23/5/12

Μνημόνια - Τράπεζες

 Οι χρεοκοπημένες “ΔΕΚΟ” που προκάλεσαν την κρίση χρέους και την επιβολή των μνημονίων


Αποσπάσματα  άρθρου που θα δημοσιευθεί στο 24ο τεύχος της  επιθεώρησης πολιτισμού «ΕΝΕΚΕΝ» και  θα κυκλοφορήσει στο τέλος του Ιουνίου.

του Γιώργου Πάσογλου
Μέλους του «ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ»

Ακόμα και σήμερα, δύο εβδομάδες μετά από τις εκλογές της 6ης Μάη, ακούγονται από αυτούς (πολιτικοί, ΜΜΕ, ακαδημαϊκοί) που στήριξαν και στηρίζουν τα μνημόνια, ότι με τις δανειακές συμβάσεις και τα επαχθή μέτρα των μνημονίων σώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, η χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών και η εν γένει λειτουργία του κράτους. Ήδη ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε, ότι το μνημόνιο 1 (Ν. 3845/2010) είναι συνταγματικό επειδή  συμβάλει  στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας….

Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας συνολικά οι τράπεζες έχουν πάρει σε τρία χρόνια 108 δις και πρόκειται να πάρουν άλλα 75 δις μέσα. Δηλαδή συνολικά 183 δις. Το ΑΕΠ της χώρας το 2011 ήταν 215,088 δις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Δηλαδή το κόστος διάσωσης των  τραπεζών αντιστοιχεί στο  85 % του ΑΕΠ του 2011….

Το γεγονός, ότι το δημόσιο δανείζεται για τη διάσωση των τραπεζών, φαίνεται από τη δήλωση της «Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ» της 26.10.2011 στην οποία διατυπώνεται ξεκάθαρα  «η πιστωτική ενίσχυση στο ελληνικό δημόσιο θα παρασχεθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα από το Ευρωσύστημα» (ΕΚΤ και Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες). Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτούνται…..
Επομένως οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα επιβαρύνονται με δεκάδες δις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών….
Από στοιχεία σχετικά με τα χρέη των τραπεζών και των κρατών προς την ΕΚΤ φαίνεται, ότι οι τράπεζες έχουν υπερδιπλάσια  χρέη προς την ΕΚΤ σε σχέση με τα κράτη. Συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούνιο του 2011 οι ελληνικές τράπεζες χρωστούσαν 97,7 δις ευρώ, ενώ το ελληνικό δημόσιο 42 δις. 

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα ονομαζόμενα από τους κερδοσκόπους «PIIGS”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιρλανδία. Το Ιρλανδικό δημόσιο χρωστάει   στην ΕΚΤ 14,4 δις  ενώ οι ιρλανδικές τράπεζες 126 δις……

πηγή: nodebtnoeuro.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου