Aνταπόκριση από τη Βαρκελώνη
του @mpatman
Seremos la prόxima Grecia (Θα είμαστε η επόμενη Ελλάδα) έγραφε ένα από τα πλακάτ που κρατούσε ένας από τους χιλιάδες που συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη χτες 29 Μαρτίου, ημέρα γενικής απεργίας.
Πόσο δίκιο ή άδικο έχει θα το δείξει ο χρόνος, αλλά οι ομοιότητες είναι εμφανείς. Αυτή η διαδήλωση στη Βαρκελώνη, όπως και σε όλες τις πόλεις της Ισπανίας, πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια της γενικής απεργίας που κήρυξαν τα Ισπανικά εργατικά συνδικάτα (UGT, CCOO, CNT, CGT, κλπ) κατά της πρόσφατα ψηφισθείσας εργασιακής μεταρρύθμισης.
Πόσο δίκιο ή άδικο έχει θα το δείξει ο χρόνος, αλλά οι ομοιότητες είναι εμφανείς. Αυτή η διαδήλωση στη Βαρκελώνη, όπως και σε όλες τις πόλεις της Ισπανίας, πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια της γενικής απεργίας που κήρυξαν τα Ισπανικά εργατικά συνδικάτα (UGT, CCOO, CNT, CGT, κλπ) κατά της πρόσφατα ψηφισθείσας εργασιακής μεταρρύθμισης.
Μια μεταρρύθμιση που σύμφωνα με τα συνδικάτα, όχι μόνο δεν θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ισπανία, αλλά θα το διογκώσει, φέρνοντας παράλληλα το Μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις.
Αυτή ήταν η 7η γενική απεργία στην ιστορία της Ισπανικής Βασιλευόμενης Δημοκρατίας (στη μετά Φράνκο εποχή), και σύμφωνα με τα συνδικάτα είχε 77% συμμετοχή, με μεγαλύτερη την συμμετοχή στη βιομηχανία (στην αυτοκινητοβιομηχανία το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε σχεδόν το 100%) και τους υπόλοιπους τομείς να ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά.
Ένας άλλος δείκτης που χρησιμοποιείται για να φανερώσει την επιτυχία ή μη μιας απεργίας, είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Στις 13:00 η κατανάλωση σε εθνικό επίπεδο είχε μειώση σχετικά με μια κανονική εργάσιμη μέρα κατά 16%, ενώ στην Χώρα των Βάσκων 32%!
Στην απεγνωσμένη προσπάθεια της η κυβέρνηση να μειώσει την επιτυχία της απεργίας, άναψε τα φώτα σε εξωτερικούς χώρους στις πόλεις της Μαδρίτης, του Βαγιαδολιδ, του Κάντιθ και του Αλκορκόν!
Η μέρα στη Βαρκελώνη ήδη μύριζε μπαρούτι από το πρωΐ, μιας και κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά και νωρίς το πρωί, συνέβησαν διάφορα περιστατικά με καψίματα κάδων απορριμμάτων. Το απόγευμα υπήρχαν δύο καλέσματα για διαδήλωση στο ίδιο σημείο, στην διασταύρωση Passeig de Gràcia με Diagonal (Jardinets de Gràcia). Για τις 16:30 ήταν το κάλεσμα των αναρχοσυνδικαλιστών (CNT, CGT) και για τις 18:00 των υπολοίπων (CCOO, UGT). Επίσης, για τις 16:30 υπήρχε και το κάλεσμα της 15Μ στην plaça Catalunya.
Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών μαζεύτηκε στην passeig de Gràcia, όπου από τις 17:30 είχε σχεδόν κατακλύσει όλη την λεωφόρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών η διαδήλωση συγκέντρωσε 800.000 κόσμο, σύμφωνα με την αστυνομία 80.000, ενώ τέλος σύμφωνα με την El País 275.000. Επιπλέον η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε όλη την Ισπανία ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε το 1 εκατομμύριο. Όποιο και εάν είναι το αληθινό νούμερο, η διαδήλωση ήταν ογκωδέστερη της προηγούμενης που είχε πραγματοποιηθεί το 2010 στα πλαίσια της τότε γενικής απεργίας.
50 λεπτά μετά τις 6, η πορεία ξεκίνησε με αργό ρυθμό με κατεύθυνση την plaça Catalunya. Ένα ποικιλόμορφο πλήθος όλων των γενεών, γεμάτο αγωνίες και απαιτήσεις για ένα καλύτερο μέλλον πορεύονταν στους ήχους του Resistencia των SkaP. Κατά τις 19:30, και ενώ ούτε ο μισός κορμός της διαδήλωσης δεν είχε φτάσει στην plaça Catalunya, η αστυνομία ξεκίνησε την ρήψη χημικών στην διασταύρωση της Gran Via με Passeig de Gràcia, μιας και διάφορα επεισόδια είχαν ξεκινήσει στην κοντινή plaça Universitat. Για λίγο, η πορεία κόπηκε στη μέση, αλλά πολύ γρήγορα ο κόσμος επέστρεψε σε αυτό το σημείο και συνέχισε την πορεία. Δεν πέρασε πολλή η ώρα και η περιοχή πέριξ της plaça Univeristat μετατράπηκε σε πεδίο οδομαχιών, με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και αυτοκίνητα, και την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών αλλά και πλαστικών σφαιρών.
Για περίπου 2 ώρες, σε όλη αυτή η περιοχή εξελισσόταν ένα άγριο κυνηγητό μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με απολογισμό τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών, εκ των οποίων 3 πολύ σοβαρά. Ένας βρίσκεται στην εντατική, ένας κινδυνεύει να χάσει την όραση του, και ένας με σοβαρές κρανοεγκεφαλικές κακώσεις. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 41 συλλήψεις στη Βαρκελώνη και 176 σε εθνικό επίπεδο όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Εσωτερικών.
Κατά τις 22:00 όλα σχεδόν είχαν ηρεμήσει και η πορεία είχε διαλυθεί, οπότε ξεκίνησε και η ανάλυση των γεγονότων στην Ισπανική τηλεόραση. Στο Intereconomia, φερέφωνο του PP, οι βαθυστόχαστες αναλύσεις ανέφεραν ότι τα γεγονότα στη Βαρκελώνη τα προκάλεσαν βάνδαλοι από όλη την Ευρώπη που έρχονται να μείνουν στην Βαρκελώνη, και ότι ο δρόμος που διάλεξαν τα συνδικάτα και η Αριστερά οδηγεί την Ισπανία όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα.
Για μια άλλη φορά, η Ελλάδα ήταν το κεντρικό σημείο αναφοράς. Από την άλλη, στην Ισπανική Δημόσια τηλεόραση (TVE), το βραδινό δελτίο ειδήσεων είχε ως πρώτο θέμα την επιτυχημένη απεργία και τις μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία, και σε δεύτερο πλάνο, χωρίς άναρθρες κραυγές, τα γεγονότα στη Βαρκελώνη.
Και ενώ όλα αυτά συνέβησαν χτες, σήμερα 30 Μαρτίου ο Δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πόλη αγγίζουν μισό εκατομμύριο ευρώ, και ζήτησε την αλλαγή του ποινικού κώδικα για να αντιμετωπιστεί η αστική βία. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά και ο σύμβουλος επί εσωτερικών θεμάτων, ο οποίος ανακοίνωσε την ίδρυση ομάδας εργασίας για την αλλαγή του ποινικού κώδικα και την αντιμετώπιση φαινομένων αστικής βίας, με στόχο ένα πλάνο anti-guerrila.
Η σημερινή μέρα όμως ήταν πιο σημαντική, αλλά για άλλους λόγους. Σήμερα, 30 Μαρτίου, έγινε η ανακοίνωση του προϋπολογισμού του Ισπανικού Κράτους για το 2012. Οι κύριες γραμμές του προϋπολογισμού είναι περικοπές, περικοπές, και πάλι περικοπές. Σε κοινή συνέντευξη τύπου, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομίας και ο Υπουργός Βιομηχανίας ανακοίνωσαν την περικοπή περίπου 27,3 εκ. ευρώ, την μείωση κατα 16% του προϋπολογισμού των υπουργείων (21% μείωση για το Υπουργείο Εκπαίδευσης), το πάγωμα μισθών ΔΥ και την διατήρηση στα ίδια επίπεδα των συντάξεων.
Επιπλέον, δήλωσαν ότι από την αύξηση 7% στο ηλεκτρικό ρεύμα και 5% στο φυσικό αέριο αναμένουν περαιτέρω έσοδα της τάξεως των 1,3 δις ευρώ, ενώ από την αύξηση των φόρων (έμμεσων και άμεσων) έσοδα της τάξεως των 12,3 δις ευρώ. Ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα αυξήσουν τον ΦΠΑ για να μην επηρεάσουν την κατανάλωση, αλλά και την παροχή οικονομικής αμνηστίας σε όσους νομιμοποιήσουν μαύρο χρήμα, με την προϋπόθεση να πληρώσουν 10% αυτών των κεφαλαίων (ποσοστό μικρότερο από τους φόρους που πληρώνει οποιοσδήποτε εργαζόμενος), χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις. Το μέτρο αυτό, 2 χρόνια πριν, ο τωρινός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy το αρνιόταν σθεναρά, όταν το είχε προτείνει η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Zapataero.
Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι θα μειωθούν οι επιδοτήσεις στον Ισπανικό κινηματογράφο, γιατί υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.
Η Ισπανία βαδίζει στο δρόμο της Ελλάδας; Ο αγώνας είναι κοινός. ¡Resistencia!
Πηγή: parallhlografos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου