8/5/11

Μυστικά και ψέματα!


eurogroup-mystiki_sinantisi
Η μυστική σύσκεψη (6/5) του Λουξεμβούργου για την Ελλάδα!

"Μαγειρεύουν" το μέλλον μας, χωρίς εμάς και εναντίον μας!

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του "spiegel" πατήστε ΕΔΩ.

Μπορεί πολλοί και για πολλά, να επιχειρούν να διαψεύσουν το «Spiegel». Ομολογούν όμως το ουσιώδες.

Και το ουσιώδες είναι ότι επιβεβαιώθηκε απολύτως η πληροφορία του «Spiegel», ότι το βράδυ της Παρασκευής, 6 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, με απόλυτη μυστικότητα, έκτακτη σύσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Η μυστική αυτή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συζήτησε την πορεία των οικονομικών εξελίξεων και ειδικότερα του χρέους στην Ελλάδα.

Η είδηση δεν θα ερχόταν ποτέ στη δημοσιότητα αν δεν την έβγαζε ο Spiegel!

ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΓΙΝΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ

Η σύσκεψη έγινε μυστικά προφανώς διότι το περιεχόμενο της που αφορούσε τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις και το χρέος, αφ’ ενός εκθέτει την ΕΕ και προκαλεί γενικότερη ανησυχία, αν όχι και πανικό για τα μελλούμενα στην ευρωζώνη και αφ’ ετέρου διότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες και αποκλίσεις ανάμεσα στους κυρίαρχους της ΕΕ για το τι θα πράξουν στη συνέχεια!

Η μυστική σύσκεψη του eurogroup επισπεύσθηκε μέσα στο κλίμα γενικής παταγώδους αποτυχίας του μνημονίου και των στόχων, που, μέσω του μνημονίου έχουν τεθεί. Ειδικότερα, η ύφεση στην ελληνική οικονομία καλπάζει πέρα από κάθε πρόβλεψη, ενώ οι στόχοι για το έλλειμμα των προϋπολογισμών του 2011 και 2012 είναι, κατά κοινή αναγνώριση, απολύτως ανέφικτοι, με συνέπεια να χρειαστεί, ίσως ακόμα και φέτος πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας!

Κατά τη διάρκεια της μυστικής σύσκεψης, η οποία κράτησε πέραν του αναμενομένου, τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων, παρά τις σχετικές διαψεύσεις, και η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ!
Πράγματι, συμμετέχοντες στη Σύσκεψη, παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβένρησης, τόνιζαν ότι δεν είναι καθόλου ρεαλιστική μια διέξοδος για την Ελλάδα, στο σημείο που έχει περιέλθει, όσο παραμένει εντός μιας νομισματικής ζώνης με ένα διαρκώς υπερτιμώμενο ευρώ και μια νομισματική πολιτική που είναι «δολοφονική» για την οικονομία και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης.

Κατά τη σύσκεψη, επίσης, τέθηκαν στο τραπέζι διάφορες εκδοχές αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με διάφορα ποσοστά «κουρέματος» του!
Σύμφωνα με κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, η τελευταία πρότεινε την επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012, αφού η γερμανική πλευρά «πάση θυσία» θέλει να αποφύγει να αναλάβει πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012. Κι αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι αναγκαία, διότι λόγω της αποτυχίας του μνημονίου, δεν θα μπορέσει η χώρα μας να βγει στις αγορές για να συμπληρώσει την αναγκαία χρηματοδότησή της!

Την ίδια ώρα στο τραπέζι της σύσκεψης του Λουξεμβούργου ετέθησαν απόψεις για επιμήκυνση ομολόγων που λήγουν το 2013 και 2014, με ταυτόχρονη περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων, πράγματα που συνοδεύονται και με την αύξηση του σχετικού επιτοκίου!
Ταυτόχρονα, από άλλες πλευρές τέθηκε θέμα τροποποίησης κάποιων στόχων του μνημονίου και διεύρυνσης του χρονικού ορίζοντα για τη μείωση του ελλείμματος, αφού, όπως ελέχθη, τα ασφυκτικά υπάρχοντα χρονικά περιθώρια δεν είναι ρεαλιστικά και επιφέρουν βάθεμα της ύφεσης!

Να σημειώσουμε ότι όλες οι σχετικές προτάσεις για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους έθεταν ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των διάφορων πλευρών, ιδίως των τραπεζών, σε εθελοντική βάση και πιθανόν με σχετικά «κίνητρα» για την εξασφάλιση της συμμετοχής τους.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η σύσκεψη δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις, οι οποίες πάντως, μετά και την αποκάλυψη της , δεν θα αργήσουν να ληφθούν.

Είναι βέβαιο, όμως, ότι:
Πρώτον: Στον ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου η χώρα συνεχώς ρημάζει δίχως προοπτική!
Δεύτερον: Οι διάφορες προτάσεις που ακούστηκαν στο Λουξεμβούργο, στην καλύτερη εκδοχή τους, δεν δίνουν διέξοδο στην κρίση, γιατί από τη μία είναι ανεπαρκείς ενώ από την άλλη συνοδεύονται με τη συνέχιση, και από ορισμένες απόψεις κλιμάκωση, των κατεδαφιστικών μνημονιακών κατευθύνσεων!

Αυτή την ώρα μόνες λύσεις είναι:
διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον η επαναδιαπραγμάτευση για τη διαγραφή, χωρίς όρους, του μεγαλύτερου μέρους του!
-Σε περίπτωση που η επαναδιαπραγμάτευση δεν γίνει αποδεκτή ή δεν αποδώσει, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή αποπληρωμής του χρέους, η οποία, αν δεν έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει οριστική μη αποπληρωμή του!

Ταυτόχρονα, η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε ευνοϊκές ριζοσπαστικές ρυθμίσεις ή και σε ορισμένες περιπτώσεις διαγραφή του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες (χαμηλόμισθους, ανέργους, μικρούς επαγγελματίες, πολύ μικρές επιχειρήσεις, μικρούς αγρότες κλπ).

Παράλληλα με όλα τούτα γίνεται αναγκαία η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών για μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική.
Οι ως άνω άξονες είναι αφετηριακές βάσεις για να εφαρμοσθεί μια νέα προοδευτική πολιτική, σοσιαλιστικής προοπτικής για την αναπτυξιακή, παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μια τέτοια ριζοσπαστική αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους και μια προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας είναι προφανές ότι είναι ασύμβατες με το σκληρό νεοφιλελεύθερο και μονεταριστικό πλαίσιο του ευρώ! Αντίθετα, προϋποθέτουν την αμφισβήτηση του!

Αυτός ο εναλλακτικός δρόμος, έναντι των προτάσεων που τέθηκαν στη Σύσκεψη του Λουξεμβούργου, ασφαλώς δεν είναι ανθόσπαρτος και εύκολος. Δεν είναι δρόμος χωρίς δυσκολίες και χωρίς προβλήματα.
Αποτελεί όμως τη μόνη επιλογή που μπορεί να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στη χώρα και την κοινωνία!

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίζει να συντηρεί η Γερμανία, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από Αθήνα και Βρυξέλλες, μία μέρα μετά το δημοσίευμα του Spiegel για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου