίδια ώρα άρχισε να έρχεται κόσμος και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η ένταση ξεκίνησε όταν η αστυνομία επιχείρησε να απεγκλωβίσει ομάδα ακροδεξιών -οι οποίοι είχαν μαχαίρια και στρατιωτική εκπαίδευση- . Διμοιρίες κινήθηκαν αμέσως προς προστασία των παρακρατικών και ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη χημικών ουσιών.  

Για άλλη μια φορά ομάδες κουκουλοφόρων έπαιξαν το παιχνίδι της αστυνομίας προχωρώντας σε βανδαλισμούς καταστημάτων, σπάζοντας μάρμαρα και παίζοντας πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ,  διευκολύνοντας την προσπάθεια της αστυνομίας να εισβάλει στην πλατεία, να τη μετατρέψει σε πεδίο χημικού πολέμου. 

Η αστυνομία εκμεταλλεύτηκε τα επεισόδια για να επιτεθεί στον κύριο όγκο των διαδηλωτών ύστερα από κυβερνητική εντολή να διαλύσει τη συγκέντρωση και να απομακρύνει τον κόσμο από το Σύνταγμα.  Συγκινητικές ήταν οι προσπάθειες των διαδηλωτών να περιφρουρήσουν τη συγκέντρωση από την επίθεση της αστυνομίας και να απομονώσουν τους κουκουλοφόρους υπερασπίζοντας την κατάληψη της πλατείας παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. 

Η αστυνομία προχώρησε προκλητικά σε προσαγωγές διαδηλωτών που διαμαρτυρήθηκαν για την επίθεση και τη βία που ασκήθηκε εναντίον των συγκεντρωμένων, ανάμεσα τους και του στελέχους του ΝΑΡ Σήφη Καυκαλά. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη διαμαρτυρία μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων διαδηλωτών. 

Η διάθεση και η αποφασιστικότητα του κόσμου ωστόσο παρά τις προβοκάτσιες και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι ιδιαίτερα μαχητική. Για πολλές ώρες πλατεία παραμένει πνιγμένη στα δακρυγόνα με τους διαδηλωτές να έχουν διασκορπιστεί στους γύρω δρόμους.  Ωστόσο ο κόσμος ανασυντάσσεται και μαζεύεται ξανά μπροστά από τη βουλή. Σωματεία, Λαϊκές Συνελεύσεις και οργανώσεις της Αριστεράς καλούν τον κόσμο να έρθει στο Σύνταγμα

Πηγή: http://www.prin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου