9/3/14

Ελλάδα – Κύπρος: Ήρθε η ένωση στο πλιάτσικο

alt του Λεωνίδα Βατικιώτη

Με ταχείς ρυθμούς προωθούν Αναστασιάδης – Σαμαράς το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας 

Με 30 ψήφους υπέρ και 26 ψήφους κατά υπερψηφίστηκε την Τρίτη 4 Μαρτίου από την ολομέλεια της κυπριακής Βουλής  το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, που είχε απορριφθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου κατόπιν ισοψηφίας 25-25! Η ψήφιση του νόμου για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αποτελούσε όρο της Τρόικας για να δοθεί η επόμενη δόση, ενώ ψηφίστηκε υπό το οικείο σε μας καθεστώς απειλών, που κατέληγε ότι αν δεν ψηφιστεί δεν θα έρθουν τα χρήματα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις… Η πώληση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας CYTA, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, για αρχή, είναι δώρο σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που έναντι ψιχίων (αποτέλεσμα της κατάρρευσης που βιώνει η αγορά όπως μαρτυρά η μείωση του ΑΕΠ κατά 5,4% το 2013 και 2,4% το 2012 και η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 53% για την Τράπεζα Κύπρου) θα βρεθούν ιδιοκτήτες σύγχρονων και κερδοφόρων επιχειρήσεων. Μόνο η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου άφηνε στο δημόσιο 80 εκ. ευρώ ετησίως…

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους Πράσινους και την Συμμαχία Πολιτών, ενώ υπερψηφίστηκε από το ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ και το ΔΗΚΟ που διέρχεται πρωτοφανή κρίση μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εξ αιτίας του κοινού ανακοινωθέντος βάσει του οποίου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και κατεχομένων. Η οριακή νίκη του Ν. Παπαδόπουλου (97 ψήφοι υπέρ και 81 κατά) μετατράπηκε σε πύρρεια, όταν την επομένη ακολούθησε καταιγισμός παραιτήσεων από το κόμμα και αποστοίχηση από την επίσημη γραμμή ακόμη και υπουργών του ΔΗΚΟ, που προτίμησαν την υπουργική καρέκλα.
Στην Ελλάδα, η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σκοντάφτει στις αντιδράσεις της κοινωνίας που θα πληγεί από τη υλοποίησή τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Κύπρο, με τις εξελίξεις να παρουσιάζουν τέτοια ομοιότητα που για πρώτη φορά το σύνθημα της ένωσης, τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο, γίνεται πραγματικότητα, κάτω απ’ την μπότα του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού. Τα ανοιχτά μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τέσσερα: Πρώτο, η “φιλική παραχώρηση” του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση, που είναι ο μοναδικός υποψήφιος αγοραστής, με μια προσφορά ύψους 450 εκ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε 90 ευρώ το τετ. μέτρο. Κι αυτή μάλιστα θα καταβληθεί σε δόσεις. Η περιβαλλοντική καταστροφή ωστόσο που θα επέλθει στην παραλιακή θα είναι μόνιμη από ένα τερατούργημα που θα περιλαμβάνει καζίνο υπερπολυτελείς κατοικίες και εμπορικά κέντρα, που θα προκαλέσουν χιλιάδες νέα λουκέτα στους γειτονικούς δήμους. Το δεύτερο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αφορά το λιμάνι του Πειραιά, όπου κι εκεί το 67% των μετοχών θα δοθεί στην Κόσκο, που είναι η μοναδική υποψήφια, μετατρέποντας έτσι ένα κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό, με δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στα δημόσια έσοδα αλλά και στις εργασιακές σχέσεις, δεδομένου του Νταχάου που έχουν ήδη επιβάλει οι Κινέζοι στον προβλήτα ΙΙ που έχουν υπό την κατοχή τους. Με την ίδια βιασύνη προωθεί η κυβέρνηση το ξεπούλημα των σιδηροδρόμων και των αεροδρομίων (Χανιά) πασχίζοντας να χαρίσει ό,τι προλαβαίνει κι όσο – όσο.

Πηγή:leonidasvatikiotis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου