15/2/14

Νεοφασίστες και ΔΝΤ τα "εργαλεία" των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η-γεωπολιτική-σκακιέρα-2Νεοφασίστες και ΔΝΤ τα "εργαλεία" των ΗΠΑ στην Ουκρανία

του Άρη Χατζηστεφάνου

Την κορυφή του παγόβουνου της αμερικανικής εμπλοκής στην Ουκρανία αποτέλεσε, όπως όλα δείχνουν, η περίφημη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού πρέσβη στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νοϋλαντ. Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης κυρίως με τη φράση «να πάει να γ... η ΕΕ», ήρθαν στο φως οι λεπτομέρειες των πραγματικά σχεδιασμών το. Στέιτ Ντιπάτμεντ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν ακόμη και συνεργασία με ένοπλες φασιστικές ομάδες στην Ουκρανία.

Όπως υποστήριξε τη περασμένη εβδομάδα ο Σεργκέι Γκαζίεβ, στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαθέσει στα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης 20 εκατ. δολάρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται χρήματα για τη αγορά όπλων. Κι αν οι δηλώσεις ενός Ρώσου αξιωματούχου πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη λόγω της γεωπολιτικής αντιπαλότητας Ουάσιγκτον - Μόσχας, δε ισχύει το ίδιο για τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου που περιγράφουν χωρίς ενδοιασμούς την εμπλοκή της χώρας τους στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
Ρόλο-κλειδί σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να παίξει το ΔΝΤ, με το οποίο η Ουάσιγκτον επιχειρεί να «δέσει» τις μελλοντικές κυβερνήσεις της Ουκρανίας στη γνωστή παγίδα των δανειοδοτήσεων και του διαρκούς χρέους. «Σε βάθος χρόνου, στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα είναι να προωθήσει στην Ουκρανία συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και θα ανοίξουν το δρόμο για οικονομική ενίσχυση για το ΔΝΤ», εξηγούσαν οι New York Times.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός η Ουάσιγκτον εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμαχήσει ακόμη και με τις πιο εξτρεμιστικές δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού στην Ουκρανία, όπως το ακροδεξιό και ανοιχτά νεοναζιστικό κόμμα Svoboda. «Ο (ηγέτης Svoboda) Ολεχ Τιαχνίμποχ πρέπει να συναντάται με τον επόμενο Πρόεδρο τέσσερις φορές την εβδομάδα», έλεγε χαρακτηριστικά η Νούλαντ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Αποτελεί, φυσικά, ειρωνεία της τύχης ότι ο Αμερικανός πρέσβης που καλείται να συνεργαστεί με το Svoboda παρουσιαζόταν βασικός πολέμιος του αντισημιτισμού στην Ουκρανία, συμμετέχοντας, μάλιστα, σε σειρά εκδηλώσεων της εβραϊκής κοινότητα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Παρ' όλα αυτά δεν φάνηκε να εκφράζει την παραμικρή επιφύλαξη για την ενίσχυση ενός κόμματος όπως το Svoboda, που μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν εθνικοσοσιαλιστικό, είχε νεοναζιστικό σήμα και καυχιόταν για τους πρόγονους του, οι οποίοι στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σκότωναν Εβραίους.

Ο ηγέτης του  Svoboda συνηθίζει να εξυμνεί τους δεξιούς Ουκρανούς αντάρτες, «οι οποίοι δεν φοβήθηκαν να πάρουν τα αυτόματα όπλα για να πολεμήσουν τους Μοσχοβίτες, τους Γερμανούς και την εβραϊκή βρωμιά». Ο Τιαχνίμποχ αναφέρεται φυσικά στα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου της οργάνωσης UPA, η οποία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στάθηκε στο πλευρό του Άξονα απέναντι στις απελευθερωτικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης και των Δυτικών συμμάχων.

Νεοναζιστές

Να σημειωθεί ότι μόλις το 2005 ο Τιαχνίμποχ ζητούσε με επιστολές του από την κυβέρνηση να θέσει στην παρανομία την εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας, η οποία ετοίμαζε, όπως υποστήριζε, τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε πολύ συχνά λόγο για την «εβραιο-μοσχοβίτικη μαφία» που ελέγχει τη χώρα. Παρ' όλα αυτά, πριν από μερικές εβδομάδες ο Αμερικανός πρέσβης έστειλε μέσα από το λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες από τη συνάντηση που είχε η Νούλαντ με τον ηγέτη αυτού του νεοναζιστικού μορφώματος.

Όπως προκύπτει κι από την τηλεφωνική επικοινωνία, στόχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι απλώς να επιβάλει μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί συμμαχίες με νεοναζιστικές δυνάμεις, αλλά να απομακρύνει από το προσκήνιο τους ανθρώπους που προωθεί το Βερολίνο στη χώρα. «Ο Κλίτσκο θα πρέπει να μείνει εκτός κυβέρνησης και να κάνει τα μαθήματά του», έλεγε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόμενος στον Βιτάλι Κλίτσκο, το κόμμα του οποίου χρηματοδοτείται απευθείας από γερμανικά ιδρύματα ερευνών που ελέγχονται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή της Νούλαντ αλλά και του Πάιατ από την αμερικανική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αθώα μπορεί να θεωρηθεί σε ό,τι αφορά στο μέλλον της Ουκρανίας. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος προέρχεται από το στενό κύκλο των νεοσυντηρητικών που πλαισίωναν τον Πρόεδρο Μπους όταν ξεκινούσε την παγκόσμια «σταυροφορία» του εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής αλλά και της Ρωσίας. Η Νούλαντ, μάλιστα, είχε βρεθεί για χρόνια στο πλευρό του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και είναι παντρεμένη με το νεοσυντηρητικό ιστορικό Ρόμπερτ Κάγκαν - εκ των συνιδρυτών του διαβόητου Προγράμματος για το Νέο Αμερικανικό Αιώνα.

Από την πλευρά του ο Πάιατ ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα στην Ονδούρα, όταν η χώρα θεωρούνταν ακόμη ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της CIA στο νότιο ημισφαίριο. Αργότερα τον συναντάμε ως εκπρόσωπο των ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τηλεγραφήματα που ήρθαν στο φως μέσω WikiLeaks, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνταν μέσω της υπηρεσίας εναντίον του Ιράν - όταν ακόμη η Ουάσιγκτον χτυπούσε τα τύμπανα του πολέμου για την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης.

Διπλωματικός πόλεμος

Ίσως, πάντως, η προκλητικότερη λεπτομέρεια σχετικά με την περίφημη επικοινωνία της αμερικανικής πρεσβείας με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην βρίσκεται στην απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, αλλά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη διπλωματική τους γκάφα.
Με μια ανακοίνωση που θα σόκαρε ακόμη και τους υπουργούς Προπαγάνδας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση επιρρίπτοντας ευθύνες στη Μόσχα για τη διαρροή της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Το γεγονός ότι ο πρώτος που εντόπισε το βίντεο και το πόσταρε στο twitter ήταν η ρωσική κυβέρνηση λέει πολλά για το ρόλο της Ρωσίας», τόνισε ο Τζέι Κάρνεϊ, συμπληρώνοντας ότι ποτέ στο παρελθόν η Μόσχα «δεν έχει πέσει τόσο χαμηλά».

«Οι ΗΠΑ φωτογραφίζουν τη Ρωσία για τη διαρροή διπλωματικής συνομιλίας στο internet», έγραφαν σε πηχυαίο τίτλο τους και οι New York Times, επιχειρώντας να πείσουν το αναγνωστικό τους κοινό ότι η «είδηση» δεν ήταν το εκρηκτικό περιεχόμενο της συνομιλίας, αλλά η διαρροή του. Η ίδια εφημερίδα έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίζει ότι στόχος της διαρροής ήταν να θιγούν οι σχέσεις ΗΠΑ - EE. Το πρόβλημα δηλαδή δεν ήταν ότι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε στους Ευρωπαίους ομολόγους τους να «πάνε να γ...», αλλά ότι Ρώσοι αξιωματούχοι σχολίασαν αυτό το γεγονός.

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να υπενθυμίσει κανείς ότι οι ΗΠΑ, που κατηγορούν τώρα τη Ρωσία για παρακολουθήσεις συνομιλιών, βρίσκονται πίσω από το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων ξένων ηγετών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, και μάλιστα διώκουν με εκδικητική μανία όσους αποκάλυψαν σχετικές λεπτομέρειες, όπως συνέβη στην περίπτωση του Έντουαρντ Σνόουντεν. 


Πηγή: "Επίκαιρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου