15/5/11

Τρόικα: «Μέχρι το τέλος του χρόνου να έχετε ξεπουλήσει ότι έχετε και δεν έχετε!»

Ιταμή απαίτηση των κατοχικών προς τούς πολιτικούς να ξεπουλήσουν την περιουσία των πολιτών για τους τοκογλύφους που όμως έχουν πάρει τα λεφτά τους μέχρι και 8 φορές από το 1826 μέχρι σήμερα! 

Οι κατά τεκμήριο αντικαθεστωτικοί πολίτες τι κάνουν; Θα μείνουν απλοί παρατηρητές των γεγονότων ασχολούμενοι με ηγεμονισμούς, καπελώματα και μωροφιλόδοξους αρχηγισμούς η θα σοβαρευτούν επιτέλους ώστε να συμβάλουν στη σωτηρία του τόπου και των ζωών όλων μας; Έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο ενωμένοι μπορούν να γράψουν τις επόμενες σελίδες της Ιστορίας η αδιαφορούν για την κοινή μοίρα μας επειδή κάποιοι από αυτούς είναι βολεμένοι και τους ενδιαφέρουν οι προσωπικές πολιτικές τους καριέρες ;
Αναδημοσιεύεται η σχετική αρθρογραφία..

Την πώληση των μεριδίων μετοχών που διατηρεί το Δημόσιο σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΠΑ ζήτησαν μετ' επιτάσεως τα στελέχη της Τρόικας.
Στόχος είναι η είσπραξη ποσού 2 δις. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους από τις ιδιωτικοποιήσεις ή τις μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
 
Οι ξένοι εντόπισαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και ζητούν τώρα την άμεση υλοποίηση των σχεδίων πώλησης εισηγμένων και μη εταιριών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

Οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον προέτρεψαν την κυβέρνηση να θέσει από φέτος  σε εφαρμογή το σενάριο πώλησης του 17% της ΔΕΗ που είχε προγραμματιστεί για το 2012.
Παρά τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 34% από 51% σήμερα, το κράτος θα εξακολουθήσει να έχει τον έλεγχο και τη διοίκηση της επιχείρησης.
 
Η άλλη κίνηση που θα γίνει στο χώρο της ενέργειας έχει να κάνει με την ΔΕΠΑ. Έως το Φθινόπωρο θα πρέπει το Δημόσιο να έχει μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ στο 34% από 65% που είναι σήμερα.
 
Παράλληλα θα πρέπει να τρέξει και το σχέδιο αξιοποίησης του υποθαλάσσιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.
 
Προωθείται επίσης η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συμφωνία που έχει συνάψει το  2008 το Ελληνικό Δημόσιο με την Deutsche Telekom.
 
Με  βάση αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει έως τον Δεκέμβριο του 2011 στους Γερμανούς το 10% των μετοχών σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα συν ένα υπερτίμημα 15%.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το bankingnews το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ακόμη και την διάθεση του 13%  από το συνολικό 16% που βρίσκεται στην κατοχή του Δημοσίου.
 
Στόχος  είναι  ένα ποσοστό  5% να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αφού μόνο έτσι θα μπορεί  να διατηρήσει  ένα μίνιμουμ  δικαίωμα  βέτο  στην  λήψη  αποφάσεων  του  Οργανισμού.
Μέσω του Μεσοπρόθεσμου η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγέλλει τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριου και πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς.
Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει την πώληση της συμμετοχής του ΟΠΑΠ, 34% για το 2012.
 
Πληροφορίες φέρουν την Τρόικα να ασκεί πιέσεις έτσι ώστε η πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ να γίνει νωρίτερα, ενώ μέσα στο 2011 θα πρέπει να έχουν μετοχοποιηθεί και  τα κρατικά λαχεία.
Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η προώθηση στις διεθνείς αγορές του πρώτου χαρτοφυλακίου ακινήτων προς αξιοποίηση.
 
Τα επόμενα χαρτοφυλάκια θα παραδοθούν στην κυβέρνηση το Δεκέμβριο, τον Ιούνιο του 2012 και το Δεκέμβριο του 2012.
Ο προγραμματισμός κάνει λόγο για άντληση 2 έως 4 δισ. ευρώ το 2011 από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, 5,5-7,5 δισ. ευρώ το 2012 και 4,5 δισ. το 2013.
Τα έσοδα για το δημόσιο από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας αναμένονται σε 15 δις. ευρώ έως το 2013.
 
Το 2011 θα προχωρήσει και τη πλήρης πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.
Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, το δημόσιο θα πωλήσει τη συμμετοχή του στα καζίνο της χώρας.
Οι επόμενες κινήσεις  στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αποτέλεσαν το βασικό θέμα της προχθεσινής διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων .
 
Εκτός από την Τρόικα το βλέμμα τους στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων έχουν στρέψει και θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ οι οποίοι περιμένουν ένα ξεκάθαρο σήμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα προσπαθεί σοβαρά να μειώσει το δημόσιο χρέος της .
Να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης των ελεγκτών βρίσκεται και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
 
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, πιστεύουν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αποτυχίας στην είσπραξη των εσόδων και πιέζουν για νέες οριζόντιες περικοπές δαπανών σε Υπουργεία.

Πηγές: http://www.stopcartel.info/ και  bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου