28/8/12

Αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ- Νέο ξεδόντιασμα της υγείας των ασφαλισμένων

Αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ - Νέα μέτρα στην υγεία ετοιμάζει η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη

Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο, προκειμένου να εξοικονομήσει κι άλλα κονδύλια από την περίθαλψη και γενικότερα από τον τομέα της υγείας. 

Τι θα αλλάξει για τον Οργανισμό αλλά και τι για τους ασθενείς;

Σε έναν νέο τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχει καταλήξει η κυβέρνηση που ουσιαστικά θα μετατρέψει τον μεγαλύτερο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας της χώρας, σε έναν μεσάζοντα για την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. 

Ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρά πλέον σε απευθείας...  διαπραγματεύσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές αλλά και με φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίζει καλύτερες τιμές.
 
Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να λαμβάνει μεγάλες εκπτώσεις για τις υπηρεσίες αυτές ώστε σιγά σιγά να καταργήσει πλήρως τα αντίστοιχα δημόσια τμήματα. 

Μέσα στα σχέδια της ηγεσίας είναι να δοθούν όλες οι ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις σε μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ώστε το δημόσιο σύστημα να μην ασχολείται καν με αυτόν τον τομέα.
 
Με τις ενέργειες αυτές το σύστημα υγείας θα μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα ιδιωτικό  σύστημα με μεσάζοντα τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος στη συνέχεια θα μοιράζει τις υπηρεσίες αυτές στους ασφαλισμένου του. 

Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις καθώς όλοι οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με ένα ποσοστό της τάξης του 15%. 

Αυτό που εξετάζεται τώρα και αναμένεται να προωθηθεί είναι να συμμετέχουν με μεγαλύτερα ποσοστά τόσο στην περίθαλψη όσο και στην αγορά φαρμάκων. Το ποσοστό αναμένεται να καθορισθεί με βάσει τα οικονομικά δεδομένα του κάθε ασφαλισμένου. 

 Όλα αυτά βέβαια προκειμένου να εξασφαλισθούν χρήματα για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ο οποίος υποχρηματοδοτείται συστηματικά.
 
Και τα χρέη του βεβαίως αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Είναι ενδεικτικό ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αγγίζουν σήμερα τα 4,3 δις ευρώ, δεδομένου ότι έχει επιφορτισθεί και με τις οφειλές των Ταμείων που ενσωματώθηκαν.

Πηγή: iatropedia.com 
 
Χωρίς γιατρούς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Αναστέλλουν από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου τη συνεργασία τους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι συμβεβλημένοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι, εκτός από τα φάρμακα -αφού και οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις- να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις ιατρικές επισκέψεις.
 
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ότι η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με...  πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση.

Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. ευρώ για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.
 
«Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη» προσθέτουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προτείνει για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας. «Να στηρίξουμε όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» προσθέτει.
 
πηγή: in.gr και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου