1/3/11

Στο «κόκκινο» παραμένει η Λιβύη

Τελευταία ενημέρωση: 10:09 Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Συνεχίζονται οι μάχες στην Τρίπολη

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη με τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά στη στάση που κρατά ο Μουαμάρ Καντάφι κατά των διαδηλωτών και να του επιβάλει κυρώσεις. 

Ωστόσο ο ίδιος σε συνεντεύξεις του δηλώνει πως ο λαός τον αγαπά και είναι μαζί του. 

Για "παραλήρημα' κάνουν λόγο οι ΗΠΑ, την ώρα που οι μάχες μεταξύ των υποστηρικτών του και των αντικαθεστωτικών συνεχίζονται. Οι πιστές στον Καντάφι στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνουν την πόλη Ζαουίγια και απειλούν με αεροπορικές επιδρομές εναντίον των αντικαθεστωτικών. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Τυνησία. Παράλληλα οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τις ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις πιο κοντά στη Λιβύη αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις επανέκτησαν χθες τον έλεγχο σε περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά σύνορα με την Τυνησία, ενώ πλησίασαν εγγύτερα στις δύο υπό κατάληψη, από τους αντικυβερνητικούς πόλεις που βρίσκονται λίγα μόνο χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα την Τρίπολη.

Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Ζαουίγια και τη Μισράτα, πόλεις όπου η αντίσταση είναι ισχυρή.
Γύρω από τη Ζαουίγια, η οποία απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις με τη συνδρομή τεθωρακισμένων οχημάτων.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο πρόκειται για την ταξιαρχία Κχαμίς, η οποία έχει το όνομα ενός από τους γιούς του Καντάφι και θεωρείται η καλύτερη εξοπλισμένη μονάδα στη Λιβύη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρήθηκαν επιθέσεις στην πόλη από τα δυτικά και τα ανατολικά οι οποίες αποκρούστηκαν από τους αντικυβερνητικές δυνάμεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Καντάφι επικοινώνησε με τον ηγέτη της φυλής στην περιοχή, τον Μοχάμεντ αλ Μακτούφ και τον προειδοποίησε ότι αν οι διαδηλωτές δεν αποχωρήσουν έως σήμερα από την κεντρική πλατεία της περιοχής τότε θα δεχθούν αεροπορική επίθεση.

"Περιμένουμε μεγάλη επίθεση κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα" δήλωσε ένας από τους κατοίκους στο Associated press, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες σκότωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 8 στρατιώτες και μισθοφόρους.

    Στην Μισράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα από την Τρίπολη οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν μέρος μιας αεροπορικής βάσης και προσπάθησαν να καταλάβουν και την πόλη, απωθήθηκαν όμως από τους οπλισμένους με αυτόματα όπλα κατοίκους, αλλά και τους στρατιωτικούς που έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς.

Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σαμπράθα δυτικά της Τρίπολης.

Σε εγρήγορση η διεθνής κοινότητα

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αεροπλανοφόρα προσεγγίζουν τη Λιβύη σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η επέμβασή τους.
Ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε ότι καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων δεν εξετάζεται για τη Λιβύη. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι 'πάγωσε" περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Επίσης οι ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό, θα αποστείλουν δύο ομάδες αρωγής στα σύνορα της Λιβύης και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης.

Η Ε.Ε. ακολουθώντας τη γραμμή του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, επέβαλε και αυτή κυρώσεις όπως την πώληση όπλων στη Λιβύη, την απαγόρευση έκδοσης βίζας, καθώς και το 'πάγωμα" λογαριασμών που ανήκουν σε στελέχη του καθεστώτος, ενώ ο  εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο-Οκάμπο διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του προέδρου Σαρκοζί για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, την ιδέα, κατά ορισμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ηγέτες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη.
Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, δήλωσε πως και η Άστον  συμμερίζεται την ανάγκη σύγκλησης μιας συνόδου, η οποία αν είναι να συγκληθεί, όπως τόνισε, τότε αυτό πρέπει να γίνει σύντομα.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε, , πως οργανωτικά για τη σύγκληση μιας συνόδου κορυφής απαιτείται ένα τριήμερο και παρατήρησε πως ήδη στο πρόγραμμα των ηγετών υπάρχει εγγεγραμμένη η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (11 Μαρτίου), των 27 (24-25 Μαρτίου) .
Επίσης εξετάζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη προκειμένου να αποτραπούν αεροπορικές επιδρομές εναντίων των πολιτών της χώρας.

Χθες ο Καντάφι σε συνέντευξή του στο BBC υποστήριξε ότι ο λαός τον αγαπά και είναι έτοιμος να πεθάνει γι΄ αυτόν.
"Βρίσκεται σε παραλήρημα' δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις προσθέτοντας ότι ο τρόπος που μιλάει και φέρεται δείχνει ότι είναι "αποκομμένος από την πραγματικότητα" και δεν μπορεί να κυβερνήσει.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, σε προηγούμενες δηλώσεις της έχει τονίσει ότι ο Καντάφι έχασε τη νομιμοποίησή του και επεσήμανε πως έφτασε η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία χωρίς περαιτέρω χρήση βίας και καθυστέρηση. Και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Οι ταραχές που ξεκίνησαν από τη Βεγγάζη στα ανατολικά της χώρας στις 15 Φεβρουαρίου έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς δεν είναι εφικτό να συγκεντρωθούν ακριβή στοιχεία λόγω των περιορισμών που επιβάλει το καθεστώς.

Η κρίση στη χώρα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Ο επικεφαλής του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης, δήλωσε ότι έχει κοπεί κατά 50% η παραγωγή πετρελαίου το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Στη Λιβύη αντιστοιχεί το 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, όμως εκφράζεται η διεθνής ανησυχία για εκτίναξη των τιμών αν η κρίση εξαπλωθεί και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά στην έξοδο των ξένων υπηκόων που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη, μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 100.000 πολίτες και σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν στη χώρα περί τους 500 Ευρωπαίους πολίτες, που τελικά δήλωσαν πως θέλουν να απομακρυνθούν.

Πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου