2/12/10

Ο «πατέρας» της ανυπακοής


thumb
Της Βάλιας Μπαζού

Το σύνθημα «ανυπακοή» ακούγεται τελευταία στις διαδηλώσεις, τώρα το άκουσα και από τον Μίκη Θεοδωράκη. Έτσι σκέφτηκα να γράψω δυο λόγια για τον «πατέρα» της ανυπακοής, τον κήρυκα της ανυπακοής, τον μεγάλο αμερικανό ιστορικό, πολιτικό ακτιβιστή και συγγραφέα Χάουαρντ Ζιν.

Γιατί ο Ζιν είναι ο εμπνευστής της πολιτικής στάσης, της πολιτικής δράσης που με μια λέξη προσδιόρισε ως «ανυπακοή» και είναι κρίμα που οι περί τον   μεγάλο μας Μίκη δεν τον ενημέρωσαν ώστε στην 2,5 ωρών ομιλία του, κατά την ανακοίνωση της ίδρυσης του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα», να κάνει έστω μια αναφορά και να μεταφέρει στο πολιτικά ορθό κοινό του, τον εμπνευσμένο λόγο του Ζιν.


Είχα την ευκαιρία να ακούσω τη διάλεξη του Ζιν τον Μάιο του 2009 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου είχε έρθει προσκεκλημένος των Εκδόσεων ΑΙΩΡΑ και του ΕΚΕΒΙ.

Και ο λόγος του ήταν καταλυτικός…
Μίλησε για τον ρόλο της ιστορίας …«η ιστορία είναι ένας τρόπος όχι μόνο να κατανοούμε το παρόν αλλά και να δρούμε στο παρόν»…
Για τη φύση της δημοκρατίας, τη δύναμη των κινημάτων, το όραμα μιας παγκόσμιας κοινότητας πέρα από τα εθνικά σύνορα
Για το κόστος της βίας που είναι διπλό « τόσο για τον θύτη όσο και για το θύμα»

Και πρότεινε  «την πολιτική ανυπακοή ως κινητήρια δύναμη για κοινωνικές αλλαγές».
Αντιγράφω από τη συνέντευξη που είχε δώσει τον Μάιο του 2009 στον Στέλιο Ελληνιάδη… «πιστεύω ότι οι κοινωνίες μπορούν και πρέπει να αλλάξουν χωρίς αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, χωρίς ένοπλη εξέγερση, αλλά με αγώνα, αντίσταση, πολιτική ανυπακοή, διαμαρτυρία και αναταραχή. Όχι βίαιη επανάσταση. Ούτε εξάρτηση από την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά μάλλον με μη βίαιη άμεση δράση: απεργίες, σαμποτάζ, μποϊκοτάζ, άρνηση στράτευσης, πολιτική ανυπακοή, καταλήψεις δημόσιων κτηρίων, εδρών μεγάλων πολυεθνικών εταιριών και πανεπιστημίων».

Ο Χάουαρντ Ζιν πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 2010, σε ηλικία 88 ετών. Έχει εκδώσει πάνω από 25 βιβλία. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ τα βιβλία του «Ο Μαρξ στο Σόχο», «Η Ιστορία του Λαού των ΗΠΑ» και «Από την ιστορία στην πράξη», που περιλαμβάνει την ομιλία του Χάουαρντ Ζιν στην Αθήνα το Μάιο του 2009  και δύο συνεντεύξεις, στον Κωστή Παπαϊωάννου και στη Σώτη Τριανταφύλλου. Από τις εκδόσεις ΕΞΑΡΧΕΙΑ κυκλοφορεί το βιβλίο του «Διακηρύξεις Ανεξαρτησίας».

Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/11952

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου