25/12/10

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς 100 δις προς τις τράπεζες

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ!
ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!

Είναι γνωστό, πως εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η διεθνής διατραπεζική αγορά βραχυπρόθεσμων πιστώσεων, είναι ως επί το πλείστον κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες.

Μοναδικές εξαιρέσεις είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, που και αυτές όμως καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των αναγκών τους μέσω ανοιχτών γραμμών πίστωσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούνται στη ζωή, αντλώντας ρευστότητα από την ΕΚΤ, με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1%. Αυτή τη στιγμή, τα βραχυπρόθεσμα και συνεχώς αναχρηματοδοτούμενα (δηλαδή ανανεούμενα) δάνεια που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, φτάνουν τα € 95 δις.
 
Το πρόβλημα για τους τραπεζίτες, ξεκινάει από το γεγονός, πως η χρηματοδότηση τους  από την ΕΚΤ, γίνεται με την καταβολή ενεχύρων. Τα ενέχυρα αυτά είναι είτε κρατικά ομόλογα είτε εγγυημένες από το Δημόσιο τραπεζικές εκδόσεις. Στην κατηγορία των τραπεζικών εκδόσεων, συμπεριλαμβάνονται τα τραπεζικά ομολογιακά δάνεια και οι τιτλοποιήσεις δανείων.

Ήδη τα ενέχυρα αυτά, που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, υφίστανται «κούρεμα» λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου. Υπολογίζεται, πως η ονομαστική αξία των ενεχύρων αυτών, φτάνει τα € 138 δις, δηλαδή μιλάμε για κούρεμα της τάξης του 30%.

Η επερχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου από τη Moody’s και τη Fitch, αλλά και η επερχόμενη αυστηροποίηση των κανόνων της ΕΚΤ από το πρώτο τρίμηνο του 2011, δημιουργεί  μεγάλους πονοκεφάλους στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς θα αυξήσει το ποσοστό του κουρέματος!

Ήδη λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση αύξηση των εγγυήσεων που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες. Σήμερα οι εγγυήσεις αυτές φτάνουν τα € 50 δις και αναλύονται ως εξής: α) € 15 δις μέσω του πακέτου των € 28 δις της ΝΔ, β) € 15 δις τα οποία αποδεσμεύτηκαν τον Ιούνιο και γ) € 20 δις (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για € 25 δις), η κατανομή των οποίων, στις επιμέρους τράπεζες, αποφασίστηκε μόλις πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείου Οικονομικών.

Εάν μάλιστα, συνυπολογιστούν τα υπόλοιπα €13 δις του πακέτου των €28 δις και τα €10 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το συνολικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, φτάνει σήμερα τα €73 δις!

Δεν είναι ξεκάθαρο, ποιο θα είναι το ύψος του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων, το οποίο η Κυβέρνηση θα αποφασίσει σε συνεννόηση προφανώς με την τρόικα. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις θα φτάνει τα €20 δις, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των τραπεζικών ενισχύσεων τουλάχιστον στα €93 δις, με ανοιχτή την πιθανότητα να φτάσει ακόμα και τα €100 δις!!!
   
Φυσικά αυτά τα πακέτα  εγγυήσεων ουδόλως βοηθούν την χρηματοδότηση της λεγόμενης «πραγματικής» οικονομίας, και ας επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών, το λεγόμενο «σύμφωνο ρευστότητας», που έχει υπογράψει με τους τραπεζίτες. Το «σύμφωνο» αυτό, προβλέπει, υποτίθεται, την παροχή του προσφάτως καταβληθέντος πακέτου εγγυήσεων των € 20 δις, με αντιστάθμισμα την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και έχει ως στόχο την αύξηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο 7% - 10% το 2011.

Από τη μεριά τους πάντως, οι τραπεζίτες προσανατολίζονται απλά στην αναχρηματοδότηση των «κόκκινων» δανείων τους! Δηλαδή την ανανέωση (με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση) των προβληματικών δανείων τους, και την εμφάνισή τους ως… καινούργιων! Συνεπώς όλοι κάνουν πλέον λόγο για οριακή αύξηση των χορηγήσεων της τάξης του 2% με 3% μέσα στο 2011.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα συνεχή πακέτα ενισχύσεων των τραπεζών, δεν πετυχαίνουν τίποτα άλλο από μια τρύπα στο νερό. Με τα πακέτα αυτά, ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα «ξορκίζει» τον κίνδυνο της κατάρρευσής του ούτε υποβοηθείται η ελληνική οικονομία. Μόνοι ωφελημένοι, είναι τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία συνεχίζουν να λαμβάνουν τις παχυλές αμοιβές τους.

Ως μόνη βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή, λοιπόν προβάλει η άμεση εθνικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος, και ο συνολικός επαναπροσανατολισμός των δραστηριοτήτων του στην κατεύθυνση της παραγωγικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της οικονομίας!

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου