23/8/12

Η τρόικα κλείνει και τα δημοτικά σχολεία!

Χωρίς χρήματα από το Σεπτέμβριο τα σχολεία!

Ο διδασκαλικός κόσμος αγωνίζεται για βιώσιμες σχολικές μονάδες!

Κάτι παραπάνω από ορατό είναι το ενδεχόμενο οι σχολικές μονάδες να μην έχουν την δυνατότητα να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα τη νέα σχολική χρονιά επισημαίνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Στην ίδια επιστολή ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό «προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής της δεύτερης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προς τους δήμους».

Η Δ.Ο.Ε. παρά τα εξουθενωτικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διδασκαλικός κόσμος, δεν προβάλλει αυτήν την ώρα τα δικά του πιεστικά οικονομικά αιτήματα αλλά προβλήματα που αφορούν την δυνατότητα λειτουργίας και βιωσιμότητας των σχολικών μονάδων και αγωνίζεται γι' αυτά.
Σε επόμενο σημείο της επιστολής τους προς τον Κ.Αρβανιτόπουλο, οι εκπρόσωποι του διδασκαλικού κόσμου επισημαίνουν ότι εκκρεμεί από την περασμένη χρονιά η καταβολή της δεύτερης δόσης, η οποία αναμενόταν να καταβληθεί τον Απρίλιο.
«Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους» τονίζεται στην επιστολή.
 
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία, ζητά να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές, δεδομένου ότι η πρώτη δόση του 2012, που δόθηκε τον Φεβρουάριο, ήταν μειωμένη κατά 33% σε σχέση με το 2011, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου.
«Είναι σίγουρο πως τα σχολεία θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
 
Η ΔΟΕ, επιθυμεί να εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Καταγγέλλει εξάλλου, την απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη μόλις 200 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000.

Με αιτήματα που αφορούν τα λειτουργικά προβλήματα και τα προβλήματα βιωσιμότητας των σχολικών μονάδων ανά την επικράτεια, η ΔΟΕ έχει εξαγγείλει ήδη την πρώτη απεργία της για τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα του αγιασμού, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Την στιγμή που η πολιτική απαξίωσης της δημόσιας παιδείας φθάνει στο αποκορύφωμά της, σε συνέχεια των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και της διαχρονικής πολιτικής καταστροφής της δημόσιας παιδείας η οποία έχει ακολουθηθεί, οι εκπρόσωποι του διδασκαλικού κόσμου κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με σκοπό όχι να αποκομίσουν ίδια οικονομικά οφέλη, παρά τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά με σκοπό ένα βιώσιμο και λειτουργικό δημόσιο σχολείο.

πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου