19/8/12

Ο 902 TV στα Κόκκινα

*Μια ιδέα για τη λειτουργία μιας άλλης τηλεόρασης για τους πολίτες

της Ματίνας Παπαχριστούδη

Είναι απίθανο αν το σκεφθεί κάποιος. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Η αριστερά, ένα μεγάλο κόμμα της αριστεράς, το ΚΚΕ διατηρεί τηλεοπτική συχνότητα. Τον 902 TV. Ο σταθμός του ΚΚΕ όμως κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Αυτό είναι γνωστό εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Πολλά συνέβησαν αυτό το χρόνο της φρικτής επιβολής δικτατορίας των μνημονίων. Ο 902 δεν έκλεισε ακόμη. Αντέχει στα UHF εκπέμποντας αναλογικά, γιατί τα οικονομικά του ΚΚΕ δεν αντέχουν το πέρασμα του στην ψηφιακή εποχή. Περιμένει να σβήσει. Και θα χαθεί μια πολύτιμη, για το κίνημα, την αριστερά, τους πολίτες και τα συμφέροντα τους, τηλεοπτική συχνότητα.
 
Αν λέω, αν, αυτή η συχνότητα μπορούσε να σωθεί; Το γιατί είναι αυταπόδεικτο. Ολοκληρωτική επιβολή του μηνύματος των επικυρίαρχων του κεφαλαίου, ολοκληρωτική επικοινωνιακή καταιγίδα πειθούς, κατασκευής συναίνεσης και φόβου στα και από κυρίαρχα ΜΜΕ. Τα media έχουν ήδη επιλέξει πλευρά, το ίδιο και οι μεγαλοδημοσιογράφοι εκδότες και στελέχη. Ορισμένα από αυτά ήδη φλερτάρουν εγκληματικά με το φασισμό.

 
Η συχνότητα υπάρχει. Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν, οι πομποί-έστω και παλαιάς τεχνολογίας- υπάρχουν. Χρειάζεται όραμα και σχέδιο. Ο «902 TV” είναι εφικτό να αναγεννηθεί ως τηλεοπτικός σταθμός ολόκληρης της αριστεράς. Με τη σύμπραξη, χωρίς κανένα από τα πολιτικά κόμματα και τους σχηματισμούς να χρειαστεί να κάνει ούτε βηματάκι πίσω ή πέρα από τις θέσεις ή τις απόψεις του, όλων των δυνάμεων της αριστεράς. Χρειάζεται το ΚΚΕ να προσφέρει τη συχνότητα και ολόκληρη την αριστερά να τολμήσει τη σύμπραξη.

Το ζήτημα δεν είναι αν θα είναι κομματικός σταθμός. Δεν θα είναι κομματικός, ελεγχόμενος απευθείας από τα κομματικά όργανα. Θα είναι όμως πολιτικός. Παλλαϊκός. Θα εκπέμπει ειδήσεις, εκπομπές, ψυχαγωγία από και προς τον λαό, από και προς το κίνημα, από και προς τους πολίτες.
Μια κοινή επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο. Ανοιχτό κανάλι με συμφωνημένες αρχές, ένας είδος Κώδικα εκπεμπόμενου προγράμματος, στη λειτουργία του. Μελέτη κόστους και βιωσιμότητας. Για την αρχική στήριξη του μετέχουν ισότιμα και αναλογικά όλες οι δυνάμεις της αριστεράς αλλά και οι φορείς των κινημάτων. Προσφέροντας τα πρώτα χρήματα στον προϋπολογισμό δημιουργίας του καναλιού. Σε πολύ ύστερο στάδιο, μπορεί να συζητηθεί ανοιχτά η πολιτική χορηγιών ή χρηματοδότησης εκπομπών –μεγάλων ερευνών από άλλους φορείς.

Το πρόγραμμα κινείται στη λογική των ζωνών, με εναλλασσόμενη ενημέρωση, ειδήσεις-εκπομπές ενημέρωσης και ψυχαγωγία. Υπάρχουν σε ημιζώντανη, ημιθανή ύπαρξη δεκάδες, εκατοντάδες δημιουργοί. Απελπισμένοι, αγανακτισμένοι, αποκομμένοι συνάμα από την πρόσβαση της «τέχνης» τους, της δημιουργίας τους προς το κοινό. Υπάρχουν εκατοντάδες που αντιστέκονται, κινηματογραφούν, γράφουν μουσική, παίζουν θέατρο, παιχνίδια, δρουν σε γειτονιές ή στο Διαδίκτυο. Οι δημιουργίες τους δεν έχουν πρόσβαση στο κοινό ή βρίσκουν περιορισμένη δίοδο στους πλέον ενεργούς πολίτες.

Όλους αυτούς θα μπορούσε να καλέσει ο «902 ΤV» της Αριστεράς. Και με ένα λιτό κόστος ψυχαγωγίας, πληρώνοντας το ελάχιστο της δημιουργίας να τους εμπνεύσει. Και να αποκτήσει το πιο δημιουργικό, το πιο ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Προσβάσιμο πλέον σε ένα πλατύ κοινό. Το τηλεοπτικό κοινό.
 
Ο τομέας των ειδήσεων είναι το μεγάλο στοίχημα της αριστεράς και του δίκαιου των απόψεων της. Το κεντρικό desk υποδοχής και επιλογής ειδήσεων, ρεπορτάζ θα μπορούσε να δημιουργηθεί με την ίδια αρχή. Αναλογικά και ισότιμα με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από όλα τα πολιτικά κόμματα, τους σχηματισμούς και τα κινήματα. Το desk θα λειτουργεί ανεξάρτητα, με τη δική του αυτονομία. Και θα υποδέχεται την ειδησεογραφία από την οποία θα γίνεται η επιλογή των όσων τελικά θα βγουν στα δελτία ειδήσεων. Από τη συνεργασία με τα διεθνή δίκτυα –αμ τι άλλο υπάρχουν δεκάδες αποκλεισμένα δίκτυα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Εκτός από τα συνήθη, BBC World, Deutche Welle, Associated Press, AΠΕ-ΜΠΕ, διανέμουν ειδησεογραφικό υλικό τα Al Jazeera, Russia Today, Euronews, France 24, το γαλλόφωνο BFM, το γερμανόφωνο Ν24, το ισπανόφωνο Canal 24 Horas. Η ελληνική ειδησεογραφία προέρχεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των αριστερών κομμάτων, τον "902 Αριστερά στα FM" και στο «Κόκκινο». Από τις έντυπες εκδόσεις των κομμάτων, το Ριζοσπάστη, την Αυγή, το Δρόμο της Αριστεράς, το Πριν, την Εποχή και πάει λέγοντας. Από τα δεκάδες ανεξάρτητα sites στο Internet που εξειδικεύονται θεματικά, παράγοντας δικό τους πρωτότυπο υλικό ειδήσεων και ρεπορτάζ. Από τις δεκάδες πλατφόρμες φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινημάτων και ανεξάρτητων πλατφορμών επικοινωνίας που διαθέτουν ειδήσεις, βίντεο, ήχους. Με συμφωνίες παροχής υλικού, το desk του σταθμού δυνητικά θα είχε πλούσια δεξαμενή ειδησεογραφικού υλικού.

Εν τέλει η λειτουργία του «902 στο Κόκκινο», θα μπορούσε να βρει το δρόμο λειτουργίας του μετά τη δημιουργία του. Κανένα σχέδιο στην ιστορία δεν πέτυχε επειδή ήταν λεπτομερώς επεξεργασμένο. Σημασία έχει το πρώτο βήμα. Το όραμα και το σχέδιο πως η αριστερά μπορεί να συμμαχήσει και να δημιουργήσει ανάχωμα στην επικοινωνιακή δικτατορία του κεφαλαίου. Φέρνοντας στα UHF, ελεύθερα και δωρεάν για όλους τους πολίτες τη δική της πρόταση τηλεοπτικού προγράμματος. Στην τελική η αριστερά διαθέτει τους καλύτερους στην παραγωγή δημιουργίας και επικοινωνίας. Στην τελική η συχνότητα υπάρχει. Ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου