22/11/13

Η κυβέρνηση αδειάζει αιφνιδίως τα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Νέο χτύπημα στην Υγεία
 
Η ψύχωση των περικοπών αδειάζει τα ψυχιατρεία

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας έθεσε το υπουργείο Υγείας εκατοντάδες γιατρούς και εργαζόμενους στο Δαφνί, το Δρομοκαΐτειο και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κλείνοντας τμήματα των κλινικών και σχεδιάζοντας την μεταφορά ασθενών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, η απόφαση ελήφθη έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τρόικας.

ΜΑΤ στο Δαφνί - Οι Εργαζόμενοι διαμαρτύρονται στην Λ.Καβάλας
 
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, το υπουργείο Υγείας έθεσε σήμερα σε καθεστώς διαθεσιμότητας εκατοντάδες γιατρούς και εργαζόμενους στο Δαφνί, το Δρομοκαΐτειο και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι οι ασθενείς από τα τμήματα που θα κλείσουν θα προωθηθούν σε κλινικές νεοεισερχομένων. Στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Δαφνί, η κυβέρνηση απάντησε στέλνοντας τα ΜΑΤ. 
  Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - Φωτογραφία αρχείου
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - Φωτογραφία αρχείου

Εργαζόμενοι στο Δαφνί παραμένουν από το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου, καταλαμβάνοντας και μέρος του οδοστρώματος, και μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους. Γύρω στις 14.00 στο σημείο έκαναν την εμφάνισή τους και τα ΜΑΤ, προαναγγέλοντας συλλήψεις αν οι εργαζόμενοι επιχειρήσουν να κλείσουν το δρόμο. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο αδιαλείπτως. 

Εντός της ημέρας οι εργαζόμενοι αναμένεται να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Νωρίτερα, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους καταλαμβάνοντας λωρίδες του οδοστρώματος της λεωφόρου Καβάλας, μπροστά από το νοσοκομείο. 
Στο Δαφνί νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, ενώ εργάζονται περίπου 1.500 εργαζόμενοι.

Πληροφορίες της "Ε" αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας. Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ετοιμαστούν οι κατάλογοι με τα ονόματα των εργαζομένων που θα μπουν σε διαδικασία διαθεσιμότητας. Πρόκειται για 150 εργαζόμενους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, 83 εργαζόμενους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ενώ λιγότερο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στο «Δρομοκαΐτειο» καθώς πρόκειται για κληροδότημα και υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Θα ξεφορτωθούν και ασθενείς

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι, κάποια τμήματα θα κλείσουν και οι ασθενείς τους θα προωθηθούν σε κλινικές που δέχονται νεοεισερχόμενους,. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο διευθυντής του ΨΝΑ και την μετέφερε στους εργαζομένους, στο Δαφνί προτείνεται να κλείσουν το 1ο, 2ο και 3ο τμήμα και οι ασθενείς θα μεταφερθούν στις ψυχιατρικές κλινικές του Σωτηρία, της Πολυκλινικής Αθηνων και του Σισμανόγλειο.

Λόγω των εξελίξεων και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν είχε λάβει μέρος στις συσκέψεις και ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς, παραιτήθηκε ο ο διοικητής του ΨΝΑ Όθων Χαραλαμπάκης, ο οποίος, ομως είχε ήδη αποφασιστεί να αντικατασταθεί.

Αναδίπλωση του υπ.Υγείας 

Συζήτηση "από το μηδέν" το πρωί της Δευτέρας προανήγγειλε η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, μετά τις σημερινές κινήσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων. Όπως είπε, η ίδια δεν ήταν ενήμερη για την απόφαση της κοινοποίησης των διαθεσιμοτήτων επειδή απουσίαζε. Είπε επίσης ότι ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, θα ανακαλέσει τις σχετικές αποφάσεις μέχρι να ληφθούν νεότερες.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυγής, οι διαδικασίες κινήθηκαν από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, Γιάννη Ευδοκιμίδη, αλλά και τον διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από αιφνιδιαστική εντολή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και ενώ η αρμοδία υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή βρίσκεται στη Λιθουανία και διέψευδε κατηγορηματικά χθες το πρωί οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το σχέδιο του υπουργείου συμφωνεί με τις προτάσεις των παραπάνω ΥΠΕ, και αφορά τη διαθεσιμότητα 150 εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και 83 εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο παραμένει ακόμη ασαφής.

Το κυλικείο στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρείο - Φωτογραφία αρχείου 
Το κυλικείο στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρείο - Φωτογραφία αρχείου

Αφού τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο διευθυντής του ΨΝΑ, θα ακολουθήσει το κλείσιμο των τμημάτων 1,2 και 3 στο Δαφνί, με τους ασθενείς να μεταφέρονται στις ψυχιατρικές κλινικές του Σωτηρία, της Πολυκλινικής Αθηνών και του Σισμανόγλειου.

Να σημειωθεί πως στο Δαφνί νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, ενώ εργάζονται περίπου 1.500 εργαζόμενοι.

Ο διοικητής του ΨΝΑ, Όθων Χαραλαμπάκης (γνωστός ως ψυχίατρος της Χρυσής Αυγής), αν και είχε ήδη αποφασιστεί να αντικατασταθεί, παραιτήθηκε σήμερα, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν είχε λάβει μέρος στις συσκέψεις και δεν είχε ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς.

Όσον αφορά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δύο εκ των πέντε κλινικών θα μεταφερθούν για οξεία περιστατικά στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Άγιος Δημήτριος», με τις εναπομείνασες τρεις να συγχωνεύονται σε μία.
Εργαζόμενοι στο Δαφνί παραμένουν από το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους.

Γύρω στις 14.00 στο σημείο εμφανίστηκαν και τα ΜΑΤ, προαναγγέλλοντας συλλήψεις αν οι εργαζόμενοι επιχειρήσουν να κλείσουν το δρόμο.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο, ενώ μέσα στην ημέρα θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τις επόμενες δράσεις τους.

Πηγή: "Ελευθεροτυπία" και thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου