Εικόνες ντροπής με ατελείωτες ουρές αναμονής εκατοντάδων ασθενών. Τραγικές οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό."Ένας νοσοκόμος για 35 χειρουργεία" καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Υπερπληθυσμός σε θαλάμους, απαρχαιωμένος τεχνολογικός εξοπλισμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής και απουσία νοσηλευτών και γιατρών.
Ρεπορτάζ: Μίκα Κοντορούση - Μαρίνα Χατζηδημητρίου
Αυτή εξακολουθεί να είναι η εικόνα που επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ δεν είναι λίγες πλέον οι φωνές που επισημαίνουν ότι "το εθνικό σύστημα υγείας βουλιάζει".
Τι και αν οι πολίτες "πετούν" κυριολεκτικά ετησίως εκατοντάδες ευρώ για μία ποιοτικότερη νοσοκομειακή περίθαλψη;
Στην Ελλάδα της κρίσης, ο φάκελος "Υγεία" εξακολουθεί να διαθέτει ζοφερές προοπτικές. Το Μνημόνιο ήρθε απλά για να αμβλύνει τα προβλήματα και να αυξήσει τις πραγματικές "πληγές" τους Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το NEWS 247 πραγματοποίησε οδοιπορικό σε τρία από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Συνομίλησε με εργαζομένους και άκουσε τα παράπονα ασθενών.
"Η δημόσια υγεία χωλαίνει" θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, ενώ οι περισσότεροι αναρωτιούνται "πότε η αναβάθμιση του συστήματος υγείας θα πάψει να αποτελεί απλή υπόσχεση σε προεκλογικά φυλλάδια και διαφημιστικές εκστρατείες;"
"Η έξαρση της γρίπης αποκάλυψε πραγματικές ελλείψεις"
Νοσοκομείο Ελπίς, ώρα 11.00: Η πρώτη εικόνα δεν προδίδει ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα εφημερεύει μέχρι τις 14.30. Οι σειρήνες από τα ασθενοφόρα έχουν σιγήσει, ενώ στον προαύλιο χώρο, ελάχιστος κόσμος περιμένει καρτερικά να μάθει νεότερα από ασθενείς συγγενείς και φίλους.
Περνάμε τις πύλες του νοσοκομείου χωρίς κανένας από τους θυρωρούς να μας προσέξει. Μπαίνουμε στην διαδικασία να ρωτήσουμε που είναι τα εξωτερικά ιατρεία. Ο σχεδόν νυσταγμένος υπάλληλος θα μας απαντήσει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, αλλά η αφοσίωση στην τεράστια "χαρτούρα" μπροστά του είναι αρκετή για να κατεβάσει μεμιάς το βλέμμα του και να βυθιστεί και πάλι στην καρέκλα του.
Πλησιάζοντας στην είσοδο των εξωτερικών ιατρείων, ακούγονται φωνές. Η εικόνα αλλάζει ριζικά. Στην αίθουσα αναμονής επικρατεί πανζουρλισμός. Ασθενείς με μάσκες, ράντζα, κόσμος στα ταμεία και αγανακτισμένοι τραπεζοκόμοι που επιχειρούν να επιβάλλουν την τάξη. Μάλλον μάταια.
Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αυξάνει το μέσο όρο αναμονής τουλάχιστον κατά 30 λεπτά, ενώ η σειρά προτεραιότητας είναι αδύνατον να τηρηθεί, καθώς το μηχάνημα είναι απλά χαλασμένο...
"Αν δεν έχεις δικό σου άνθρωπο να σε κοιτάξει, είσαι χαμένος. Σαν να το κάνουν επίτηδες, για να αναγκάζεται ο κόσμος να παίρνει αποκλειστικές" λέει η κυρία Ιωάννα που επισκέπτεται καθημερινά το νοσηλευόμενο γαμπρό της.
Μπήκαμε στο παθολογικό ιατρείο, ανοίγοντας την πόρτα από περιέργεια και σχεδόν ανενόχλητα βρεθήκαμε ανάμεσα σε ασθενείς.
Υστερία. Άλλοι παραλαμβάνουν εξετάσεις, άλλοι περιμένουν για μία διάγνωση και μία κυρία στο βάθος περιμένει να της χορηγήσουν ένα χάπι, προκειμένου να αποφύγει την επιληπτική κρίση. Λίγα λεπτά αργότερα, μάζεψε τα πράγματά της και έφυγε. "Δεν πήρατε τελικά το χάπι σας;", τολμήσαμε να ρωτήσουμε. "Θα τους καταγγείλω", ήταν η απάντηση της, χτυπώντας δυνατά την πόρτα πίσω της.
Η έξαρση της εποχικής γρίπης έφερε στο φως την παθογένεια του συστήματος, με την αντιστοιχία να διαμορφώνεται ως εξής: Ένας γιατρός για κάθε είκοσι ασθενείς. Έτσι και οι συγγενείς των ασθενών εκτελούν χρέη νοσηλευτών.
"Τι να σου κάνουν όμως και οι γιατροί; Και αυτοί λίγα παίρνουν πια", αναφωνεί ο κ. Γιάννης, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος.
Σε διαδρόμους που οδηγούν στην ακτινολογική πτέρυγα του νοσοκομείου, τρεις νοσοκόμες σέρνουν ένα φορείο. "Να σε βάλω πάνω, να πάμε μία βόλτα;", λέει η μία.
"Μακριά από εμάς", απαντάει η τρίτη και ξεμακραίνουν. Στον δίπλα διάδρομο, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων διαμαρτύρεται έντονα, γιατί στην αίθουσα αναμονής, δεν περισσεύουν πια καθίσματα. Άραγε αυτό το άδειο φορείο, δεν θα μπορούσε να φανεί για λίγο έστω, χρήσιμο;
"Από τη μεγάλη σπατάλη, στη μεγάλη συρρίκνωση"
Νοσοκομείο Μεταξά, ώρα 13:05: Ένα μικρό πανό κρεμασμένο στα κάγκελα του νοσοκομείου και ένα μεγαλύτερο δεσπόζει πάνω από την κεντρική είσοδο. "Όχι στις καταργήσεις νοσοκομείων και κλινών, τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό", και "το υπουργείο Υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία".
Προχωρώντας λίγα βήματα πιο πέρα και φτάνοντας στην είσοδο δεν μπορεί κανείς να μη παρατηρήσει στη τζαμαρία κολλημένα παντού διάφορα χαρτιά. Πλησιάζοντας πιο κοντά παρατηρούμε πως οι εργαζόμενοι έχουν κολλήσει τις αναλύσεις μισθοδοσίας τους.
"Μισθοί πείνας", ο τίτλος αυτών, γραμμένος με κεφαλαία σε έντονο κοκκινόμαυρο χρώμα. Υπάρχουν άτομα που παίρνουν το μήνα ακόμα και έξι ευρώ. Παρατηρώντας καλά τις αναλύσεις βλέπουμε έναν εργαζόμενο στο τμήμα ιματισμού πως προ μνημονίου έπαιρνε 1.041,88 ευρώ. Με τις γενικές κρατήσεις να έχουν αυξηθεί, και να διαμορφώνονται στα 307,68 ευρώ έχουμε 734,20 μείον τις ειδικές κρατήσεις 20,84 ευρώ έχουμε 713,36, μείον τον ΦΜΥ 10,33 ευρώ, 703,03 ευρώ.
Όμως ο εν λόγω εργαζόμενος, όπως και πληθώρα αυτών, δεδομένου του αρχικού του μισθού είχε πάρει δάνειο με αποτέλεσμα οι διάφορες οφειλές του να διαμορφώνονται στα 693,35 ευρώ (390,31 ευρώ και 166,48 στο Ταμείο Παρακατ. και Δανείων και άλλα 136,56 ευρώ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Έτσι, καταλήγει να πληρώνεται με 4,84 το δεκαπενθήμερο δηλαδή 9,68 ευρώ το μήνα.
Τη στιγμή που με 1.041,88 ευρώ τα μήνα περίμενε από τις διάφορες οφειλές του να του μένουν 348,53 ευρώ με τις περικοπές του μένουν στη τσέπη μόλις 9,68 ευρώ, ενώ σε άλλο εργαζόμενο μένουν 6,13 ευρώ το μήνα!
Μπαίνοντας μέσα στο νοσοκομείο περιπλανηθήκαμε λίγο στους ορόφους. Είδαμε ασθενείς να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες και αρκετούς να κάθονται υπομονετικά βλέποντας τηλεόραση να σχολιάζουν έξω από την Κλινική Μίας Ημέρας όπου γίνονται αυθημερόν χημειοθεραπείες, μεταγγίσεις Παραγώγων Αίματος, παρακεντήσεις κτλ.
Κάπου εκεί που περιπλανιόμασταν ανά τους ορόφους βρήκαμε τον κ. Ηλία Παναρίτη, οδηγό με 27 χρόνια προϋπηρεσίας και μέλος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.
"Να’τα αυτά είναι τα χάλια μας", μας είπε και μας έδειξε τον πίνακα ανακοινώσεων όπου έχουν κρεμάσει τι περικοπές έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι. "Μας έχουν κόψει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τροφής (270 ευρώ), μας μείωσαν τα νυχτερινά, μας μείωσαν το κίνητρο απόδοσης", μας λέει, προσθέτοντας πως σε όλα αυτά έχουμε έξτρα και την έκτακτη εισφορά και τα διάφορα χαράτσια όπως αυτό της ΔΕΗ.
"Το δώρο Χριστουγέννων εκεί που ήταν ένας μισθός τώρα είναι 500 ευρώ και 250 ευρώ το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας", αναφέρει.
"Έπαιρνα 1.600 ευρώ τα οποία με το μεσοπρόθεσμο έγιναν 1.345 ευρώ και με το μνημόνιο 1.055 ευρώ". Αρκετοί πήραν δάνεια δεδομένου του τότε μισθού τους και τώρα με τις περικοπές μπαίνουν στη τσέπη τους ακόμα και δέκα ευρώ.... "Από τη μεγάλη σπατάλη στη μεγάλη συρρίκνωση", σχολιάζει.
"Μια νοσοκόμα σε 35 χειρουργεία"
Παράλληλα, μας λέει πως εκείνοι που είναι γενικά χαμένοι είναι οι απόφοιτοι γυμνασίου (ΥΕ) και οι απόφοιτοι λυκείου (ΔΕ), όσοι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία και όσοι έχουν οικογένεια αφού χάνουν μέχρι και 400 ευρώ μηνιαίως.
Οι ΥΕ και ΔΕ ανεβαίνουν πια και πιο αργά κλιμάκια. "Υπάρχουν όμως και "κερδισμένοι" με το μνημόνιο", σημειώνει. Όσοι έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και εκείνοι έχουν υποστεί μεν μειώσεις αλλά μπορούμε να πούμε πως δικαιώνονται οι σπουδές τους καθώς ανεβαίνουν πλέον πιο γρήγορα κλιμάκιο.
Φυσικά μας τονίζει πως ναι μεν οι περικοπές αιμορραγούν την τσέπη τους αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η έλλειψη προσωπικού. "Οι κινητοποιήσεις κατά κύριο λόγο", σημειώνει, "για αυτό γίνονται".
"Αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί μια νοσοκόμα σε 35 χειρουργεία", αναφέρει τη στιγμή που μιλάμε κατά κύριο λόγο για σοβαρά χειρουργεία, λόγω της ειδίκευσης του νοσοκομείου.
Μάλιστα μας τονίζει πως στις αρχές του μήνα οι εργαζόμενοι απέστειλαν εξώδικο τόσο στη διοίκηση του νοσοκομείου όσο και στο Υπουργείου Υγείας καθώς παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι κάνουν υπερπροσπάθεια για να καλύψουν τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, δεν τους έχει καταβληθεί οφειλόμενη αμοιβή από νυχτερινή εργασία, αργίες, και υπερωρίες.
Στο εξώδικο κάνουν λόγο για μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας καθώς οι συνεχόμενες βάρδιες που, υποχρεώνονται να κάνουν εγκυμονούν κινδύνους για τη υγεία και ασφάλειά τους αλλά και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους νοσηλευόμενους.
Τονίζουν δε πως αν η κατάσταση συνεχιστεί θα ενημερώσουν σχετικά εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.
Κοσμοσυρροή και 24ωρη εφημερία με έλλειψη προσωπικού
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ώρα 22:30: Πανό στην είσοδο και αυτού του νοσοκομείου μαρτυρούν το πλήγμα των περικοπών για τους εργαζομένους. Το νοσοκομείο εφημερεύει 24 ώρες και τόσο ασθενοφόρα όσο και ΙΧ δεν σταματούν να περνούν την πύλη του. Από τις οκτώ το πρωί μέχρι τώρα μαθαίνουμε πως έχουν έρθει στα επείγοντα 926 περιπτώσεις (785 ΙΧ και 141 ασθενοφόρα).
Μάλιστα, παρατηρώντας την "κίνηση" θα λέγαμε πως μέσα σε 45’ λεπτά ήρθαν δέκα ασθενοφόρα και δεκάδες ΙΧ.
Γιατροί και νοσοκόμοι τρέχουν πάνω κάτω προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που δε σταματά να έρχεται. Οι διάδρομοι αρχίζουν να ασφυκτιούν, γιατροί βγαίνουν κάθε τόσο και φωνάζουν ονόματα για να πάρουν σειρά οι ασθενείς, οι οποίοι συχνά διαπληκτίζονται για το ποιος ήρθε πρώτος.
Συνέχεια περνάνε φορεία, άνθρωποι με σπασμένα κεφάλια, μύτες, επιληπτικά επεισόδια και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί δέχονται τις πρώτες βοήθειες.
Μέχρι και ο σεκιούριτι βοηθά τον κόσμο δίνοντάς του πληροφορίες για το που βρίσκεται το τμήμα που αναζητούν.
Μερικοί ασθενείς βρίσκονται σε φορεία στο διάδρομο ενώ ένας ηλικιωμένος που δεν νιώθει καλά ξαπλώνει και εξετάζεται στις καρέκλες αναμονής.
"Το νοσοκομείο έχει 21 ειδικότητες και λόγω και της εύκολης πρόσβασής του επειδή είναι κοντά σε Μετρό, κατακλύζεται από κόσμο", μας λένε.
Ταλαιπωρημένοι αλλά με όρεξη για δουλειά σπεύδουν να βοηθήσουν όσο μπορούν και με όσα μέσα έχουν οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι μαθαίνουμε πως έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο.
Και εδώ οι συνθήκες εργασίας έχουν δυσκολέψει καθώς δεν τους δίνουν τα χρωστούμενα ρεπό αφού η έλλειψη προσωπικού και εδώ είναι μείζον πρόβλημα.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η 7η Απριλίου και στην Ελλάδα της κρίσης, η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες κινδυνεύει να μετατραπεί σε "ωρολογιακή βόμβα", που θα εκραγεί από στιγμή σε στιγμή.
πηγή: news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου