28/2/14

Ένταση πολεμικής προετοιμασίας

ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ - H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
 

Η ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όχι μόνο εμπλέκει ολοένα περισσότερο τον λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας οικονομικό μερίδιο από την νέα μοιρασιά και ρόλο χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επιπλέον εντείνει την πολεμική ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων εν όψει της μοιρασιάς σε Κύπρο και Αιγαίο.
 

Για να ικανοποιήσει αυτές ακριβώς τις ανάγκες εντείνει την πολεμική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η διεξαγωγή της νέας  συνεκπαίδευσης στις 4 Μάρτη των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-ΗΠΑ,  με επίκεντρο Αιγαίο - Νότια Ελλάδα, σε μια κολοσσιαίων διατάσεων άσκηση, με χρήση διάφορων τύπων όπλων και εμπλοκή μονάδων του στόλου που όμοια της δεν υπάρχει στην στρατιωτική ιστορία της περιοχής.
Επίκεντρο της άσκησης θα είναι η 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη. Από πλευράς της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης (USAFE) συμμετέχουν 12 μαχητικά αεροσκάφη F - 15E Super Eagle της 494 Μοίρας Μαχητικών (494th Fighter Squadron), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση του Lakenheath της Βρετανίας, καθώς και 258 άτομα, προσωπικό της Μοίρας, διάφορων ειδικοτήτων. Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι τύποι μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, απ' όλες σχεδόν τις πολεμικές Μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων και η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ με τα ελληνικά «ιπτάμενα ραντάρ» ΕΜΒ - 145H.Επιπλέον πληροφορίες παρέχουν τα διάφορα μιλιταριστικά μέσα που δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους:

«Πρόκειται να συμμετάσχουν συνολικά 150 μαχητικά, μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα άσκηση καθολικής ετοιμότητας της ΠΑ. Αν και τυπικά η άσκηση θα κινηθεί στο πλαίσιο του «Ηνίοχου» της ετήσιας δηλαδή διακλαδικής άσκησης που πραγματοποιείται στο «περιβάλλον» της εκπαίδευσης μάχης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής  (ΚΕΑΤ), εντούτοις και όπως αναφέρουν επιτελείς του ΓΕΑ θα είναι ουσιαστικά μια γενική δοκιμή σε συνθήκες πλήρους προσομοίωσης μάχης του μηχανισμού μάχης της ΠΑ.

 

Σε αυτή θα συμμετάσχουν όλοι πρακτικά οι τύποι των αεροσκαφών και ελικοπτέρων της ΠΑ αλλά και από το ΕΣ με ελικόπτερα και ντο ΠΝ καθώς πρόκειται περί διακλαδικής άσκησης. Ήδη και τα τρία επιτελεία αλλά ιδιαίτερα αυτό της ΠΑ βρίσκονται σε πλήρη «συναγερμό» καθώς η προετοιμασία και μόνο πρό0κειται να απαιτήσει χρόνο. Βέβαια εκτός της καινοτομίας αυτής τη συγκέντρωσης δηλαδή μεγάλου αριθμού μαχητικών –πρακτικά μόνο όσα αεροσκάφη θα είναι σε καθήκοντα readiness και στα υπόστεγα για συντήρηση δε θα πάρουν μέρος σε αυτή λένε οι επιτελείς του ΓΕΑ- είναι τα απανωτά κύματα εξόδων των αεροσκαφών σε 24ωρη βάση.
 

Πρόκειται για μια μεταφορά στα ελληνικά δεδομένα της άσκησης του αμερικανικού Ναυτικού SURGEX που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 και 24 Ιουλίου του 1997 με επίκεντρο το αεροπλανοφόρο USS Nimitz. Η καινοτομία της συγκεκριμένης  άσκησης ήταν οι συνεχείς 24ωρες επί τρείς ημέρες έξοδοι μαχητικών και αεροσκαφών υποστήριξης δοκιμάζοντας τις αντοχές του μηχανισμού μάχης του αεροπλανοφόρου. Κάτι ανάλογο σχεδιάζεται να γίνει και την Άνοιξη. Με την διακλαδική άσκηση σε μια προσπάθεια της ΠΑ αλλά και των άλλων Όπλων σε ότι αφορά το αεροπορικό κομμάτι να ανιχνεύσει μέχρι που φτάνει η δυνατότητα συνεχών επιχειρήσεων. Έτσι όλες οι αποστολές θα είναι της τακτικής “hot seat” που σημαίνει πως το μαχητικό αμέσως μετά την επιστροφή του από μια έξοδο ανεφοδιάζεται επανεξοπλίζεται σε χρόνους readiness και απογειώνεται ξανά με άλλο χειριστή.
 

Το καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης πρόκειται να διαρκέσει τρεις έως και  τέσσερις ημέρες, και  πρόκειται να περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια μάχης, όπου εκτός των καθαρά εναερίων και ναυτικών προσβολών  θα πραγματοποιηθούν  ακόμη αποστολές CSAR, προσβολής στόχων εδάφους, ηλεκτρονικού πολέμου, συνάσκησης με αντιαεροπορικές μονάδες  του Στρατού και πλοίων του Στόλου και όλα αυτά σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου».
 

Γίνεται εύκολα κατανοητό τι σημαίνουν τα παραπάνω από στρατιωτική, πολιτική και οικονομική σκοπιά. Μια ακόμη τεράστιου κόστους πολεμική άσκηση στο πλαίσιο της απόφασης του ελληνικού αστικού κατεστημένου να ταυτιστεί πλήρως με τις πιο επιθετικές επιλογές των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων επιδιώκοντας οικονομικά και πολιτικά οφέλη για την άρχουσα τάξη.
Και ενώ συμβαίνουν όλες αυτές οι πολεμικές προετοιμασίες, η διάλυση της δημόσιας παιδείας-υγείας-ασφάλισης ολοκληρώνεται, η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού αγαθού συνεχίζεται και η εκτίναξη της ανεργίας είναι αντιστρόφως ανάλογη της μείωσης των μισθών.

Απαιτείται τώρα η ανάπτυξη ενός εργατικού κινήματος με διεθνιστικά, αντιπολεμικά και αντιμιλιταριστικά χαρακτηριστικά για να υπάρξει μαχητική απάντηση του κόσμου της εργασίας στον σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό, στην όξυνση της αντεργατικής επίθεσης, στην βάρβαρη κρατική καταστολή και στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Πηγή: Βαθύ Κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου