10/8/12

Διεθνής Αμνηστία: Σταματήστε τον «Ξένιο Δία» που τρέφει τον ρατσισμό


Να σταματήσει η μαζική καταστολή των «παράτυπων μεταναστών» από την αστυνομία και να επιτραπεί η αποτελεσματική πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε αυτούς που χρήζουν διεθνή προστασία, ζητά η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές, ύστερα από τις αναφορές ότι περισσότεροι από 7.500 ξένοι υπήκοοι έχουν προσαχθεί στην Αθήνα από την προηγούμενη Πέμπτη. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» εγείρει «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ύπαρξη διακρίσεων βάσει της υποτιθέμενης εθνικότητας» και τονίζει πως «μια μαζική και μεροληπτική επιχείρηση θα τροφοδοτήσει περαιτέρω επιθέσεις και ξενοφοβία». 

Όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία οι περισσότεροι «έχουν αφεθεί τελικά ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε πως κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα», καθώς η αστυνομία έχει ανακοινώσει πως περίπου 2.000 από αυτούς βρέθηκαν χωρίς χαρτιά.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι «οι άνθρωποι κρατούνται σε συνθήκες συνωστισμού στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ή σε άλλα αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα, ενώ άλλοι έχουν μεταφερθεί σε αστυνομικές σχολές στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κέντρα κράτησης».

«Ενώ η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ελέγχει την μετανάστευση, δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους στο δρόμο σαν εγκληματίες μόνο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους» , δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.  


«Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ύπαρξη διακρίσεων βάσει της υποτιθέμενης εθνικότητας» , προσθέτει.

Η Διεθνής Αμνηστία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι κάποιοι μετανάστες «μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα παρόλο που έδειξαν στην αστυνομία έγγραφα που αποδείκνυαν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα».

Ένας από τους μετανάστες που συνελήφθη το Σάββατο κατήγγειλε στη Διεθνή Αμνηστία ότι κρατήθηκε στην Πέτρου Ράλλη σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλα 170 περίπου άτομα. Δήλωσε πως την ημέρα της σύλληψής του τού δόθηκε μόνο νερό και αργότερα μπορούσε να φάει μόνο ψωμί, επειδή η τροφή που του χορηγήθηκε ήταν θρησκευτικά μη αποδεκτή. Πολλοί από τους κρατούμενους κοιμόντουσαν στον πάτωμα και, λόγω του συνωστισμού, κοιμόντουσαν ανά βάρδιες.

Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τις ανησυχίες της πως δεδομένου της ραγδαίας αύξησης των ρατσιστικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα, μια «μαζική και μεροληπτική επιχείρηση θα τροφοδοτήσει περαιτέρω επιθέσεις και ξενοφοβία».

«Η Ελλάδα μπορεί να περνάει οικονομικές δυσκολίες, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει μια από τις υψηλότερες μεταναστευτικές ροές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αλλά αυτές οι επιχειρήσεις “σκούπα” της αστυνομίας παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να σταματήσουν άμεσα» , δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι.

«Τέτοιες συλλήψεις ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο απέλασης άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά δεν είναι σε θέση να υποβάλλουν αίτηση ασύλου» . Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται ενδεικτικά σε «δύο άνδρες (από την Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού) συνελήφθησαν και κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επιχειρήσεων «σκούπα» και στάλθηκαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, όπου κρατήθηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, όταν και μεταφέρθηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα».

«Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκε με τους δύο άνδρες τον προηγούμενο μήνα, ενώ περίμεναν στην ουρά έξω από την Πέτρου Ράλλη, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Ένας από αυτούς είπε στη Διεθνή Αμνηστία πως έχει επανειλημμένα ζητήσει να υποβάλει αίτηση για άσυλο κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην Πέτρου Ράλλη και πως τα αιτήματά του αγνοήθηκαν από την αστυνομία».

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι όποιος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για άσυλο, θα έχει αποτελεσματική πρόσβαση στη διαδικασία. Πρέπει επίσης να ενεργήσουν για να εξασφαλίσουν ότι η κράτηση για μεταναστευτικούς σκοπούς θα χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση. Όσοι κρατούνται θα πρέπει να τους κοινοποιείται ο λόγος της κράτησής τους και να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση τους σε δικηγόρο και στον έξω κόσμο» , επισήμανε η Γεζέρτσα Τιγκάνι.

Όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία , «οι αιτούντες άσυλο στη Ελλάδα συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου».

«Η συντριπτική πλειοψηφία τους αποπειράται να ζητήσει άσυλο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα. Μόνο ένας μικρός αριθμός αιτήσεων καταχωρούνται από τις αρχές κάθε εβδομάδα. Μεγάλες ουρές αιτούντων άσυλο περιμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες για δύο με τρεις μέρες έξω από τη Διεύθυνση για να υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο κάθε Σάββατο πρωί» , υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Μέλη αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας υπήρξαν μάρτυρες των κακών συνθηκών των κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης τους στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα».

«Οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν έξι χώρους κράτησης στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της Πέτρου Ράλλη. Ενώ οι πτέρυγες που επιθεωρήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη ήταν καθαρές την ώρα της επίσκεψης, διαπιστώθηκε πως οι εγκαταστάσεις χρειάζονται επιδιορθώσεις. Σε άλλες δύο εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές» , καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» συνεχίζεται «ομαλότατα και θα είναι διαρκής».

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό για την εξέλιξη της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την αντιμετώπιση του φαινομένου στο κέντρο της Αθήνας» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας προσθέτοντας ότι έλαβε εντολές από τον Αντώνη Σαμαρά για το πώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή.


Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου