21/8/12

Χωρίς Χρέος Χωρίς Ευρώ – Με αποφασιστικότητα.

του Σπύρου Μαρκέτου

Από την ίδρυσή μας, τον Φεβρουάριο του 2012, θέσαμε δυο στρατηγικούς στόχους: Πρώτον, τον λογιστικό έλεγχο και τελικά τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, το οποίο χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές ως μοχλό για να πτωχεύσουν την κοινωνία και να συγκεντρώσουν όλο τον πλούτο στα χέρια τους˙ δεύτερον, την έξοδο από την ευρωζώνη, ως πρώτο βήμα απεμπλοκής από τις μνημονιακές και αντιλαϊκές πολιτικές που κυριαρχούν στην Ε.Ε. και ως προϋπόθεση για τον εκδημοκρατισμό της χώρα μας.

Εξαρχής γνωρίζαμε ότι ο αγώνας θα ήταν δύσκολος. Η μηχανισμός του δημόσιου χρέους και η δυναστική του λειτουργία συσκοτιζόταν συστηματικά από τα όργανα του πλέγματος εξουσίας και, δυστυχώς, αποσιωπώνται ή παραβλέπονται  ακόμη και από μια μερίδα της αριστεράς. Παράλληλα, η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα παρουσιάζεται από τους μεν  σαν καταστροφική προοπτική και από τους δε σαν έκφραση εθνικισμού, με αποτέλεσμα την τρομοκράτηση του κόσμου που δεν γνωρίζει το πώς λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία.

Ωστόσο, η απήχηση των ιδεών μας αποδείχθηκε από το γεγονός ότι παρά τους εκβιασμούς και την παραπληροφόρηση η αριστερά πήρε το ένα τρίτο των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου. Πιστεύουμε ότι αν  όλη η αριστερά είχε αγωνιστεί εγκαίρως για να μάθει ο λαός τι σημαίνει χρέος και ευρώ, θα προσέλκυε πολύ περισσότερες ψήφους.

Μέσα στο εξάμηνο από την ίδρυσή μας οργανώσαμε ή στηρίξαμε αρκετές εκδηλώσεις στις οποίες εξηγήσαμε τις θέσεις μας, με πιο σημαντικές την ομιλία του Κώστα Λαπαβίτσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το φεστιβάλ ντοκυμανταίρ Crisis on Film, πάλι στη Θεσσαλονίκη. Στους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας με τη διοργάνωση ομιλιών, ενός Στρογγυλού Τραπεζιού με θέμα το χρέος και το ευρώ (στις αρχές Σεπτεμβρίου), και φεστιβάλ ντοκυμανταίρ σε όσο περισσότερες μπορούμε πόλεις της Ελλάδας.

Η μη έγκριση του σωματείου μας, είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της αμείλικτης κυβερνητικής επίθεσης στη δημοκρατία, η οποία ήδη δεινοπαθεί από πολύ τραγικότερες επιλογές, όπως του Ξένιου Δία, ή των απεργιών που συστηματικά κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές. Στους μήνες μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης, που έχουμε μπροστά μας, η κυβέρνηση θα συνδέσει την επίθεση στον δημόσιο πλούτο, στις περιουσίες και στα εισοδήματα των εργαζομένων με κλιμάκωση της καταστολής. Η απόρριψη της αίτησής μας στην πραγματικότητα σημαίνει δίωξη των ιδεών μας, και επίσημη αναγνώριση του πόσο πολύ αυτές απειλούν τη σημερινή κυριαρχία των τραπεζών και του ασύδοτου κεφαλαίου. Απαγορεύονται πλέον η δημοκρατική έκφραση και η διαφορετική γνώμη, πόσο μάλλον η αντίσταση. Αλλά ένα καθεστώς που καταστέλλει τους αντιφρονούντες και καταδιώκει ιδέες κάθε άλλο παρά σταθερό είναι. Η μη αναγνώρισή μας δείχνει πως το σημερινό καθεστώς έπαψε να στηρίζεται στην αδιαφορία και την απάθεια του πληθυσμού, φοβάται την αφύπνισή του, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την καθυστερήσει.

Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά αν δεν νικήσουμε θα καταλήξουμε είλωτες των τραπεζιτών και των συνεταίρων τους. Αυτό ακριβώς δείχνουν, πέρα από όλες τις προηγούμενες αγριότητες της Τρόικας και της κυβέρνησης, η σκανδαλώδης παραχώρηση των στοιχείων του ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς, καθώς και το σχέδιο να πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια των δανειοληπτών. Οι χρεωκοπημένες τράπεζες, στις οποίες το δημόσιο έδωσε από το 2008 παραπάνω από 218 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να ρημάξει την υπόλοιπη οικονομία, θα πάρουν λοιπόν την αγροτική γη και τα σπίτια του κόσμου, για να τα μεταβιβάσουν έπειτα στις ξένες τράπεζες από τις οποίες θα απορροφηθούν.

Χωρίς αγώνα και μαζική κινητοποίηση, αυτά τα σχέδια δεν θα σταματήσουν. Καλούμε λοιπόν όλους και όλες να διαδώσετε τις ιδέες της διαγραφής του χρέους και της αποχώρησης από το ευρώ, να στηρίξετε τη ΧΧΧΕ ηθικά και υλικά, να δείξετε αλληλεγγύη στους αγώνες μας, και να γίνετε μέλη του υπό σύσταση σωματείου.

Πηγή: εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου