28/12/10

2011: Στον «αέρα» προϋπολογισμός και οικονομία!



Κίνδυνος άμεσης «ελεγχόμενης» πτώχευσης!

Γ. Παπανδρέου: όλα για την τέταρτη δανειακή δόση!
   
Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2010 θα κλείσει πέραν των προβλέψεων ως προς το τελικό έλλειμμά του, ενώ την ίδια ώρα η ύφεση το 2010 θα ξεπεράσει κατά πολύ το αναθεωρημένο ποσοστό του 4,2% και θα κινηθεί, ίσως, και πολύ πάνω από το 4,5%, αν δεν λείψουν οι σχετικές «στρογγυλοποιήσεις» από την Πρόεδρο της ΕΛΛ. ΣΤΑΤ. και ανώτερο υπάλληλο του ΔΝΤ!

«Το ναυάγιο» του προϋπολογισμού 2011»

   Ακόμα και κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών είναι βαθιά ανήσυχοι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού αυτός έχει αρχίσει να αιωρείται, πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται. Η πιο μεγάλη ανησυχία προέρχεται όχι μόνο από τους φιλόδοξους στόχους του προϋπολογισμού αλλά κυρίως από την ακατάσχετη καθοδική πορεία της οικονομίας και τη γενικευμένη επενδυτική άπνοια.

   Η ανησυχία προσλαμβάνει μάλιστα εφιαλτικές διαστάσεις από την πανικόβλητη τροπή των εξελίξεων στην ευρωζώνη και τη φρενίτιδα των κερδοσκοπικών πιέσεων, που οδηγούν τα spread των χωρών της περιφέρειας σε νέα πρωτοφανή ύψη και τα ελληνικά άνω των 950 μονάδων!!!

   Όλο και περισσότεροι, πλέον, είναι υποχρεωμένοι να προεξοφλήσουν το ναυάγιο, μέσα στους πρώτους μήνες, του προϋπολογισμού του 2011, ενώ είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο επίσπευσης της «ελεγχόμενης πτώχευσης» της χώρας, πριν τη λήψη της «τέταρτης» δόσης!

Το ΠΑΣΟΚ σε «νευρική κρίση»

   Μέσα στις συνθήκες αυτές το κλίμα στην κυβέρνηση και κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα είναι κλίμα πανικού και γενικής απογοήτευσης, ενώ έχει εκτροχιασθεί σε μια τυφλή αντιπαράθεση όλοι εναντίον όλων!

   Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος μας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτές τις γιορτινές μέρες στις πόλεις και τις περιφέρειές τους, χωρίς να προπηλακιστούν ή ακόμα να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα!!!

Γ.Παπανδρέου: Όλα για την τέταρτη δόση!!!

   Οι τραγικές αυτές εξελίξεις μάλλον δεν αγγίζουν (τουλάχιστον όσο τους βουλευτές και τα στελέχη) τον Γ. Παπανδρέου, το στενό επιτελείο του και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

   Την ώρα που όλα γύρω καταρρέουν το μόνο που φαίνεται να απασχολεί τον Γ. Παπανδρέου και τους πέριξ αυτού είναι η Μνημονιακή προσήλωση της χώρας και ειδικότερα η λήψη της τέταρτης δόσης, η οποία γίνεται όλο και πιο προβληματική!

Ο στενός κυβερνητικός πυρήνας, στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει το αμέσως επόμενο διάστημα να προωθήσει ταχύτατα:

•το άνοιγμα εκατοντάδων λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων
•τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο καζίνο με τη νομιμοποίηση στα «φρουτάκια», του     διαδικτυακού  στοιχήματος, κλπ
• το ενιαίο μισθολόγιο για το δημόσιο που θα επιφέρει νέες δραστικές περικοπές μισθών
• το fast track για σειρά μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου
• την προώθηση στην αρχή του έτους του αναπτυξιακού νόμου
• νομοσχέδιο με φορολογικά μέτρα και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής
παλιά και νέα μέτρα για περικοπές δαπανών στους τομείς παιδείας, υγείας και ασφάλισης
νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στη βάση των αναλογιστικών μελετών, με νέες περικοπές δικαιωμάτων
... κλπ, κλπ

Κίνδυνος «ελεγχόμενης» χρεοκοπίας τους πρώτους μήνες 2011!!

   Ο θεμελιώδης και άκρως επικίνδυνος προσανατολισμός του Γ. Παπανδρέου και του στενού περιβάλλοντός του, είναι να κάνει, με το παραπάνω, ότι του ζητηθεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί το Μάρτιο η τέταρτη δανειακή δόση από την τρόικα!

   Φαίνεται, όμως, ότι η μνημονιακή προσήλωση του Γ. Παπανδρέου δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει εφιαλτικές εξελίξεις, αφού αυτή ακριβώς η μνημονιακή πειθάρχηση είναι εκείνη που συνεχώς επιδεινώνει όχι μόνο την κοινωνική κατάσταση αλλά και την οικονομική πορεία, με συνέπεια οι τιθέμενοι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος να μοιάζουν συνεχώς πιο απόμακροι!

   Είναι, πλέον, αρκετά πιθανό η «τέταρτη δόση» στη χώρα μας να συνοδευθεί όχι απλώς με νέα μέτρα αλλά και με μια «ελεγχόμενη πτώχευση» της χώρας, με σκοπό να στεγανοποιηθεί η Ελλάδα από την υπόλοιπη περιφέρεια, όπως πετάγεται ένα σάπιο μήλο για να διασωθεί υποτίθεται το κοφίνι. Το λάθος, βέβαια, είναι ότι οι κυρίαρχοι δεν βλέπουν την επιδημία αλλά μόνο τις μεμονωμένες και πιο εξόφθαλμες συνέπειές της!

Στην ανατροπή η διέξοδος!

   Υπάρχει άλλος δρόμος και θετική διέξοδος για τη χώρα. Αυτή η διέξοδος μπορεί να ανοίξει μέσα στο 2011 με τη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων και την ανάπτυξη μεγάλων ενωτικών ταξικών αγώνων με στόχους την απεμπλοκή από την τρόικα και το μνημόνιο, την αμφισβήτηση και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, υπό την απειλή προσωρινής ή μόνιμης διακοπής της αποπληρωμής του, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την ανασυγκρότηση του δημοσίου και την ανάληψη ενός νέου ρόλου από αυτό σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού προγράμματος αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής αναδιαμόρφωσης της οικονομίας και της χώρας!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου