17/8/13

Γιατί σιωπάτε;

Photo: Α. Παναγιώτου @fosphotos.com  
Photo: Α. Παναγιώτου @fosphotos.com


Απευθύνομαι στη Διεθνή Αμνηστία, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, στους Γιατρούς του Κόσμου, στην Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε κάθε άλλη διεθνή ή ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση: κάντε κάτι και μπείτε στα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών. Να δείτε με τα μάτια σας τι γίνεται. Να δείτε από κοντά την κόλαση που λέγεται Αμυγδαλέζα αλλά και κάθε άλλη κόλαση που έχει ονομαστεί «Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών» στην Ελλάδα.


Πώς μπορείτε να αρκεστείτε μόνο στα δελτία Τύπου της αστυνομίας ή του αρμόδιου υπουργείου, όταν υπάρχουν καταγγελίες για κακοποίηση και εξευτελισμό των έγκλειστων μεταναστών; Πώς μπορείτε να αρκεστείτε, μόνο σε γενικά συμπεράσματα και αόριστες καταγγελίες, όσοι το κάνετε, όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και αποδείξεις για βασανισμό μεταναστών που θα ντρόπιαζαν κάθε ευνομούμενη πολιτεία;

Η εξέγερση των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, πέρα από οτιδήποτε, έδειξε με τον πιο τρανταχτό τρόπο, την έλλειψη ελέγχου προς την εξουσία στην Ελλάδα του σήμερα. Με όλα αυτά που είχαν προηγηθεί, η κατάσταση θα έφτανε εδώ, σχεδόν νομοτελειακά. Θα ήταν αφέλεια να περίμενε κανείς, κάτι διαφορετικό από τη σημερινή κυβέρνηση, πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μια κυβέρνηση που «πουλάει» ασφάλεια σε έναν τρομαγμένο κόσμο. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα καταδικάζεται όλο και πιο συχνά από ευρωπαϊκά δικαστήρια για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κυβέρνηση, αντί να βελτιώσει τις συνθήκες (κράτησης γενικά και όχι μόνο μεταναστών) τις χειροτερεύει, μάλλον καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Η κατάσταση θυμίζει τη μόλυνση του περιβάλλοντος από πετρελαϊκές εταιρίες. Που και αυτές δέχονται πολλά πρόστιμα αλλά συνεχίζουν ακάθεκτες να μολύνουν τα ύδατα. Διότι, πολύ απλά, σε σχέση με το κέρδος τους, τα πρόστιμα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

Όταν ακόμα και ο πιο ανυποψίαστος πολίτης, στο άκουσμα της είδησης ότι «τραυματίστηκαν μόνο δέκα αστυνομικοί και δεν υπάρχουν στοιχεία για τραυματισμό μεταναστών», χαμογελάει πικρά, πώς μπορείτε και το πιστεύετε κι εσείς αυτό; Πριν λίγες ημέρες, υπήρξε επίσημη καταγγελία ότι στην Αμυγδαλέζα, δυο φρουροί έβαλαν φωτιά σε μετανάστη. Πώς δικαιολογήθηκαν; Ο ένας έπαιζε τυχαία με οινόπνευμα. Δίπλα του, βρισκόταν ο συνάδελφός του που απολύτως τυχαία και αυτός, εκείνη την ώρα, έπαιζε με σπίρτα. Οινόπνευμα ο ένας, σπίρτα ο άλλος, δεν ήθελε πολύ να πάρει φωτιά ένας μετανάστης που βρισκόταν εκεί κοντά!

Είναι προφανές πως στα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών (εξαντλώντας κάθε νομικό «τερτίπι» για την παράταση της κράτησης) εξελίσσεται κάτι περισσότερο από αυτό που μαθαίνουμε. Κάτι πολύ χειρότερο. Αν η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την τωρινή κατάσταση, οι προαναφερθέντες φορείς, δεν μπορεί και δεν πρέπει αν συνεχίζουν να κωφεύουν. Η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να μάθει την αλήθεια.

Πηγή: Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου