15/3/14

Ένα δημοψήφισμα και μια… αποχώρηση


Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας που αγωνίζονται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ προγραμματίζουν τη διαδικασία για την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ισραηλινή ΜΕΚΟΡΟΤ φαίνεται να αποσύρεται από τον διαγωνισμό. 

Θεσσαλονίκη
του Νίκου Φωτόπουλου

Τα «τεχνικά ζητήματα» στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ εξετάζουν σήμερα το απόγευμα οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για να εξασφαλίσει τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Το θέμα έρχεται εξ αναβολής στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όπου στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν εμπόδια και νομικά κωλύματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να προχωρήσει η πρωτοβουλία.

Σχετικά στοιχεία αναμένεται να δώσει αντιπροσωπεία δημάρχων που έχει επισκεφθεί τον αρμόδιο πρόεδρο Πρωτοδικών, καθώς η διαδικασία σχεδιάζεται να γίνει την πρώτη μέρα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, με εκλογικούς καταλόγους και άλλη κάλπη.

Πρωτόγνωρη διαδικασία

Βασικό ζητούμενο, το πώς μπορεί να διενεργηθεί μια τέτοια -πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα- διαδικασία χωρίς να υπάρξουν προβλήματα, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στους δήμους για σημαντικά ζητήματα… Και, βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς τα εμπόδια που επιχειρούν να βάλουν και τις πιέσεις που ασκούν στους δημάρχους πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ενα άλλο καίριο θέμα είναι να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία του δημοψηφίσματος. Σε συνεννόηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται να συγκροτηθεί 15μελής εφορευτική επιτροπή δικηγόρων απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, ενώ πρέπει να επιλυθεί και ο τρόπος διατύπωσης του ερωτήματος που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες. Πρέπει να επιλέξουν απλώς ανάμεσα σε «ναι» και «όχι» ή σε κάποια πιο σύνθετη ερώτηση που να εξασφαλίζει και άλλες πτυχές της υπόθεσης, όπως για παράδειγμα τη μετάλλαξη της ΕΥΑΘ σε διαδημοτική επιχείρηση;

Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν και πιο πρακτικά ζητήματα, όπως το πού θα τοποθετηθούν οι κάλπες για να μην παρακωλυθεί η εκλογική διαδικασία για την αυτοδιοίκηση, η υποστήριξη του δημοψηφίσματος από εθελοντές και άλλα.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η φημολογία σε αυτοδιοικητικούς κύκλους για «πολύ σοβαρές εξελίξεις» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, σε πολιτικό αλλά και νομικό επίπεδο. Εξελίξεις αναμένονται επίσης και από την προσφυγή των εργαζομένων στο ΣτΕ σχετικά με τη μεταβίβαση των μετοχών της στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Κάνουν πίσω»

«Ευελπιστούμε ότι θα διοργανώσουμε μια πρωτόγνωρη μεν, αλλά απολύτως έγκυρη και αξιόπιστη διαδικασία δημοψηφίσματος, δίνοντας έμφαση στην άμεση κρίση των πολιτών και αναβαθμίζοντας το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ηδη οι πρωτοβουλίες των δημάρχων στο θέμα της ΕΥΑΘ φαίνεται πως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των ενδιαφερομένων για την εταιρεία. Μια από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες, ισραηλινών συμφερόντων, μαθαίνουμε ότι αποχώρησε κι εκτιμώ πως το ίδιο θα κάνουν και οι άλλες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης.

Το ΤΑΙΠΕΔ ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» σχετικά με την αποχώρηση της κοινοπραξίας ΜΕΚΟΡΟΤ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Αποστολόπουλος και η λακωνική απάντηση που δόθηκε ήταν ότι «δεν έχουμε κάποια σχετική πληροφόρηση». Διατύπωσαν πάντως επιφυλάξεις για τον ίδιο τον διαγωνισμό, αφού ακόμα περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ.

Πηγή:  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου