7/6/11

«Εναντίον του πολιτικού συστήματος»

της Ήρας Φελούκατζη

Στην επιτυχία των κινητοποιήσεων των «αγανακτισμένων» στην Ελλάδα αναφέρονται γαλλικά δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι εκτός από τα μέτρα λιτότητας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι διαδηλωτές στρέφονται με τα συνθήματά τους εναντίον της πολιτικής τάξης και του πολιτικού συστήματος.

Τα χθεσινά ρεπορτάζ αντιπαραβάλλουν τη «μεγαλειώδη» συγκέντρωση στο Σύνταγμα με την «περιορισμένης συμμετοχής» διαδήλωση των συνδικάτων το περασμένο Σάββατο.

Σε αναλύσεις τους ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το νέο σχέδιο διάσωσης αναβάλλει μόνο τα προβλήματα της χώρας, αλλά ενδεχομένως δεν θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, με δυσάρεστες συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Η εφημερίδα Liberation, σε ανάλυση με τίτλο «Ελλάδα: τα σενάρια για την έξοδο από την κρίση», σημειώνει ότι ενώ η χώρα εξασφάλισε την πέμπτη δόση του δανείου με αντάλλαγμα επιπλέον μέτρα λιτότητας, η Ε.Ε. αναζητεί «βιώσιμη λύση» για το μέλλον. Αναφορές γίνονται σε καθυστερήσεις εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας, στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ η ελληνική δημόσια διοίκηση κρίνεται συνώνυμη της «ανικανότητας», της «παράβασης καθήκοντος» και της «αναποτελεσματικότητας».

Η οικονομική εφημερίδα La Tribune σημειώνει ότι το «διαζύγιο» βαθαίνει μεταξύ του ελληνικού λαού και των πολιτικών. Σε άρθρο με τίτλο «Οι Ελληνες ιθύνοντες υφίστανται την οργή του δρόμου» παρουσιάζεται το κλίμα που επικρατεί στις κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων», δίνεται έμφαση στα «επιθετικά» συνθήματα κατά της ελληνικής πολιτικής τάξης, βουλευτών και υπουργών, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Η L'Humanite δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Ελλάδα: μεγαλειώδης διαδήλωση στην Αθήνα κατά της λιτότητας» και άρθρο με τίτλο «Το Μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός France-Info μετέδωσε ανταπόκριση με τίτλο «Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Ελλάδα εναντίον των μέτρων λιτότητας». 

Πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου