19/3/12

Καταδίκη άρθρου

Από τη σύνταξη του Διακυβέρνηση και Πολιτική

Λάβαμε και για λόγους δεοντολογίας δημοσιεύουμε την παρακάτω «καταδικαστική» ανακοίνωση για το άρθρο μας με τίτλο «ο εργατοπατερισμός δεν έχει γιατρειά». Το άρθρο αυτό αφενός υπερασπιζόταν την κατάληψη του Νοσοκομείου Κιλκίς από τους εργαζομένους του και αφετέρου καυτηρίαζε συγκεκριμένες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις μέσα στο νοσοκομείο, έκανε λόγο για μισθολογικά και συνδικαλιστικά ρετιρέ, για βολεμένους του ιατρικού κατεστημένου, για αγιάτρευτο εργατοπατερισμό και για αρκετά ακόμα κακά της νοσοκομειακής μοίρας μας.
Όχι μόνο δημοσιεύουμε ευχαρίστως το εν λόγω… ευθυμογράφημα αλλά και προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να το διαβάσουν προσεκτικά για πολύ ενδιαφέροντες λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Γενική Συνέλευση των Ιατρών του Γ.Ν. Κιλκίς, που συγκλήθηκε έκτακτα την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, αποφάσισε ομόφωνα και δηλώνει ότι δεν αποδέχεται και καταδικάζει την δημοσίευση και το σύνολο του περιεχομένου της που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (στο “Διακυβέρνηση και Πολιτική”), σχετικά με την κατάσταση του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου μας, καθώς και στις αναφορές που σχετίζονται με “βολεμένους του ιατρικού κατεστημένου”, τις “απεγνωσμένες προσπάθειες των συνδικαλιστικών και μισθολογικών ρετιρέ” που αντιτίθενται στις αυτοδιοικητικές αποφάσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου, όπως και στις αναφορές στο πρόσωπο του προέδρου της ΟΕΝΓΕ.

                  Ο πρόεδρος της Γ.Σ.                                               Ο γραμματέας της Γ.Σ.

                    Καρακώστας Γ.                                                              Μάκος Χρ.


- Θα αποδείξουμε πριν από όλα, ότι δεν επρόκειτο για «Γενική Συνέλευση των Ιατρών του Γ.Ν. Κιλκίς» όπως αναφέρεται στην παραπάνω ανακοίνωση, αλλά για μια πολύ «ειδική» συνέλευση, για την υπεράσπιση και αυτο-υπεράσπιση όσων αισθάνθηκαν ότι θίγονται από το άρθρο μας διότι οι ίδιοι εννοούν να ταυτίζονται με τους βολεμένους του ιατρικού κατεστημένου και με τα μισθολογικά ρετιρέ. Χαιρόμαστε που αυτο-αποκαλύπτονται καθώς στο εξής θα διευκολυνόμαστε στα σχετικά ρεπορτάζ μας. Η πλειονότητα των συναδέλφων τους πάντως ούτε διαμαρτυρήθηκε για το δημοσίευμα, ούτε υπέγραψε την απόφαση, ούτε καν παρίστατο στη εν λόγω ειδική συνέλευση.

- Οι γιατροί του Γ.Ν. Κιλκίς έχουν επίσημο συνδικαλιστικό όργανο που είναι η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (ΕΝΙΚ). Η ΕΝΙΚ έχει φυσικά επίσημο καταστατικό. Και το καταστατικό προβλέπει συγκεκριμένους όρους και διαδικασία σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης πράγματα που αγνοήθηκαν με επιδεικτικές και προκλητικές κουτοπονηριές. Άρα δεν έχουμε «Γενική Συνέλευση των Ιατρών του Γ.Ν. Κιλκίς» αλλά πρωτοβουλία μιας ειδικής ομάδας σε σιωπηρή συνεργασία μάλιστα με τη διοίκηση. Από δω και κάτω προσέξτε αναλυτικά τις παρατυπίες και τις μεθοδεύσεις αυτής της ειδικής ομάδας των «θιγμένων» του νοσοκομείου και θα καταλάβετε πολλά.

1. Κάποιοι από τους θιγμένους μας λοιπόν, ζητούν ανεπισήμως από το Δ.Σ. της ΕΝΙΚ τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για να δοθεί επίσημη απάντηση στο… άδικο και καταδικαστέο άρθρο μας. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. δε συμμερίζεται την ευθιξία τους αλλά και δεν παραλαμβάνει κανένα επίσημο σχετικό αίτημά τους όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Επί της ουσίας, ορθώς το Δ.Σ. αντιλαμβάνεται ότι το άρθρο δε στρέφεται γενικώς κατά των νοσοκομειακών γιατρών του Κιλκίς αλλά ειδικώς κατά μιας μερίδας βολεμένων με τους οποίους η πλειονότητα των γιατρών δεν έχει καμιά διάθεση να ταυτίζεται.

2. Τότε οι θιγμένοι θέλοντας να παρακάμψουν το Δ.Σ. της ΕΝΙΚ καλούν τους γιατρούς με κάλεσμα που φαίνεται να προέρχεται από τη διοίκηση! Η πρόσκληση σε γενική συνέλευση είναι γραμμένη σε χαρτί που φέρει το λογότυπο του νοσοκομείου και όχι της ΕΝΙΚ.  Εδώ λοιπόν έχουμε την εισαγωγή μας στα νέα συνδικαλιστικά τους ήθη: Τις γενικές συνελεύσεις πλέον θα τις συγκαλούν, ή τουλάχιστον θα φαίνεται ότι τις συγκαλούν, διοικητικοί προϊστάμενοι από την κρατική ιεραρχία και την εργοδοσία και όχι τα Δ.Σ. των σωματείων και οι εργαζόμενοι!

3. Η πρόσκληση όχι μόνο γράφεται σε λάθος χαρτί αλλά δεν αναφέρει καν θέμα ημερήσιας διάταξης (κατά παράβαση της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του καταστατικού της ΕΝΙΚ).

4. Δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά δεν έχει ούτε καν αρχικές υπογραφές! Έτσι κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς ούτε ποιος συγκαλεί τη γενική συνέλευση των γιατρών ούτε το γιατί.

5. Η πρόσκληση ούτε καν αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων. Μέσα στο γενικό αλαλούμ κάποιοι κρατάνε ένα χαρτί και ψελλίζοντας ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι μαζεύουν υπογραφές για σύγκληση μιας κάποιας γενικής συνέλευσης (παράβαση και πάλι των παραγράφων 3 και 6 του άρθρου 12 του καταστατικού της ΕΝΙΚ) που προβλέπει την απαραίτητη απαρτία, την αναγραφή θέματος, χρόνο και αύξοντα αριθμό συνέλευσης, υπογραφές της πρόσκλησης από Πρόεδρο και Γεν. Γραμματέα κ.τ.λ.

6. Αλλά οι μέχρι εδώ παρατυπίες δεν τους αρκούν. Προχωρούν και σε υποκλοπή υπογραφών! Ψάξαμε και βρήκαμε νομίμως καταγεγραμμένη διαμαρτυρία μιας γιατρού μέλους της ειδικής αυτής συνέλευσης που ακούγεται να λέει επί λέξει «[…]υπάρχει δική μου υπογραφή χωρίς να έχω υπογράψει όμως! […Εγώ δεν έχω υπογράψει. [...] Δεν έχω υπογράψει (δις).[…]» Με άλλα λόγια της τηλεφώνησαν και της είπαν να συμφωνήσει στο να γίνει μια συνέλευση γενικά των γιατρών χωρίς ουσιαστικά να την ενημερώσουν για τον ακριβή λόγο της συνέλευσης. Η «συλλογή» υπογραφών έγινε δηλαδή και τηλεφωνικώς με άσκηση πίεσης. Και τι πίεσης!: Πρέπει να πεις «ναι» χωρίς να ξέρεις καν σε τι λες «ναι» ούτε γιατί πρέπει να το πεις!

7. Αλλά ούτε εδώ τελειώνουν οι παρατυπίες. Δεν έγινε ούτε καν για τα μάτια, ούτε καν εκ των υστέρων, επίσημη αίτηση προς το Δ.Σ. της ΕΝΙΚ για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης (παράβαση της παραγράφου 3 του άρθρου 12). Τέτοια αίτηση ακόμα δεν υπάρχει!

8. Με όλες αυτές τις παρατυπίες και μεθοδεύσεις κατάφεραν να συγκεντρώσουν 68 υπογραφές επί συνόλου 142 γιατρών. Από αυτούς μόλις 33-34 προσήλθαν τελικά στη συνέλευση, από τους οποίους πολλοί αποδεικνύεται ότι δεν ήξεραν καν την αιτία της σύγκλησης.

9. Προϋπήρξε μάλιστα από ορισμένα πρωτοπαλίκαρα και απειλή για πρόταση μομφής  κατά του Δ.Σ. της ΕΝΙΚ και ειδικά της προέδρου του, που ήθελαν να «την πετάξουν έξω» διότι δεν θέλησε να υπερασπιστεί τους «θιγόμενους» από το άρθρο μας. Τελικά όμως δεν τόλμησαν ούτε καν να θέσουν τέτοιο θέμα στην περιβόητη αυτή συνέλευση. Αυτό θα πει ότι παρά τις πιέσεις, τις μεθοδεύσεις, τις παρατυπίες και τους ανομολόγητους εκβιασμούς υφισταμένων τους και παρά το διοικητικό κυνήγι των πιο δραστήριων συνδικαλιστών δεν κατάφεραν να πετύχουν το βασικό σκοπό τους. Κι αυτός ήταν φυσικά όχι η αθώωσή τους από δήθεν άδικες κατηγορίες που τους βαραίνουν, αλλά η επικράτηση της συντηρητικής τους πλευράς στο αγώνα της κατά των μαχητικών προοδευτικών συναδέλφων τους, η ματαίωση των αποτελεσματικών μορφών κινητοποίησης και η παράδοση του νοσοκομείου και του ΕΣΥ στην «ευταξία» και την «αποδοτικότητα» που ονειρεύεται η διοίκησή του, η κυβέρνηση, η τρόικα, ο τομέας της ιδιωτικής υγείας και ασφαλώς η τσέπη τους.

10. Οι παρατυπίες όμως δεν τελείωσαν ούτε καν με το πέρας της συνέλευσης. Διότι κατά τη συνέλευση αυτή ποτέ δε πάρθηκε απόφαση υπεράσπισης του προέδρου της ΟΕΝΓΕ κυρίου Βαρνάβα, όπως ισχυρίζεται η παραπάνω ανακοίνωση! Αυτή είναι τσόντα που μπήκε εκ των υστέρων από τον συντάκτη της ανακοίνωσης και παρουσιάστηκε ως μέρος της απόφασης! Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα τεκταινόμενα στο νοσοκομείο και ότι με την τσόντα τους αυτή εκτίθενται όχι μόνο οι ίδιοι αλλά ότι εκθέτουν και τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ τον οποίον σπεύδουν αυτόκλητα να υπερασπιστούν. Γιατί το κάνουν; Μα διότι ο ανεκδιήγητος κ. Βαρνάβας όταν επισκέφτηκε το νοσοκομείο έπινε το καφεδάκι του μαζί τους και μαζί με το διοικητή και όταν άρχισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων έφυγε!
Σε ανταπόδοση αλλά και για την αυτο-υπεράσπισή του ο κ. Βαρνάβας τους αναρτά την παραπάνω ανακοίνωση στο ελεγχόμενο από τον ίδιον ygeianet και αποδίδει ανακριβώς την ανακοίνωση αυτή στην ΕΝΙΚ. Αυτό θα πει «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο».

11. Λυπούμαστε που πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το κείμενο της απόφασης  που μας έστειλαν είναι και μερικώς αγράμματο ασύνταχτο και άνευ νοήματος. Διότι πρώτον, τι ακριβώς θα πει «[…] και δηλώνει ότι δεν αποδέχεται και καταδικάζει την δημοσίευση και το σύνολο του περιεχομένου της που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (στο “Διακυβέρνηση και Πολιτική”), σχετικά με την κατάσταση του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου μας»; Ποιο είναι το ακριβές νόημα του χρησμού περί «κατάστασης του αυτοδιοίκητου», αλλά και τι ακριβώς είπαμε εμείς για αυτή την κατάσταση που τους ενοχλεί; Δεύτερον διερωτόμαστε γιατί κάποιος αισθάνεται ότι πρέπει να καταδικάσει και τη δημοσίευση και το σύνολο του περιεχομένου της; Δεν αρκεί να καταδικάσει το ένα από τα δύο; Αλλά αυτά για έναν... θιγμένο είναι λεπτομέρειες άνευ σημασίας, θα πείτε!

12. Μέσα όμως σε αυτά που για την ιστορία και για την αξιοπιστία τους έχουν όντως σημασία είναι ότι παρουσιάζουν την απόφασή αυτή ως ληφθείσα ομόφωνα, γνωρίζοντας ότι κάθε άλλο παρά ομόφωνη ήταν! Ψεύδονται ασύστολα. Γνωρίζουμε μάλιστα και το ποιοι διαφώνησαν. Αν θέλουν θα γράψουμε και τα ονόματά τους!

Το μόνο που κατάφεραν λοιπόν οι θιγμένοι μας είναι να συγκαλέσουν μιαν απολύτως παράτυπη και τελικά άτυπη συνέλευση (που φυσικά δεν ήταν της ΕΝΙΚ) και να βγάλουν μια καταδικαστική για το άρθρο μας ανακοίνωση μέσα από μια διαδικασία και ένα κείμενο που αποτελούν μνημεία συντεχνιακής αθλιότητας.

Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά διότι με όλα αυτά τα τερτίπια και τις τζιριτζάντζουλες επιβεβαιώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις εκτιμήσεις και τις καταγγελίες μας για το ρόλο και την πολιτεία των μισθολογικών και συνδικαλιστικών ρετιρέ και των βολεμένων του ιατρικού κατεστημένου. Εννοείται ότι ασφαλώς και δεν κατατάσσουμε σε αυτά την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΕΝΙΚ, των γιατρών του Κιλκίς και ολόκληρου του ΕΣΥ.

Θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τη δράση των θιγμένων αυτών ρετιρέ και θα επανέλθουμε σε εύθετο χρόνο. Προς το παρόν παίρνουμε ιστορικό και ετοιμάζουμε τα ράμματα…

Και εις άλλα με ΥΓΕΙΑ (νετ)!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου