23/1/13

Η κυβέρνηση θέλει να καθυποτάξει τους δικαστικούς

τoυ Γ. Δελαστίκ

Εσπευσμένη και συντονισμένη προσπάθεια κατέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να υποβαθμίσει και να εξαφανίσει άμεσα από την επικαιρότητα το εξαιρετικά σοβαρής πολιτικής βαρύτητας θέμα της άσκησης εκ μέρους του υπουργού Δημόσιας Τάξης πολιτικής πίεσης με στόχο τον εξαναγκασμό των δικαστών σε εναρμόνιση με την κυβερνητική γραμμή στα θέματα τρομοκρατίας.

Και όχι μόνο, θα προσθέταμε εμείς. Η εκ μέρους της κυβέρνησης προσχηματική επιλογή της τρομοκρατίας για να επιτεθεί εναντίον των δικαστικών εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στην καθυπόταξη της δικαιοσύνης. 

Παρότι η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του αστικού καθεστώτος σε διακυβερνητικό επίπεδο εδώ και διακόσια χρόνια, κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να έχει υποχείριό της τους δικαστές σε θέματα που έχουν πολιτική ή σοβαρή οικονομική και κοινωνική σημασία. 
Στη σημερινή εποχή της ξένης επικυριαρχίας της πατρίδας μας μέσω του καθεστώτος του Μνημονίου, το ζήτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη οξύτητα.
Δικαστικοί λειτουργοί γαλουχημένοι στην υπεράσπιση είτε από συντηρητική, είτε από προοδευτική σκοπιά του Συντάγματος της Ελλάδας και του μέχρι τώρα εργασιακού δικαίου και εν γένει στην υπεράσπιση των νόμων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους, είναι από θέση αρχής ασύμβατοι με το μνημονιακό καθεστώς.

Τέτοιοι δικαστές είναι ανεπιθύμητοι όχι μόνο από μια κυβέρνηση που υλοποιεί τη μνημονιακή πολιτική, αλλά και από τους ξένους επικυρίαρχους, οι οποίοι θέλουν να καταργηθεί και δη με συνοπτικές διαδικασίες όλος ο μέχρι τώρα νομικός πολιτισμός σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία κ.λπ. Επιδιώκουν να τσακίσουν τους δικαστικούς λειτουργούς και να τους καθυποτάξουν ώστε να τους υποχρεώσουν να επιβάλουν ντε φάκτο ένα νέο καθεστώς «μνημονιακής Δικαιοσύνης». 

Η επιδεικτική περιφρόνηση π.χ. του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς τη δικαστική απόφαση που όριζε να μην εισπράττει η ΔΕΗ το χαράτσι επί των ακινήτων και η δημόσια παρότρυνση προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού να παρανομήσει αγνοώντας τη δικαστική απόφαση, επειδή αυτή δεν ήταν ευνοϊκή για την κυβερνητική πολιτική, εντάσσεται στο σχέδιο απαξίωσης των δικαστικών λειτουργών. Η κυβέρνηση απαιτεί από τους ανακριτές π.χ. να φυλακίζουν όποιον ύποπτο τους στέλνει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μέσω των αστυνομικών αρχών, ανεξαρτήτως του αν υπάρχουν ή όχι επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του που να δικαιολογούν ένα τέτοιο μέτρο.

Όποιος ανακριτής δεν υπακούσει στην κυβέρνηση κατατάσσεται κατά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» την Κυριακή, σε «μία μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που επιλέγει να εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση». Μάλιστα αυτοί οι δικαστικοί όχι μόνο «επιλέγουν να εθελοτυφλούν», αλλά είναι επιπλέον και... δειλοί (!), γιατί όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης «μου είναι αδύνατον να δεχθώ ότι η πολιτεία θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση από την εφαρμογή του νόμου δια του εκφοβισμού των εντεταλμένων οργάνων της»! 

Όποιος δικαστής δηλαδή δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης είναι «εκφοβισμένο εντεταλμένο όργανο» που «εξαναγκάζει την πολιτεία να παραιτηθεί από την εφαρμογή του νόμου»! Πολύ σωστά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταγγέλλει ότι δηλώσεις υπουργού σαν αυτές «συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης» και κλονίζουν την πεποίθηση των πολιτών «ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται καθ' υπαγόρευσιν ή κατ' αρέσκειαν της εκτελεστικής ή όποιας άλλης εξουσίας».

Ορθότατα επίσης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει και αυτή από την πλευρά της ότι «παρόμοιες δηλώσεις ... αποτελούν πλήγματα στο κράτος δικαίου και στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Δεν είναι καθόλου αστείο ή κοινότοπο για να το περνάει κανείς ελαφρά τη καρδία ή αδιάφορα το γεγονός ότι οι κατ' εξοχήν φορείς που εκπροσωπούν τη Δικαιοσύνη καταγγέλλουν δημοσίως την κυβέρνηση ότι καταφέρει «πλήγματα στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». 

Είναι πολύ σοβαρή αυτή η κατηγορία για να περάσει απαρατήρητη. Ας ελπίσουμε να αποδειχθεί εμπράκτως απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις αυτό που αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων - ότι δηλαδή «το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν κάμπτεται από τις ακατανόητες (σ.σ.: κάθε άλλο, απολύτως στοχευμένες) αυτές ενέργειες».

Πηγή: "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου