22/7/12

Ανακοίνωση συντονιστικού νοσοκομειακών συνελεύσεων και επιτροπών ιατρών Αττικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΙΑΤΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 19-7-2012

Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Είναι ξεκάθαρο ότι με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τις κυβερνήσεις της τρόικας, το ΕΣΥ οδεύει στην πλήρη κατάρρευση και η υγεία του πληθυσμού κινδυνεύει άμεσα. 

Είναι επιτακτική ανάγκη οι υγειονομικοί μαζί με τον υπόλοιπο λαό να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή της δημόσιας υγείας και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει ήδη ξεκινήσει με ευθύνη των αδίστακτων δανειστών, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των εγχώριων προθύμων τους.
 
Η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις συνθήκες μιας τριτοκοσμικής χώρας. Απουσιάζουν φάρμακα και υλικά με αποτέλεσμα σημαντικές θεραπείες να μην μπορούν καν να χορηγηθούν. Η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει οδηγήσει μαζικά τους ασθενείς στα νοσοκομεία που βουλιάζουν χωρίς την κατάλληλη υποδομή και το απαραίτητο προσωπικό. Προωθείται ο σχεδιασμός για το κλείσιμο κλινών και νοσοκομείων την ίδια στιγμή που οι ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα. 


Όλη η λειτουργία του νοσοκομείου καθορίζεται αποκλειστικά από το κόστος. Με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια επιβάλλονται συγκεκριμένες μέρες νοσηλείας με κριτήριο τον περιορισμό των εξόδων. Παραβιάζεται ανοιχτά πλέον η επιστημονική γνώμη του γιατρού, ώστε η φτηνή (ή και μηδαμινή) περίθαλψη να αντικαθιστά την ασφάλεια του ασθενούς.
Όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία δουλεύουμε σε καθεστώς εξαθλίωσης. Είμαστε απλήρωτοι για πολλούς μήνες για τις εφημερίες που έχουμε πραγματοποιήσει. Με τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί ήδη στο μισθό μας, πολλοί από εμάς έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Με το ειδικό μισθολόγιο μιλάνε για περικοπές της τάξης του 12- 20%. 

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα πολλές κλινικές να οδηγούνται σε υπολειτουργία και κλείσιμο. Ο μόνος λόγος που αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία λειτουργούν είναι χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και λοιπών εργαζομένων, στον εξαναγκασμό μας σε απλήρωτη υπερεργασία, την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις των νοσοκομείων μας εμπαίζουν.
 
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλο το λαό ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγεία με αυτή την υποχρηματόδοτηση και με τον εξευτελισμό των υγειονομικών .Είναι προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια υγεία αλλά μόνο οι δανειστές. Γι’ αυτό παπαγαλίζουν και τα ψευδή και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα περί δήθεν μη πληρότητας νοσοκομείων.
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Ανοιχτή χρηματόδοτηση της υγείας με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων. Αν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν οι διοικήσεις τα δεδουλευμένα να παραιτηθούν!
Δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας υγεία για όλους. 
Να μην κλείσει καμία κλίνη, κλινική ή νοσοκομείο. Επέκταση των κλινών για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. 
Να καταργηθούν τα ΚΕΝ της λιτότητας, να αποσυρθούν οι οργανισμοί που καταργούν θέσεις και κλίνες.
Δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης για όλους. Να καταργηθεί το 5 ευρώ, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και τις εξετάσεις. 
Η υγεία είναι δικαίωμα όλων! Δε θα γίνει αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων.
 
Μαζικές προσλήψεις ειδικευμένων- ειδικευομένων- νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού μόνιμου και όχι με μπλοκάκι. Όχι στην κατάργηση του ειδικού μισθολογίου. Διεκδικούμε μισθούς αξιοπρέπειας και όχι πείνας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που αγωνίζονται.
 
Να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις των ψυχικά πασχόντων. Καμιά περικοπή στα κοινωνικά επιδόματα.
 
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ μαζί με όλο το λαό για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ .Δεν αναγνωρίζουμε καμιά υπογραφή σε μνημόνια, δανειακές συμβάσεις αλλά ούτε και το χρέος τους!
 
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στα κλεισίματα νοσοκομείων, όπως στο Δυτ. Αττικής κ.α. Δε θα αφήσουμε μέσα στο καλοκαίρι να χαθεί ούτε ένα νοσοκομείο, ούτε ένα κρεβάτι ,ούτε να μας αποτελειώσουν τον ήδη τσεκουρωμένο μας μισθό ούτε και να εφημερεύουμε απλήρωτοι, με κινητοποιήσεις αλλά και όλα τα ένδικα μέσα.
 
Καλούμε συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία με θέμα τη διοργάνωση μεγάλων κινητοποιήσεων στο τέλος του καλοκαιριού, επισχέσεων ,απεργιών, διαδηλώσεων και σε συμμαχία με όλους υγειονομικούς αλλά και τους χρήστες υπηρεσιών υγείας που είναι όλος ο λαός ενάντια στα μέτρα υποβάθμισης ,ιδιωτικοποίησης, επιχειρηματικοποίησης της υγείας φυσικής εξόντωσης των αρρώστων και οικονομικής εξουθένωσης των λειτουργών της.
 
Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι από τις νοσοκομειακές συνελεύσεις και επιτροπές Νίκαιας , ΨΝΑ, Τζαννείου, Λαικού, Παίδων Πεντέλης, Σισμανογλείου, 7ου ΙΚΑ, ΚΑΤ και ο Συλ. Ειδικευομένων Ευαγγελισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου