9/12/10

Αναδιάρθρωση του χρέους βλέπει ο Ρουμπινί

Το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι αργά ή γρήγορα αναπόφευκτη επιλογή...
 
Αναδιάρθρωση του χρέους βλέπει ο Ρουμπινί
αναφέρει ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή του στα «Νέα». Ο κ. Ρουμπινί εκτιμά ότι «ακόµα κι αν η Ελλάδα εφαρµόσει επιτυχώς το δρακόντειο πρόγραµµα λιτότητας που έχει συµφωνήσει, το χρέος της μετά από αυτό  θα αντιπροσωπεύει το 150% ή 160% του ΑΕΠ της, αποτελώντας µια διαρκή πηγή αστάθειας».
Ο οικονομολόγος επεσήμανε ότι η πολιτική δηµοσιονοµικής εξυγίανσης είναι αναγκαίο να συνεχιστεί, αλλά θα πρέπει παράλληλα να γίνει µια οµαλή µείωση αυτού του βάρους, μέσω επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωµής, µε παράλληλη µείωση του επιτοκίου κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.
«Αυτό δεν σηµαίνει χρεοκοπία. Είναι κάτι που και άλλες χώρες στο παρελθόν έχουν επιτύχει. Και είναι κάτι που δεν θα εκληφθεί ως εχθρική κίνηση από τις αγορές» εξήγησε.
Όσο για τα σενάρια που κάνουν λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή τόνισε ότι «προς το παρόν δεν αποτελεί καν επιλογή» ελπίζοντας ότι δε θα χρειαστεί να καταλήξει η χώρα προς τα εκεί.
Ο κ. Ρουμπινί θεωρεί ότι η κρίση χρέους θα πλήξει την Πορτογαλία και την Ισπανία, δημιουργώντας εσωτερικές εντάσεις στην ευρωζώνη, ενώ για το ευρωομόλογο, θεωρεί ότι πρόκειται για μία καλή, αλλά ανέφικτη ιδέα. «Οι Γερμανοί δε θα δεχτούν ποτέ» υπογράμμισε.

Πηγή: http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=5482&category_id=89

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου