26/11/10

Η Ευρώπη στους δρόµους

Απεργίες και βίαιες διαδηλώσεις προκαλεί το κύµα λιτότητας

Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη


Ενας διαδηλωτής σπάει το τζάµι ενός αυτοκινήτου της Αστυνοµίας, κατά τα  επεισόδια που σηµάδεψαν τη χθεσινή φοιτητική διαδήλωση στο Λονδίνο
Γενική απεργία στην Πορτογαλία, νέο φοιτητικό ξέσπασµα στη Βρετανία, αντιδράσεις φοιτητών και στην Ιταλία...
Στο «ηµερολόγιο της λιτότητας» καταγράφονται καθηµερινά πλέον, µαζί µε τις εκτιµήσεις ειδικών και µη πως σύντοµα ο κατάλογος των χωρών που αναζητούν έξωθεν οικονοµική βοήθεια θα µεγαλώσει, αντιδράσεις και διαδηλώσεις πολιτών σε διάφορα σηµεία της ευρωπαϊκής ηπείρου.


Η µεγαλύτερη απεργία στην ιστορία

«ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απεργία που έγινε ποτέ». Αυτή ήταν η ετυµηγορία των συνδικάτων για τη γενική απεργία – την πρώτη από το 1988 – που πραγµατοποιήθηκε χθες στην Πορτογαλία κατά των µέτρων λιτότητας. «Το περιθώριο ελιγµών µας είναι πρακτικά µηδενικό», απάντησε η κυβέρνηση Σόκρατες. Τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα ακινητοποιήθηκαν, οι δηµόσιες υπηρεσίες παρέλυσαν, τα σχολεία έµειναν κλειστά, οι τοµείς της υγείας και των τραπεζών υπολειτουργούσαν. «Η απεργία είναι µεγαλύτερη από εκείνη του 1988», δήλωσε ο Ζοάο Προυένκα, ο επικεφαλής του συνδικάτου UGT, που διοργάνωσε τις κινητοποιήσεις από κοινού µε το συνδικάτο CGTP, το οποίο υπολόγισε πως συµµετείχαν στηναπεργία αυτή τρία από τα δέκα εκατ. κατοίκους της χώρας. Το πορτογαλικό κοινοβούλιο αναµένεται να ψηφίσει αύριο τον προϋπολογισµό του 2011, µε στόχο να µειωθεί το δηµοσιονοµικό έλλειµµα από το 7,3% σήµερα στο 4,6% το 2011. Στα µέτρα που προωθούνται, περιλαµβάνεται µείωση κατά 5% των µισθών στον δηµόσιο τοµέα, αύξηση του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 23% από 21% σήµερα και περικοπές στις κρατικές δαπάνες. «Χωρίς τα µέτρα, οι συνέπειες για τους Πορτογάλους και την οικονοµία θα είναι πολύ πιο σοβαρές», προειδοποίησε χθες η υπουργός Εργασίας.


Εφοδος διαδηλωτών στη Γερουσία

ΕΦΟ∆Ο ΣΤΟ κτίριο της Γερουσίας επιχείρησε στην Ιταλία οµάδα φοιτητών που διαδήλωναν κατά της µεταρρύθµισης στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση την οποία προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Φορώντας κράνη ή έχοντας καλυµµένα τα πρόσωπά τους µε κουκούλες, οι φοιτητές κατάφεραν να σπάσουν το φράγµα ασφαλείας και να µπουν στον προθάλαµο του κτιρίου. Οι αστυνοµικοί που είχαν αναλάβει να τους εµποδίσουν, κατάφεραν σχεδόν την τελευταία στιγµή να κλείσουν την ξύλινη πόρτα που οδηγεί στην αίθουσα της Γερουσίας. Οι φοιτητές ξέσπασαν την οργή τους µε µια βροχή από αυγά και καπνογόνα που είχαν στόχο τους αστυνοµικούς και το κτίριο. Μετά την έφοδο στη Γερουσία, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς το Πάνθεον και τη βία Πλεµπίσιτο, η οποία οδηγεί στη ρωµαϊκή κατοικία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χωρίς όµως να καταφέρουν να περάσουν το αστυνοµικό τείχος. «Τα κορίτσια του Μπερλουσκόνι τα αφήνετε να περάσουν, τους φοιτητές τους σταµατάτε», διαµαρτυρήθηκαν κάποιοι από τους διαδηλωτές στους αστυνοµικούς.

Σύµφωνα µε τα ιταλικά µέσα ενηµέρωσης, ένας φοιτητής συνελήφθη και τουλάχιστον δέκα τραυµατίστηκαν ελαφρά σε συµπλοκές µε αστυνοµικούς. Το πανεπιστήµιο της Ρώµης «La Sapienza» τελεί υπό κατάληψη εδώ και µερικές ηµέρες. «∆ιαδηλώνουµε για να ζητήσουµε από τις πολιτικές δυνάµεις να σταµατήσουν αυτήν την ανόητη µεταρρύθµιση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου των φοιτητών. Το νοµοσχέδιο προβλέπει άγριο ψαλίδι στα κονδύλια για την έρευνα και συγχωνεύσεις µικρών πανεπιστηµίων, ενώ πρόκειται να τεθεί σήµερα προς ψήφιση στη Βουλή.


Οι φοιτητές τα έσπασαν στο κέντρο του Λονδίνου

ΓΙΑ ∆ΕΥΤΕΡΗ φορά µέσα σε 15 ηµέρες, χιλιάδες βρετανοίφοιτητές διαδήλωσαν χθεςστους δρόµους του Λονδίνου (αλλά και του Μπρίστολ, τουΛίβερπουλ, τουΣέφιλντ,τουΛιντς, του Κέµπριτζ...) κατάτων σχεδίων της κυβέρνησης Κάµερον να τριπλασιάσει από το 2012 τα δίδακτρα των πανεπιστηµίων. Τα βίαια επεισόδια ήταν και πάλι στο πρόγραµµα.

Τουλάχιστον δύο αστυνοµικοί τραυµατίστηκαν στο Λονδίνο, ενώ συνολικά 29 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Εξω από το Φόρεϊν Οφις, οι κάµερες κατέγραψαν τη δραµατική διάσωση ενός ακόµα αστυνοµικού – που έδειχνε να έχει πέσει κάτω λιπόθυµος από χτύπηµα – από συναδέλφους του. «Ούτε αν, ούτε αλλά, ούτε περικοπέςστις δαπάνες για την παιδεία», φώναζαν οι διαδηλωτές, ανάµεσά τους και µερικοί µαθητές σχολείου, πραγµατοποιώντας πορεία από την πλατεία Τραφάλγκαρ προς το Κοινοβούλιο. Κάποιοι βανδάλισαν στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάµους. Αλλοι επιτέθηκαν σε ένα σταθµευµένο βαν της αστυνοµίας, σπάζοντας τα παράθυρα, γράφοντας επάνω συνθήµατα και τελικά κλέβοντας από µέσα «αστυνοµικέςστολές και εξοπλισµό».

Οιδιαδηλωτέςεπεχείρησαν να σπάσουν τοναστυνοµικό κλοιό έξω από τουπουργείο Εξωτερικών· το ίδιο επεχείρησαν λίγο αργότερα να κάνουν κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ – και στις δύο περιπτώσειςαπωθήθηκαν από τους χιλιάδες αστυνοµικούς. Ιδιαίτερα έντονη ήταν χθες η παρουσία της αστυνοµίας πέριξ του αρχηγείου των Φιλελεύθερων ∆ηµοκρατών, του κυβερνητικού εταίρου των Τόρις. Το κόµµα έχει γίνει κόκκινο πανί για τους φοιτητές, µιας και υποσχόταν προεκλογικά να καταργήσει τα δίδακτρα των πανεπιστηµίων.«Λυπάµαι πολύ που αναγκάστηκα να αθετήσω την υπόσχεσή µου»,επανέλαβε την Τρίτη ο ηγέτης τους και αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ. Οι δηµοσιογράφοι τον ρώτησαν πώς νιώθει που βλέπει τους φοιτητές να καίνε στους δρόµους οµοιώµατά του: «Αρχίζω να γίνοµαι χοντρόπετσος», απάντησε εκείνος.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4605975

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου