2/8/12

Χωρίς μισθούς οι δημόσιοι λειτουργοί στην Καταλονία λόγω "έλλειψης ρευστότητας"

Εκατοντάδες δισ. ευρώ βγήκαν από την Ισπανία το πρώτο πεντάμηνο του 2012


Δεν θα καταβληθούν μισθοί τον Ιούλιο στους δημοσίους λειτουργούς 

Κεφάλαια ύψους 163 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν και βγήκαν από την Ισπανία τους πρώτους πέντε μήνες του 2012, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται επενδύσεις, καταθέσεις και πιστώσεις, κατά την ίδια πηγή.
Πάνω από 41 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από την Ισπανία μόνο τον Μάιο. Τους πρώτους μήνες του 2011, η ροή κεφαλαίων ήταν αντίστροφη, καθώς είχαν εισέλθει 14 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα είχαν βγει από αυτήν.
Τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές μοιάζουν να έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους στην Ισπανία, όπου η ύφεση βαθαίνει, αν και η Μαδρίτη εξασφάλισε δανεισμό από την ευρωζώνη ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εξασθενημένων τραπεζών της.

Η οικονομική καταπόνηση των ημιαυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας βαθαίνει επίσης, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, που ανέρχεται στο 8,9% του ΑΕΠ της.
Η βορειοανατολική περιφέρεια της Καταλονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την χρηματοδότηση νοσοκομείων, κέντρων ευγηρίας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών τον Ιούλιο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα El Pa?s σήμερα.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και θα ζητήσει δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς τα κόστη δανεισμού της παραμένουν σε επίπεδα τα οποία χαρακτηρίζονται μη βιώσιμα.

Η καταλανική κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, ανακοίνωσε σήμερα ότι για "λόγους ρευστότητας" δεν πρόκειται να καταβάλει τον Ιούλιο τις συνεισφορές της σε δημόσιους οργανισμούς όπως γηροκομεία, νοσοκομεία κ.ά., ενώ ένας εκπρόσωπός της εκτίμησε ότι η κατάσταση "θα αρχίσει να επανέρχεται στο φυσιολογικό από τον Σεπτέμβριο".

Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε το μέγεθος του "προβλήματος ρευστότητας" αυτού, που σύμφωνα με την Ελ Παΐς αφορά 400 εκατ. ευρώ που θα περικοπούν και από άλλες υπηρεσίες όπως κέντρα βοήθειας για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κ.ά.


Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των ενώσεων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, περίπου 100.000 εργαζόμενοι ενδέχεται να στερηθούν τον μισθό τους τον Ιούλιο. Η συνομοσπονδία αντέδρασε κάνοντας λόγο για "συναγερμό", ειδικά στον τομέα της υγείας, που ήδη πλήττεται με σφοδρότητα από τις περικοπές στον προϋπολογισμό που εφαρμόζει η περιφερειακή κυβέρνηση από την περασμένη χρονιά.

Η Καταλονία είναι από τις πλουσιότερες περιφέρειες (ή "αυτονομίες") της Ισπανίας και εισφέρει περίπου το εν τέταρτον του ΑΕΠ της Ισπανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστοτόπου El Confidencial, η Καταλονία βρίσκεται αντιμέτωπη με την "ωρίμανση" (την λήξη της προθεσμίας αποπληρωμής) χρέους συνολικού ύψους 13,47 δισ. ευρώ το 2012 ενώ έχει επισωρεύσει χρέος 48 δισ. ευρω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και  news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου