7/2/12

Η Ρουμανία δείχνει το δρόμο και για την Ελλάδα!

Ρουμανία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση υπό το βάρος της λαϊκής εξέγερσης!

Την πρώτη της μεγάλη νίκη, πέτυχε η πολυήμερη εξέγερση του ρουμανικού λαού ενάντια στα βάρβαρα μέτρα των αστικών κυβερνήσεων της χώρας και του ΔΝΤ.
 

Σήμερα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ, ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του και φυσικά και του ιδίου από τη θέση του πρωθυπουργού. 
 
Ο Μποκ δήλωσε τα εξής: "Ήλθε η στιγμή για κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου (...) ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση". 

Η μεγάλη αυτή νίκη του ρουμανικού λαού, δείχνει το δρόμο για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που στενάζουν και εξαθλιώνονται κάτω από τη μπότα της μνημονιακής επιτήρησης, είτε αυτή "φοριέται" μόνο από το ΔΝΤ (όπως στην περίπτωση της Ρουμανίας) είτε και από τους ευρωενωσιακούς θεσμούς (ΕΕ/ΕΚΤ - όπως στην περίπτωση χωρών της ευρωζώνης).

Άλλωστε, η κυβέρνηση Μποκ είχε επιβάλει μέτρα ανάλογα με αυτά που έχουν επιβληθεί και στη χώρα: μείωση κατά 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα συντάξεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ρουμανία, παρουσιάζει διπλάσια ποσοστά φτώχειας σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι κατά το 2011, παρουσίασε μια αναιμική ανακαμψη της τάξης του 2%, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που είχε ύφεση, τουλάχιστον, 6%.
 

Οι μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στα μέσα Ιανουαρίου, με αφορμή ένα μνημονιακό νομοσχέδιο που επέβαλε την, μερική, σε πρώτη φάση, ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
Το νομοσχέδιο είχε επικρίνει ακόμα και ο υφυπουργός Υγείας Ραέντ Αραφάτ, ο οποίος εν συνεχεία παραιτήθηκε. Η παραίτηση του λαοφιλούς υφυπουργού υπήρξε η σπίθα της λαϊκής εξέγερσης.
 
Οι διαδηλωτές αξίωναν όχι μόνο την παραίτηση της κυβέρνησης Μποκ, αλλά και του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου. «Θέλουμε σεβασμό» και «όχι άλλη διαφθορά» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις.
 
Λάδι στη φωτιά έριξαν τα ειρωνικά σχόλια που έκανε σε βάρος των διαδηλωτών ο υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι. Ο Μπακόνσκι είχε αναρτήσει κείμενο στο blog του, λέγοντας ότι όσοι εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών ήταν «ανόητοι και βίαιοι κάτοικοι των φτωχομαχαλάδων». Τους συνέκρινε δε με τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιούσαν βία για να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Εμίλ Μποκ να αναγκαστεί να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και να αξιώσει την παραίτηση του Μπακόνσκι.

πηγή: ίσκρα, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012, 13:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου