28/5/11

Δημοψήφισμα για το μνημόνιο

του Γ. Δελαστίκ

Δεν πρόκειται τελικά να κάνει δημοψήφισμα η κυβέρνηση για το νέο Μνημόνιο που ετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν. 

Παρόλο που η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που έθεσε προχθές σε κυκλοφορία το σχετικό σενάριο, μετάνιωσε κατά τα φαινόμενα. 

Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε η επιθυμία της. 

Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτό που προχθές το βράδυ διοχέτευε στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, λέγοντας ότι «η διαβούλευση σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρξει. Ακόμη και με τη μορφή δημοψηφισμάτων, αν χρειαστεί».

Άλλα έλεγε όμως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακρούοντας πρύμναν: «Είναι πάγια και γνωστή από παλιά η θέση του πρωθυπουργού για τα δημοψηφίσματα και τελευταία φορά εκφράστηκε και στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα»!


Η υπαναχώρηση είναι προφανής. Υπό το κράτος πανικού για το εύρος των αντιδράσεων ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ εναντίον των νέων εφιαλτικών μέτρων, ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του ταλαντεύθηκαν σκεπτόμενοι μήπως θα αποτελούσε πολιτική διέξοδο για την κυβέρνηση η προκήρυξη δημοψηφίσματος για το νέο Μνημόνιο. 

Αρχικά εκτίμησαν ίσως ότι η προβολή εκφοβιστικών διλημμάτων θα μπορούσε να αποσπάσει το «Ναι» του λαού στο Μνημόνιο. Χθες όμως το σκέφθηκαν πιο ψύχραιμα και συνειδητοποίησαν ότι είναι τόσο σφοδρή η αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στην πολιτική του Μνημονίου ώστε η επικράτηση του «Όχι» είναι αναπότρεπτη, όση προπαγανδιστική πίεση και αν ασκηθεί.

Η νίκη του «Όχι» όμως θα επέβαλλε είτε την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών είτε τη ριζική ανατροπή της πολιτικής που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα, αν είχε την πρόθεση να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία. Προτίμησε λοιπόν να αποφύγει αυτή την πολιτική περιπέτεια και επέλεξε τη σιγουριά της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, που μέχρι τώρα της διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της διακυβέρνησής της, αντί να τρέχει σε νέες εκλογές και μάλιστα ηττημένη σε ένα δημοψήφισμα που αφορά την πεμπτουσία της πολιτικής της.

Σοβαρή πολιτική ζημιά όμως υπέστη από την κυβερνητική ταλάντευση για δημοψήφισμα με θέμα το νέο Μνημόνιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έκδηλη η πλήρης αμηχανία της ΝΔ, αλλά και η απροθυμία της να πει «Όχι» στο νέο Μνημόνιο.
«Είναι ακατανόητο γιατί έρχεται ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποπροσανατολίζει χωρίς να λύνει κάτι. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα πριν ψηφίσει το Μνημόνιο» ήταν η πρώτη εντελώς πελαγωμένη αντίδραση της ΝΔ.

Παντελώς αμήχανη και πολιτικά ασυνάρτητη και η άλλη δήλωσή της: «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα όπως 'μέσα ή έξω από την Ευρώπη' και 'μέσα ή έξω από το ευρώ' όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».

Πρόδηλη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια αποφυγής τοποθέτησης στην ουσία του ζητήματος: τι λέει η ΝΔ, «Ναι» ή «Όχι» στο νέο Μνημόνιο;
Αυτά τα περί παραπλανητικών διλημμάτων «μέσα ή έξω από την ΕΕ και το ευρώ» είναι προσχήματα. 

Βεβαίως και έχει κάθε πολιτικό δικαίωμα η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι κατά τη δική της άποψη το «Όχι» στο Μνημόνιο ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ.

Το ίδιο αναφαίρετο δικαίωμα όμως έχει και η ΝΔ να διεξαγάγει την εκστρατεία της ισχυριζόμενη ότι το «Όχι» στο νέο Μνημόνιο ισοδυναμεί με «Ναι» στο «άλλο μείγμα πολιτικής» που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ποιος από τους δύο θα έπειθε τον λαό, θα αποτυπωνόταν με απόλυτη σαφήνεια στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Γιατί όμως και τα δύο κόμματα εξουσίας φοβούνται μια τόσο δημοκρατική λαϊκή ετυμηγορία;

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Η ετυμηγορία του λαού φοβίζει

Αντιληπτός ο φόβος της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα για το νέο Μνημόνιο που ετοιμάζει. Αν επικρατήσει το «Όχι», στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία επιβάλλει στην κυβέρνηση Παπανδρέου να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές υπό άκρως δυσμενείς όρους για το ΠΑΣΟΚ, αφού στο δημοψήφισμα με το «Όχι» θα έχει καταδικαστεί η πεμπτουσία της πολιτικής που ακολούθησε.

Η απόρριψη της διενέργειας δημοψηφίσματος όμως από τη ΝΔ προκαλεί σοβαρότατες υποψίες για την ειλικρίνεια της «αντιμνημονιακής» στάσης της.

Γιατί δεν θέλει ένα λαϊκό «Όχι», το οποίο θεωρητικά θα ενίσχυε πολύ τη διαπραγματευτική της ισχύ απέναντι στην ΕΕ, όπως απέδειξε και το παράδειγμα της μικρής Ισλανδίας;

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου