17/5/11

Αρχιτεκτονική ΕΜΠ: Κλειστή λόγω… Μνημονίου

του Θάνου Ανδρίτσου

Στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, όπου στεγάζεται η Αρχιτεκτονική, πολλές φορές είχαν σταματήσει τα μαθήματα, στα πλαίσια κινητοποιήσεων φοιτητών και καθηγητών.

Ποιος όμως θα περίμενε μέχρι πριν λίγο καιρό, ότι θα έκλεινε λόγω έλλειψης καθηγητών και μειωμένης χρηματοδότησης;

Και όμως, στην Ελλάδα του Μνημονίου όλα είναι πιθανά.

Με ομόφωνη απόφαση του τμήματος, από την προηγούμενη Τετάρτη αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όπου θα συζητηθεί η συνέχεια.

Επίσης και η σύγκλητος της Σχολής Καλών Τεχνών πήρε απόφαση για προσωρινή αναστολή.
Η απαρέγκλιτη τήρηση από την κυβέρνηση του απαράδεκτου δόγματος μία πρόσληψη ύστερα από πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο, σε συνδυασμό με την άρση του διατάγματος που έδινε δυνατότητα καθηγητικής θέσης χωρίς διδακτορική διατριβή σε καλλιτεχνικές σπουδές,  έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας τόσο της Αρχιτεκτονικής όσο και της Σχολής Καλών Τεχνών, με την ιστορική σχολή του ΕΜΠ να έχει υποστεί μείωση του διδακτικού προσωπικού κατά 40%.

Εξάλλου, το σύνολο των ιδρυμάτων στενάζει από την τρομακτική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 50%, ενώ εκατοντάδες καθηγητές βρίσκονται για χρόνια απλήρωτοι ή υπό αναμονή τοποθέτησης.

Είναι σαφές ότι η σύγχρονη χούντα θέλει να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και να το παραδώσει στις δυνάμεις της αγοράς. Και αυτό δεν θα πλήξει μόνο μικρές περιφερειακές σχολές, αλλά και τις πιο κεντρικές και με χιλιάδες φοιτητές (πχ ΤΕΙ Πειραιά).

Απέναντι τους πρέπει να βρουν το φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα. Ένα πρώτο βήμα έγινε την περασμένη Τετάρτη, στο κατάμεστο αμφιθέατρο ΜΑΧ στην ανοιχτή συνέλευση που κάλεσαν οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής.

 Όμως η νίκη απαιτεί περισσότερα· διεύρυνση και βάθεμα των κινηματικών στόχων, σύνδεση των επιμέρους αγώνων εντός και εκτός πανεπιστημίων και ανυποχώρητος από τα κάτω αγώνας που θα υπερβαίνει τα ακαδημαϊκά και θεσμικά όργανα.

Πηγή: http://www.prin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου