Είναι
βέβαιο πλέον ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο μπαίνουν στην τελική τους
φάση. Το προσχέδιο του Κοινού Ανακοινωθέντος, στο οποίο συμφώνησαν οι
δύο πλευρές και με βάση το οποίο θα συνεχιστούν οι περαιτέρω συνομιλίες
μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Κοινοτήτων, δεν αφήνει καμία αμφιβολία
για την έκβαση του Κυπριακού ζητήματος.
Φυσικά
οι συνομιλίες τελούν υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, οι οποίες
περισφίγγουν ακόμη περισσότερο την πίεση πάνω στις δύο αντιπροσωπείες
(διάβαζε πάνω στην Ελληνοκυπριακή πλευρά) για την έναρξη των συνομιλιών
το ταχύτερο.
Η
νέα συνάντηση μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον
Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, για να επισημοποιηθούν και να
ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις
αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Από το προσχέδιο επιβεβαιώνεται ότι θα υπάρξουν δύο κράτη με τη μορφή της ομοσπονδίας: «Τα
συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους,
μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Στο
μεταξύ το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τις συνομιλίες του Νίκου
Αναστασιάδη με προϋποθέσεις, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, αναιρούνται
πλήρως ή στο κύριο μέρος τους από το προσχέδιο.
Είναι
φανερό ότι η Τουρκία, με τη βοήθεια του αμερικανικού παράγοντα,
επιτυγχάνει τον πάγιο στόχο της για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.
Η εξέλιξη αυτή επιταχύνθηκε αποφασιστικά μετά την άνοδο του Νίκου
Αναστασιάδη στη διακυβέρνηση και την ήττα του ΑΚΕΛ, η οποία δεν
πρέπει να είναι άσχετη με την οικονομική χρεοκοπία της Κύπρου και το
«χεράκι» που έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πραγματοποίησή της.
Παραπέρα,
όμως, είναι φανερό ότι μια λύση του Κυπριακού ζητήματος, που θα
κατοχυρώνει την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών, επίσης δεν είναι άσχετη με
την ύπαρξη των ενεργειακών πόρων και την εκμετάλλευσή τους, που,
βέβαια, εμπλέκουν άμεσα και τον αμερικανικό παράγοντα και την Ευρωπαϊκή
Ένωση.
Παραθέτουμε
το προσχέδιο του Κοινού Ανακοινωθέντος, το οποίο ήδη έχει σχολιαστεί
στα ΜΜΕ της χώρας μας, προς ενημέρωση των αναγνωστών μας.
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ
Οι
δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα υπό την αιγίδα της
αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η
συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:
1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη Κυπριακή ιθαγένεια.
Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.
4. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.
5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.
6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.
7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.
8. Οι ηγέτες ανακοινώνουν επίσης… (Ότι επιπρόσθετο μπορεί να προκύψει)
Πηγή: Νέα Σπορά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου