31/7/12

Το ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο δικαιώνει το κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Στις 20 Ιουλίου του 2012 το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προστάτευσε τη φωνή των Ιταλών πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2011, ανακηρύσσοντας αντισυνταγματικό, και επομένως μη αποδεκτό, το άρθρο 4 του νομοθετικού διατάγματος 138 της  13ης Αυγούστου  2011, με το οποίο η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επανεισήγαγε την ιδιωτικοποίηση των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης. Η απόφαση αυτή αποκλείει επίσης όλες τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της κυβέρνησης Μόντι.

Η δικαστική απόφαση εξηγεί σαφώς ότι το δημοψήφισμα θίγεται από το άρθρο 4, και δηλώνει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι παραβίασε το άρθρο 75 του Συντάγματος. Αυτό επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των κινημάτων υπεράσπισης του νερού ότι οι κυβερνήσεις με την συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σκόπευαν να επαναφέρουν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και να καταπατήσουν τη βούληση των πολιτών. Μπροστά σε αυτή την πιθανότητα, τα κινήματα είχαν ξεκινήσει μία καμπάνια "πολιτικής υπακοής" για να γίνει σεβαστή η επιθυμία των πολιτών.

Η απόφαση δικαιώνει την ετυμηγορία των πολιτών όπως διατυπώθηκε στις 12 και 13 Ιουνίου 2011 και αποτελεί προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Monti και όλους όσους σκοπεύουν να κερδοσκοπήσουν με τα κοινά αγαθά. Μετά την συντριπτική νίκη στο δημοψήφισμα με ποσοστό 95% υπέρ, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου καθιστά σαφές προς όλους ότι αυτό που 27 εκατομμύρια Ιταλοί επέλεξαν πρέπει να τηρείται: Το  νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παραμείνει δημόσιο.
  
πηγή: fame2012.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου