30/8/12

Η διάλυση της Δημόσιας Υγείας: Ο έχων επιβιώνει, ο μη έχων αποβιώνει!

Η διάλυση της Δημόσιας Υγείας ένα από τα τελευταία χαρτιά του συστήματος.

Η τρόικα και οι εγχώριες μαριονέτες γνώριζαν εξ αρχής ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν μία εφικτή λύση. Άλλωστε, το μέλημα του διεθνούς κεφαλαίου δεν ήταν ποτέ η διάσωση της χώρας, αλλά η πλήρης και άνευ όρων υποταγή και εξάρτηση του λαού από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η βάση της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται, περιλαμβάνει την αρπαγή των κοινωνικών αγαθών από τα χέρια του λαού. Η δημόσια υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, οι δρόμοι, οι φυσικοί πόροι, η ενέργεια, οι ελεύθεροι χώροι, δίδονται βορά στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. 
Ο έλεγχος αυτών των αγαθών από το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιβίωση του συστήματος της εκμετάλλευσης στην περίοδο της βαθύτατης κρίσης που διανύουμε.

Στην χώρα μας, το σχέδιο αυτό προχωρά με γοργούς ρυθμούς.
Μετά και την επίσημη παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους και στις πολυεθνικές, το σχέδιο εκτελείται ανεμπόδιστα, χωρίς να τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα της αστικής δημοκρατικότητας.

Το Κίνημα Δεν Πληρώνω έχει διαγνώσει τρία χρόνια τώρα ότι μία από τις μεγάλες μάχες θα δοθεί στο μέτωπο των κοινωνικών αγαθών και γι’ αυτό παλεύει να οργανώσει τις λαϊκές δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΟΠΥΥ, ο δούρειος ίππος για την διάλυση της Δημόσιας Υγείας


Η πλήρης υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης ιδίως μετά την είσοδο της τρόικας στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις χώρες που έχει εισέλθει το ΔΝΤ το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης έχει μειωθεί 6-7 χρόνια.

Η στρατηγική παράδοσης της Δημόσιας Υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο περνάει μέσα από την πλήρη υποβάθμισή της. Η υλοποίηση της στρατηγικής αυτής προϋποθέτει την υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων και την πλήρη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Το εγκληματικό αυτό σχέδιο που εφαρμόζει η τρόικα σε συνεργασία με την εγχώρια συγκυβέρνηση έχει ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Το στρατηγικό σχέδιο υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας και Ασφάλισης προϋπέθετε την συγχώνευση των επιμέρους φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας σε έναν ενιαίο φορέα. Με τον τρόπο αυτόν θα ήταν πιο εύκολο για την κυβέρνηση να υποβαθμίσει τον ενιαίο πλέον φορέα επιτυγχάνοντας τη συνολική διάλυση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο νέος ενιαίος φορέας, ο ΕΟΠΥΥ, αποτελεί Νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και άρχισε να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2012. Ο ΕΟΠΥΥ προήλθε από συνένωση των Κλάδων Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ, του ΤΥΔΚΥ, του Οίκου Ναύτου (από 1η Απριλίου) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (από 1η Μαΐου).

Μετά από 8 μήνες λειτουργίας ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται, όπως αναμενόταν, υπό το φάσμα της πλήρους διάλυσης καθώς υποχρηματοδοτείται συστηματικά αυξάνοντας έτσι συνεχώς τα χρέη του, που σήμερα ανέρχονται στα 4,3 δις ευρώ. Εκτός των άλλων, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει και σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων. Είναι συνταρακτικό το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι τίθενται σε πολυήμερη αναμονή προκειμένου να λάβουν τα φάρμακά τους, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. Η κυβέρνηση ρίχνει τώρα το μπαλάκι στους φαρμακοποιούς για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να προμηθεύουν επί πιστώσει τους ασθενείς με φάρμακα. 

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς 117 εκατ. ευρώ για τον Μάιο και 145 εκατ. ευρώ για τον Ιούνιο. Στο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί, οι συμβεβλημένοι φαρμακοποιοί προκειμένου να προασπίσουν τα δεδουλευμένα, διακήρυξαν διακοπή χορήγησης πιστώσεων στους ασθενείς και μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων. 
Ο Υπουργός Υγείας από την άλλη μετά από συσκέψεις με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, σταματώντας την χορήγηση χρημάτων στους φαρμακευτικούς συλλόγους που επιδεικνύουν «κακή διαγωγή».  Η κίνηση αυτή εκ μέρους του Υπουργείου ουσιαστικά πριμοδοτεί τους απεργοσπάστες και τιμωρεί τους απεργούς και έχει ως στόχο να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων και να πλήξει τον δίκαιο αγώνα τους.

Το άλλο μέτωπο στο οποίο εμπλέκεται ο ΕΟΠΥΥ είναι αυτό με τους συμβεβλημένους ιατρούς. Ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. ευρώ για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011. Οι ιατροί αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσουν και αυτοί κινητοποιήσεις.

Ο απώτερος στόχος του Υπουργείου είναι η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ, η απεμπλοκή του από την συνεργασία με μικρούς ιατρούς και φαρμακοποιούς και η απευθείας διαπραγμάτευσή του με μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρείες. Ως άλλοθι αυτής της κίνησης προτάσσεται η εξασφάλιση καλύτερων τιμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όλοι όμως καταλαβαίνουμε ότι ο στόχος είναι η προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών παραγόντων στον κλάδο της Υγείας και η πλήρης κατάργηση των αντίστοιχων δημοσίων τμημάτων.

Καθίσταται σαφές ότι αυτές οι πολιτικές, σε συνδυασμό με το κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, πρόκειται να μετατρέψουν την παροχή Υπηρεσιών Υγείας  σε αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων ιατρικών κέντρων τον ΕΟΠΥΥ στον ρόλο του μεσάζοντα.

Το σκηνικό είναι πραγματικά ζοφερό. Καρκινοπαθείς, μεταγγιζόμενοι, νεφροπαθείς, ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, καλούνται πλέον να τίθενται σε μακρές λίστες αναμονής για εξετάσεις αλλά και για φάρμακα. Εκτός αυτού, οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως για να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Το σύστημα εφαρμόζει με αδίστακτο τρόπο την φράση «ο έχων επιβιώνει, ο μη έχων αποβιώνει».

Όλα αυτά όμως δεν θα έπρεπε να μας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση. Άλλωστε προβλέπονται ευθαρσώς από το μνημόνιο ως μέτρα για την μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο λαός είναι σε θέση να παλέψει συλλογικά και με σχέδιο για την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας. 

Το Κίνημα Δεν Πληρώνω βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης 3 χρόνια τώρα παλεύοντας για δωρεάν, υψηλού επιπέδου Δημόσια Υγεία για όλο το λαό. Σε αυτή την κατεύθυνση το Κίνημά μας έχει πρωτοστατήσει μαζί με τους εργαζομένους σε αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. 

Η απόλαυση του αγαθού της Δημόσιας Υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας και δεν θα τους αφήσουμε να μας το στερήσουν! 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ! για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω!

Κίνημα Δεν Πληρώνω

Πηγή: epitropes2010@gmail.com kinimadenplirono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου