25/12/10

Μετρούν μήνες

Η ψήφιση του προϋπολογισμού θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Φέτος, όμως, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ανέδειξε το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όχι μόνο των πολιτών αλλά και πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Μόλις δύο μήνες μετά τις περιφερειακές εκλογές έχει διαλυθεί το επικοινωνιακό νέφος ότι οι κάλπες δήθεν έδωσαν ανοχή στην αντικοινωνική πολιτική της τρόικας.

Χρειάστηκαν μόλις λίγες εβδομάδες για να αποδειχθεί ότι η πρωτοφανής αποχή από τις κάλπες αποτελούσε, σίγουρα με διακυμάνσεις και όχι ομοιότροπα, μήνυμα αποδοκιμασίας πρώτα και κύρια προς την κυβέρνηση, χωρίς, βεβαίως, να συνοδεύεται με θετική επιλογή προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πρόσφατη γενική απεργία, οι 91 χιλιάδες απολυμένοι του Νοεμβρίου, οι κραυγές απόγνωσης των μικρομεσαίων, η απελπισία των νέων που τροφοδοτεί νέο ρεύμα μετανάστευσης αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική κρίση έχει μετατραπεί σε κοινωνική.

Τώρα που διαψεύδεται τραγικά η προφητεία του μονόδρομου και το Μνημόνιο οδηγεί σε χρεωκοπία το κράτος και την κοινωνία, οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δημιουργήσει, μέσα στον Ιανουάριο, νέο σκηνικό με την επιμήκυνση του Μνημονίου, ώστε να συγκροτήσει “μέτωπο προθύμων” για την υπεράσπιση της πολιτικής της τρόικας. Θέλει να προλάβει την κατρακύλα, διαισθανόμενος ότι μέχρι τον Ιούνιο εξαντλούνται τα όρια των πρωτοβουλιών του.

Μέσα σ' αυτήν την πραγματικότητα, που οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη, ο πολίτης αναζητεί στήριγμα για να οργανώσει με προοπτική, με έλλογο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο την αντίστασή του. Κορυφαίοι θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που οφείλουν να εκφράζουν την ενότητα του λαού, αντιδρούν διπλωματικά και, τελικά, παθητικά. Στον αντίποδα, η Ιεραρχία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη σύγχυση και την πικρία και επιδίδεται σε διχαστικά κηρύγματα. Ο λαός όμως δεν είναι ποίμνιο, κοινώς κοπάδι... Δεν τσιμπάει στο δίλημμα του αποπροσανατολισμού "Μνημόνιο ή ράσα"!

Μαζί με τους αγώνες, που ξανάρχονται στο προσκήνιο, κινήσεις πολιτών δραστηριοποιούνται ώστε “να μην μείνει κανείς πολίτης μόνος μπροστά στην κρίση”. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί το πιο ισχυρό μήνυμα των φετινών Χριστουγέννων.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου