2/8/13

Μήνυση κατά του υπουργού Παιδείας κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ



Μήνυση κατά του υπουργού Παιδείας κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ
 
Mηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Παιδείας, του Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου κ. Βασιλόπουλου και του συνεργάτη του κ. Λάσκαρη κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ «για παράβαση καθήκοντος με δόλο την εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων αναφορικά με την εγκύκλιο(Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013) που εξέδωσε το υπουργείο για τα ιδιωτικά σχολεία».

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι με την εγκύκλιο «αποσύρεται η κρατική εποπτεία από τα ιδιωτικά σχολεία, μετατρέπονται οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλοιώνεται επικίνδυνα το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης που κατά το Σύνταγμα παρέχουν και τα ιδιωτικά σχολεία».

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ, η «παράνομη και αντισυνταγματική» εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να κερδίσουν ακόμη περισσότερα μέσω της δραματικής μείωσης των αποζημιώσεων και της μαζικής αντικατάστασης παλαιών εκπαιδευτικών από νέους των 600 ευρώ.
Σημειώνεται πως η ΟΙΕΛΕ έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αναστολής της εγκυκλίου, η οποία θα εκδικαστεί στις 21-11-2013.
Μεταξύ των μαρτύρων που καλεί η ΟΙΕΛΕ να καταθέσουν για την υπόθεση συμπεριλαμβάνεται και ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος μέσα στη Βουλή παραδέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι είχε άγνοια για την έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, αν και αυτή εξεδόθη μία ολόκληρη εβδομάδα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πιο συγκεκριμένα η ΟΙΕΛΕ μηνύει:
«Τον Υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο για ηθική αυτουργία σε αντιποίηση αρχής, διότι με δική του εντολή ο μη κατέχων ουδεμία θεσμική ιδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α.Λάσκαρης συντάσσει επίσημα έγγραφα και διατάσσει γραπτώς από διοικητικά στελέχη του Υπουργείου τη διεκπεραίωσή τους και σε παράβαση καθήκοντος με δόλο για εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων, διότι εν γνώσει του ο Διευθυντής του Γραφείου του υπέγραψε προς διεκπεραίωση εγκύκλιο οδηγία (Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013) με περιεχόμενο παράνομο και αντισυνταγματικό από την εφαρμογή της οποίας ιδιώτες (ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων) ωφελούνται με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Βασιλόπουλο Βασίλειο για άμεση συνέργεια σε αντιποίηση αρχής, διότι απεδέχθη την παραθεσμική εμπλοκή του κ. Α. Λάσκαρη στην σύνταξη της εγκυκλίου οδηγίας Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013 και συνυπέγραψε το κείμενο, ώστε να διεκπεραιωθεί από τη Δ/ντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και για παράβαση καθήκοντος με δόλο προς εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων, διότι η εν λόγω εγκύκλιος οδηγία είναι παράνομη και αντισυνταγματική και η εφαρμογή της θα αποφέρει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες (ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων)

Τον άτυπο συνεργάτη του Υπουργού Παιδείας Λάσκαρη Άγγελο, για αντιποίηση αρχής, λόγω του ότι, αν και απολύτως αναρμόδιος ως μη κατέχων ουδεμία επίσημη θεσμική ιδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας, ενεχείρισε στο γραφείο του κείμενο εγκυκλίου οδηγίας (Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013) στη Δ/ντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και απαίτησε με γραπτή εντολή του την άμεση υπογραφή της οδηγίας αυτής, το περιεχόμενο της οποίας είναι παράνομο και αντισυνταγματικό και θα προκαλέσει άμεση και δυσεπανόρθωτη βλάβη σε μέλη μας και με πρόθεση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων, διότι η εφαρμογή της εν λόγω εγκυκλίου οδηγίας θα αποφέρει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες (ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων)

Σημειώνουμε ότι μεταξύ των μαρτύρων που η ΟΙΕΛΕ καλεί να καταθέσουν για την υπόθεση συμπεριλαμβάνεται και ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος μέσα στη Βουλή παραδέχτηκε ότι είχε άγνοια για την έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, αν και αυτή εξεδόθη μία ολόκληρη εβδομάδα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Υπενθυμίζουμε ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο οδηγία (Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013) καταλύονται οι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα (άρθρο 16, παρ. 8) και ειδικό νόμο που προκύπτει ως συνταγματική επιταγή (ν. 682/77) εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΠΥΣ 6/28-2-2012.

Επίσης, αλλοιώνεται το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης που με συνταγματική πρόβλεψη παρέχουν κατ’ εξαίρεση οι ιδιώτες, καθώς αποσύρεται ουσιαστικά η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την όξυνση της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία και την καταστρατήγηση κάθε είδους ισονομίας ανάμεσα στους μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων.

Οι αναλώσιμοι, πλέον, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να  υπογράφουν εκβιαζόμενοι πλαστούς τίτλους σπουδών, να παραχαράσσουν βαθμολογίες και ωρολόγια προγράμματα και να καταδολιεύουν ενδοσχολικές και όχι μόνο εξετάσεις. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, η μείωση των αποζημιώσεων και η δυνατότητα μαζικών απολύσεων και αντικατάστασης παλαιών εκπαιδευτικών από νέους των 600 ευρώ που παρέχει η εγκύκλιος στους σχολάρχες, τούς χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσθέτει με αυτή την εγκύκλιο ένα ακόμη δώρο εκατομμυρίων στους σχολάρχες, μετά από τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που προκύπτουν από την ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο και από τα 14 εκατομμύρια ευρώ που θα κερδίσουν από την εφαρμογή της αύξησης του ωραρίου.
Κι όλα αυτά μέσω αδιαφανών διαδικασιών, με εντολές άνωθεν από ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής που έχουν ως στόχο την παράδοση του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης βορά στις ορέξεις ακραίων επιχειρηματικών συμφερόντων και τη μετατροπή του ιδιωτικού σχολείου από πάροχο κοινωνικού αγαθού σε οίκο εμπορίου. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, με τη διαρκή συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την παράδοση της ιδιωτικής στο πλέγμα των ασύδοτων νόμων της αγοράς, το εκπαιδευτικό αγαθό θα μετατραπεί σε προνόμιο ολίγων, όπως και στη δεκαετία του ’50.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, μία μέρα μετά την έκδοση της εγκυκλίου Φ.18/ 93893/Δ5/12-7-2013, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 FM ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την εν λόγω εγκύκλιο. Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου παραδέχτηκε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη ότι ούτε αυτός γνώριζε ο,τιδήποτε σχετικά με την έκδοση της εγκυκλίου, παρά το γεγονός ότι αυτή εξεδόθη μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ποιος, τελικά, νομοθετεί στο Υπουργείο Παιδείας (μιας και η πολιτική ηγεσία αποτελεί -καθώς φαίνεται- διακοσμητικό στοιχείο); Ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται;».


Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου