12/5/11

Το μνημόνιο απέτυχε! ζήτω ενα νέο σκληρότερο μνημόνιο με υποθήκη τη χώρα!

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε άθλιο «προτεκτοράτο» χωρίς μέλλον!

Το ΔΝΤ ψυχή του σχεδίου «τελικής λύσης»!

Την ώρα που όλοι πλέον συνομολογούν την οικτρή αποτυχία του μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης και της τρόικας που το εμπνεύστηκε, την ίδια ώρα, Ε.Ε. και ΔΝΤ ετοιμάζουν νέο, πολύ χειρότερο και πολύ σκληρότερο ΜΝΗΜΟΝΙΟ για να επιβάλλουν στη χώρα.

Tο ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», προτείνει την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου που θα προβλέπει  την παροχή έως 100 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της τριετίας 2011 - 2013, αλλά και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και επιθετικές αποκρατικοποιήσεις.  Παράλληλα, η ευρωζώνη απαιτεί να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία ως υποθήκη, για να χορηγήσει όχι μόνο νέο πακέτο αλλά και τις δόσεις του τρέχοντος δανείου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ποσό των 80 - 100 δισ. ευρώ που προτείνει το ΔΝΤ περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας φέτος (απομένει η εκταμίευση 25 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους), για το 2012, οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει περίπου 27 δισ., και για το 2013, όταν οι ανάγκες της θα ανέρχονται σε περίπου 32 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο υπογραφής ενός νέου μνημονίου ή επέκτασης του υφιστάμενου παραδέχτηκαν χθες και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση όπου η Ελλάδα λάβει νέα χρηματοδότηση από την τρόικα.

Στο νέο αυτό μνημόνιο θα υπάρχουν νέοι στόχοι (πιο ρεαλιστικοί) για τη μείωση των ελλειμμάτων καθώς και νέα μέτρα (πολύ πιο σκληρά και εκτεταμένα) με αυστηρό χρονοδιάγραμμα τήρησής τους.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο πλαίσιο της καταγραφής των αναγκών για να συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο, η τρόικα ζητάει τις τελευταίες μέρες μεγαλύτερη ανάλυση αναφορικά με το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία ενός πολύ αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, η οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνδεθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με την απαίτηση κάποιων εγγυήσεων από πλευράς της χώρας.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να δώσει ενέχυρα για να εισπράξει τα επιπλέον κεφάλαια.

Επί της ουσίας, γράφει η «Καθημερινή», θα δημιουργηθεί ένα «ταμείο» που θα περιλαμβάνει μέρος της δημόσιας περιουσίας και ένα μέρος από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, ως ενέχυρα - υποθήκες.

Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι η διάρκεια της υποθήκης θα είναι μεγάλη και όχι βραχυπρόθεσμη. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα σχέδιο που αντιμετωπίζει πολλές νομικές και τεχνικές δυσκολίες για να εφαρμοστεί.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι για να γίνει πράξη το νέο μνημόνιο χρειάζεται να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, που φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να ξαναδώσει κεφάλαια στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν «κυρίαρχοι κύκλοι», των αστοχιών στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου αλλά και του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του 2011 που έγινε γνωστά μετά τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο την περασμένη Παρασκευή. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια οικονομικά είναι ότι για φέτος η τρόικα πιστεύει πως θα απαιτηθούν νέα μέτρα ύψους 6 - 7 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου