18/6/11

«LE MONDE»: Σοκ τύπου LEHMAN BROTHERS απο ελληνική στάση πληρωμών !

Η χρηματοδότηση της χώρας μας γίνεται μόνο και μόνο για να σωθεί το ευρώ και η Ε.Ε.!

Και ένα σχόλιο για την κατάρριψη των μύθων...

Η Le Monde είναι μια σοβαρή κι έγκυρη εφημερίδα των κυρίαρχων κύκλων που υποστηρίζουν σφόδρα το ευρώ και την Ε.Ε.

Η Le Monde, λοιπόν, με το κύριο άρθρο της, που είναι αφιερωμένο στην ελληνική κρίση χρέους, είναι άκρως αποκαλυπτική για τους εγχώριους αφελείς.

Υποστηρίζει, λοιπόν, η γαλλική εφημερίδα ότι πρέπει «να σώσουμε» με κάθε «τίμημα» (!) την Ελλάδα, γιατί το «διακύβευμα», όπως λέει, δεν είναι μικρό: «είναι το μέλλον του ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης»
Και συνεχίζει η εφημερίδα ότι «αν αφεθεί η Ελλάδα να καταφύγει σε στάση πληρωμών, τότε υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σοκ ανάλογο αυτού της πτώχευσης της Lehman Brothers».

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι σαφέστατο και καταρρίπτει αφελέστατους μύθους: η τροϊκανή χρηματοδότηση, με τους άθλιους μνημονιακούς όρους, δίδεται πρώτα απ' όλα και κυρίως για να σωθούν το ευρώ, η Ε.Ε. αλλά και η οικονομία των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών από την ύφεση.
Και αυτή η διάσωση πρέπει να γίνει, κατά τη Monde, με κάθε «τίμημα»!

Η Monde, μάλιστα, διατείνεται ότι πρέπει, στο πλαίσιο αυτής της «διάσωσης», να αποφευχθεί οποιαδήποτε «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους. Η Monde τάσσεται κατά της Γερμανικής θέσης να πληρώσουν κάποια «ψίχουλα» και οι τραπεζίτες για την αθρόα κερδοσκοπική δανειοδότηση της Ελλάδας. Η Monde παίρνει ανεπιφύλακτα το μέρος των τραπεζιτών και θεωρεί την «αναδιάρθρωση», έστω και υποτυπώδη και ασήμαντη, μεταδοτική νόσο.
 Αν λοιπόν η τροϊκανή χρηματοδότηση είναι απόλυτα αναγκαία για να σωθούν ευρώ, Ε.Ε., καπιταλιστική αναπτυγμένη οικονομία, μήπως, παρεμπιπτόντως , υποβοηθά και την Ελλάδα;
Προφανώς, όχι!
Διότι αυτή η χρηματοδότηση δίδεται με όρους λεηλασίας και κατεδάφισης και όχι διεξόδου και ανάπτυξης.
Άρα πως θα σωθούν ευρώ κλπ;
Αυτό που γίνεται με την τροϊκανή χρηματοδότηση είναι να κερδηθεί χρόνος και να περάσει όλο, σχεδόν, το ελληνικό χρέος από τις τράπεζες στα κράτη.

Αφού συντελεστεί αυτή η μετατόπιση, τότε μπορεί να γίνει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, - η οποία είναι αναπόφευκτη, αφού η χρεοκοπία και κατά τον Α. Γκρίνσπαν είναι αναπόφευκτη-, χωρίς καμία επιβάρυνση των τραπεζών αλλά μόνο των φορολογουμένων.
Μια αναδιάρθρωση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για τους πιστωτές, με όρους που θα βολεύουν απόλυτα τους κυρίαρχους της Ε.Ε. και θα επιφέρουν τη χαριστική βολή στη χώρα μας!

Αυτός είναι ο άθλιος σχεδιασμός!

Αν τα πράγματα έχουν έτσι –και μάλλον έχουν- τότε  όχι μόνο είναι απόλυτα επιβεβλημένη αλλά και ρεαλιστική μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους εδώ και τώρα, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, με την απειλή της στάσης πληρωμών.

Αυτή η επιλογή, άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης, ακόμα και αν καταλήξει, -πράγμα δύσκολο με τα διακυβεύματα των πιστωτών, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, σε στάση πληρωμών- είναι χίλιες φορές προτιμότερη από τη συνεχιζόμενη μνημονιακή λεηλασία.

Μπορεί, μάλιστα, και πρέπει, να γίνει αφετηρία μιας νέας προοδευτικής πορείας!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου