12/11/10

Για την "μπότα" της τρόικα και η Ιρλανδία!

Koutsoukos



ΑΠΟΣΥΝΤΙΘΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
"ΠΕΤΑΕΙ" ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ-ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις μέσα στα επόμενα 24ωρα για - την άλλοτε χώρα-πρότυπο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού- την Ιρλανδία, η οποία όπως όλα δείχνουν οδεύει ολοταχώς στην «προκρούστεια» κλίνη ΕΕ-ΔΝΤ!

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, από τη Σεούλ όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του G-20, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παρέμβει για "στήριξη" της Ιρλανδίας στα πρότυπα του ελληνικού μοντέλου. "Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ιρλανδία σε μόνιμη βάση" και πρόσθεσε πως η Ευρώπη "διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ισχύ" ώστε να προσφέρει οικονομική βοήθεια', αν χρειαστεί, παραπέμποντας έτσι εμμέσως στον προσωρινό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό των € 750 δις.


   Νωρίτερα την Πέμπτη, ανώτατη κυβερνητική πηγή της Γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε, οι χώρες της ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ιρλανδία, σε παρόμοιο πλαίσιο με το ελληνικό «πακέτο».
   
    Ο αξιωματούχος, που ενημέρωσε εκπροσώπους των μεγάλων δημοσιογραφικών πρακτορείων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου δεν έχει ακόμα υποβάλει επισήμως το αίτημα «είναι κάτι όμως που θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη» Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με την έκθεση του αρμοδίου επιτρόπου, Ολι Ρεν, που ολοκλήρωσε σήμερα την διήμερη επίσκεψη του στην Ιρλανδία, «τα πράγματα οδεύουν προς την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης»
    «Η άνοδος των Ιρλανδικών spread είναι πηγή ανησυχίας και για αυτό οι ηγέτες της ευρωζώνης τώρα εξετάζουν κατά πόσο η χώρα χρειάζεται ρευστότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια σχεδόν άμεσα,» δήλωσε ο αξιωματούχος  
   Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Πάτρικ Χόνοχαν προειδοποίησε χθες ότι το σημερινό κρατικό δανειακό κόστος είναι «μη διατηρήσιμο» και ότι το ύψος των spread είναι «πολύ υψηλότερο απ' ότι κάποιος θα ήθελε όταν δανείζεται από τις αγορές».
   «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάει υψηλότερα. Δεν γίνεται» πρόσθεσε.


ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ "BACKGROUND" ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!

   Μέχρι τώρα η Ιρλανδική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι είχε την δυνατότητα να εξέλθει της κρίσης χωρίς να χρειαστεί να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν τόσο η Κομισιόν όσο και το προεδρείο του Eurogroup και η ΕΚΤ.

   Όμως, σύμφωνα με τον γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, οι συνομιλίες που είχε ο Ολι Ρεν με όλα τα κόμματα της Ιρλανδίας «έδειξαν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την υποστήριξη της και ότι ενισχύεται η πίεση της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές».
    Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση ήδη κινείται στο πλαίσιο μη εφαρμογής των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που επέβαλε η ΕΕ, τόσο η Κομισιόν, όσο και η ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η βοήθεια πρέπει να είναι άμεση, ώστε να διατηρηθεί η πορεία δραστικής μείωσης του ελλείμματος.

   «Με την ένταξη στον μηχανισμό, ίσως αποκλιμακωθεί και η πολιτική αντιπαράθεση που αποδυναμώνει την κυβέρνηση,» σχολίασε ο Γερμανός αξιωματούχος. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε μ' έναν ωμό εκβιασμό του ιρλανδικού λαού, προκειμένου να αποδεχτεί ένα δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας «α λα ελληνικά».

ΤΑ ΙΡΛΑΝΔΙΚΑ SPEADS KAI CDS ΣΗΜΕΡΑ...

   Νωρίτερα σήμερα η διαφορά αποδόσεων (spread) των ιρλανδικών 10εττών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, κινήθηκε ανοδικά για 13η συνεχόμενη συνεδρίαση χτυπώντας νέο επίπεδο ρεκόρ στις 680 μονάδες βάσης! Το spread αυτό αντιστοιχεί σε επιτόκιο δανεισμού ίσο με 9,05%, κάτι το οποίο προφανώς δεν είναι βιώσιμο!
   Αντίστοιχα κινήθηκε και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας, η τιμή δηλαδή των CDS, η οποία σημείωσε και αυτή ιστορικό ρεκόρ στις 617 μονάδες βάσης!

 
Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ WALL STREET!

   Η ανησυχία σχετικά με την πορεία της Ιρλανδίας, κατά τα επόμενα 24ωρα, παρασύρει προς τα πάνω τόσο τα spreads άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης αλλά ταυτόχρονα εντείνει και τις ανησυχίες στις παγκόσμιες χρηματαγορές!
    Ειδικότερα το spread της 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας έφτασε τις 484 μονάδες βάσης ενώ ανοδικά κινήθηκε και το αντίστοιχο spread των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας. Σε ότι αφορά τη Wall Street, πτωτικά κινούνται (το απόγευμα της Πέμπτης) τόσο o Dow Jones (-0,95%) όσο και ο NASDAQ (-1,46%), λόγω όμως της συνεπίδρασης και άλλων παραγόντων (άνοδος του πληθωρισμού στην Κίνα και πτώση κατά 15% της μετοχής της Cisco, του κολοσσού  δηλαδή στον χώρο των λιανικών πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών).
  



Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ της "Ίσκρα" των προηγούμενων ημερών:


Πυκνώνουν δραματικά οι εξελίξεις, οι οποίες προδιαγράφουν την πορεία των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας στον "γκρεμό" που έχουν «σκάψει» οι νεοφιλελεύθερες συνταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Πρώτη και «καλύτερη» είναι φυσικά η Ελλάδα του μνημονίου και ακολουθούν με ολοένα πιο γοργούς ρυθμούς η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.    Συγκεκριμένα, η  Ιρλανδία –η άλλοτε χώρα-πρότυπο του νεοφιλελευθερισμού- πλησιάζει ταχύτατα στη μέγγενη του μηχανισμού «διάσωσης» ΕΕ-ΔΝΤ. Παρά μάλιστα, την ήδη εξαγγελθείσα εξοντωτική λιτότητα που θα επιβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός της Ιρλανδίας για το 2011, οι αγορές  «στριμώχνουν» άγρια την οικονομία του πρώην «κέλτικου τίγρη».
Ειδικότερα, το CDS (παράγωγο για την ασφάλιση έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) της, κρατικοποιημένης με πακτωλό δημόσιου χρήματος, Anglo Irish Bank «σκαρφάλωσε» σήμερα στις 10.706,28 μονάδες βάσης καταγράφοντας άλμα σε σχέση με χτες της τάξεως του 84,09%!!! Το CDS της έταιρης μεγάλης ιρλανδικής τράπεζας, της Allied Irish Banks βρίσκεται “χαμηλότερα” στις 2.925,94 μονάδες βάσης.

Η πρόσφατα διασωθείσα κρατική πλέον τράπεζα Anglo Irish Bank έχει ήδη καλέσει τους κατόχους ομολόγων της ύψους 2 δισ. ευρώ να δεχθούν την ανταλλαγή των ομολόγων της με αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% αυτών που θα παραδώσουν.

Η Κομισιόν εξακολουθεί να εκβιάζει και να περιμένει από την ιρλανδική κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της τράπεζας Anglo Irish, το οποίο όμως, υπό την αστάθεια της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2011, δεν έχει φτάσει ακόμη στις Βρυξέλλες. Επισημαίνεται ότι το spread των ιρλανδικών τίτλων έναντι των γερμανικών bunds εκτινάχτηκε σήμερα Τετάρτη σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς διευρύνθηκε κατά 20 μονάδες, στις 592 μονάδες βάσης!
Επιπλέον, η Πορτογαλία δανείστηκε σήμερα από τις αγορές με πανάκριβα επιτόκια, άνω του 6%, τα οποία απέχουν πολύ από το να είναι βιώσιμα. Συγκεκριμένα, άντλησε σήμερα 1,242 δισ. ευρώ από την έκδοση 6ετών και 10ετών τίτλων, με απόδοση 6,156% έναντι 4,371% στην προηγούμενη δημοπρασία του Αυγούστου.

Πλέον, συνεπώς, μπορούμε να μιλάμε για δρόμους παράλληλους Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, με τους λαούς των τριών χωρών (με τον ισπανικό λαό να περιμένει με αγωνία τη σειρά του) να βρίσκονται στο απόσπασμα των πιο βάρβαρων, νεοφιλελεύθερων μέτρων λιτότητας, που έχουν επιβληθεί ποτέ στην μεταπολεμική Ευρώπη!

Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου